Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj Finci v šolah počnejo drugače in kaj se lahko naučimo od njih?

Kids study outside

Ground Picture | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 06/09/23

Če želite v tem šolskem letu izboljšati svojo učinkovitost pri izobraževanju, vam ponujamo pet namigov, zakaj je finski izobraževalni sistem tako uspešen

Finski izobraževalni sistem spada med najboljše na svetu, toda kaj je razlog, da je ta majhna skandinavska država takšna izobraževalna velesila? Kaj se druge države lahko naučijo od Finske?

Izobraževanje me je od nekdaj zanimalo, zato sem poskušala ugotoviti, kaj je na Finskem tako drugače kot v drugih državah. Prebrala sem knjigi, kot sta Učiti kot Finska in Najpametnejši otroci na svetu, ter druge vire, v katerih sem odkrivala, kaj vse na Finskem tako učinkovito deluje.

Moje raziskovanje je spodbudilo dejstvo, da svoje otroke poučujem doma, vendar so te ideje enako učinkovite tudi v tradicionalnem šolskem okolju. Zavestno sem poiskala takšne ideje, ki jih je preprosto vključiti v že obstoječi izobraževalni program.

Ne glede na to, ali ste učitelj, mati, oče, katehet, pristojni za versko vzgojo, ali kako drugače delate z otroki in želite v tem šolskem letu izboljšati svojo učinkovitost pri izobraževanju, vam ponujamo pet namigov, zakaj je finski izobraževalni sistem tako uspešen.

1POGOSTO SI PRIVOŠČITE MISELNE ODMORE

Finski učenci imajo po vsakih 45 minutah pouka 15-minutni odmor, običajno na prostem. Izkazalo se je, da so otroci po odmoru bolj osredinjeni in pripravljeni za učenje, zato je pouk zaradi vseh teh prekinitev dejansko veliko bolj učinkovit.

2VELIKO ČASA PREŽIVITE NA PROSTEM

Osnovnošolci na Finskem na povprečen šolski dan preživijo zunaj od ure in pol do štiri ure, enkrat tedensko pa se odpravijo na daljši izlet v naravo, ki traja najmanj dve uri. Učitelji lahko učence na te izlete med šolskim dnem peljejo tudi na sankanje ali drsanje.

Če je vreme primerno, učitelji pouk pogosto izvajajo na prostem. Otroci lahko matematične naloge rešujejo zunaj prav tako dobro kot v učilnici, najverjetneje pa bodo mirnejši in bolj zbrani, če bodo v naravi: svež zrak, gibanje in zelenje pri človeku dokazano spodbujajo učenje.

3ZMANJŠAJTE VIDNO NAVLAKO

Na Finskem imajo učilnice večinoma gole stene in kar najmanj okrasja. Učenci se bolje učijo brez vidnih motenj; pomislite na tiho in mirno preprostost učilnice montessori.

4NEGUJTE MIRNO UČNO OKOLJE

Večina šol se običajno osredinja na visoke dosežke ali rezultate testov, medtem ko je na Finskem poslanstvo večine šol mirno in veselo okolje.

Velik poudarek pripisujejo ustvarjanju mirne in spokojne učilnice in ne doseganju zunanjih meril, učitelji pa imajo dostop do številnih virov za pomoč pri doseganju tega cilja.

Ne preseneča, da učenci v mirnem in spokojnem okolju zelo dobro uspevajo.

5VKLJUČITE NARAVNO GIBANJE

Finske šole vključujejo različne načine gibanja po učilnici, pa tudi učenje na prostem, tako da so učenci naravno dejavni, namesto da bi ves dan sedeli v šolski klopi. Učitelji otrokom dovolijo, da vstanejo in se premikajo, ko potrebujejo predah, ter v pouk premišljeno vključujejo telesno dejavnost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.