Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 konceptov Marie Montessori, ki bi jih morali poznati vsi starši

MARIA MONTESSORI

ASSOCIATED PRESS/East News

Mikołaj Foks - objavljeno 25/09/20

Kako je prišlo do tega, da je postal priimek italijanske zdravnice sinonim za moder in spoštljiv pristop do otroka? Spoznajte osem konceptov, s katerimi boste lažje razumeli, kaj je bistvo pedagogike Marie Montessori

Maria Montessori se je rodila 31. avgusta 1870. Če je imela kaj, česar ostali otroci niso imeli v tolikšni meri, je bila to verjetno ogromna podpora in toplina, ki jo je bila deležna pri domačih. Mogoče brez te opore ne bi postala 17. italijanska zdravnica. Navsezadnje pa se je študij medicine na koncu izkazal le kot izhodišče za nekaj mnogo večjega.

Vse se je začelo z majhno sirotišnico (podobno nekakšnemu vrtcu) v revnem okrožju Rima, ki je izstopala iz množice. Potem je bilo vedno več šol, knjig, predavanj, potovanj … Danes se na njene ideje sklicujejo mnogi ljudje in inštitucije.




Preberite še:
Vzgojni izzivi: “Veliko bolj lahko z otrokom sodelujemo, če mu pustimo, da stvari naredi sam”

Tu je osem izbranih konceptov Marie Montessori, ki bi jih morali poznati vsi starši.

Neverjeten potencial

Ni boljših ali slabših otrok. Vsak otrok ima izjemen potencial. Samo dovolj sposobni morate biti, da ga odkrijete in razumete, da je ta potencial dragocen že zdaj, kaj šele v daljni prihodnosti, če bo izkoriščen. Otrok je popolno bitje – je človek v polnosti, enakovreden odraslemu. To pomeni, da je njegovo življenje (tudi čustveno) popolno.

Pripomočki ne zadostujejo

Pedagogiko Marie Montessori pogosto povezujejo z dovršenimi, ročno izdelanimi pripomočki (materiali), ki podpirajo otrokov razvoj. Povezava je ustrezna, vendar pa ti pripomočki niso dovolj. Najpomembnejša je pristna in spoštljiva ljubezen do otroka. Brez te tudi najboljša orodja nimajo nobene vrednosti. Vsaka mama ali oče ve, da je samo s predmeti nemogoče zgraditi verodostojen odnos.




Preberite še:
Verjela je v svoje sanje in tako ima danes čisto “svoj” vrtec

Moč spretnosti

Spretnost je izjemnega pomena ne glede na starost. Svet je videti drugače, če se otrok zaveda, da lahko poskrbi zase. Zelo pomembno je, da lahko otrok sam zaveže vezalke, pripravi mizo, nahrani ribe, si umije zobe. Starosti primerna spretnost daje otroku občutek, da ga drugi potrebujejo. Otroci zmorejo mnogo več, kot si mislimo, treba je le imeti dovolj potrpljenja, da jim to dovolite, in njihov občutek moči bo naraščal.

Življenje in delo Marie Montessori v fotografijah.

Okvir svobode

Vsak otrok potrebuje svobodo – nič manj kot odrasla oseba. Tu ne gre za fizično svobodo niti za odsotnost pravil, ampak za prostor, v katerem ima otrok vpliv. Svoboda je podlaga za ustvarjalnost in hkrati za razumevanje potrebe po mejah. Kombinacija svobode in meja otroka nauči samodiscipline. Vemo, da lahko otrok, ko mu zaupamo nalogo in mu damo prostor, da jo izpolni, dela čudeže. To dejanje ustvarjanja v svobodi prinaša otroku vedno večjo neodvisnost.


MONTESSORI

Preberite še:
Miti in resnice o metodi montessori

Ob otroku, ne pred njim

Vodiči (zlasti tisti, ki so veliko večji od nas) pokrivajo tisto, kar želijo pokazati. Odrasli prepogosto hodijo pred otroki, zanje skrbijo po nepotrebnem in jih skušajo naučiti nekaj, kar bi se sami radi naučili. Ker so večji od otrok, s telesom pokrijejo tisto, kar bi jim radi pokazali. Ni treba hoditi za otrokom, samo bodite ob njem. Dajte mu čas, naj razmisli sam. Videti veselje na otrokovem obrazu ob njegovem odkritju je za starše izjemno darilo.

Prilagajanje prostora

Večina sveta (ne samo fizičnega) je prilagojena potrebam odraslih. Otroci potrebujejo dovolj prostora, da so lahko svobodni, ustvarjalni, skrbni, dosledni, osredotočeni, spočiti … Police naj bodo na takšni višini, da jih otrok doseže, naj bodo lahko dostopno in primerno mesto za igrače, prav tako naj bo stikalo za luč na dosegu roke. Tako je svet popolnoma drugačen. To ve vsak, ki na vseh štirih med stoli lovi svojega otroka.

Manj je več

Več, glasneje, bolj barvito, kričeče in hiperaktivno … Otroci tega ne potrebujejo. Manj je več. Tudi v igri, polni energije, ki ne potrebuje preveč elementov. Še posebej v tišini in zbranosti. Ena stvar, brez preveč dražljajev, brez motenj. Otrok se lahko osredotoči na neko nalogo tako, da zanj preneha obstajati ves zunanji svet.


FAMILY CIGLER KRALJ

Preberite še:
“Če vsak vidi le sebe, bližnjega pa ne, smo kot družba umrli”

Začetek je najpomembnejši

Začetek življenja najbolj vpliva na njegovo kakovost v naslednjih letih. Je kot temelj dóma. To je čas največje ustvarjalnosti in uma, ki vpija. To je podlaga, ko se odvija čudež biološkega, duševnega in duhovnega razvoja.

Spoznavanje sveta in življenja, ljubezen in varnost v tem obdobju odraščanja gradijo stabilnost življenja v prihodnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba Jezikovno Mesto




Preberite še:
Res veste, kaj pomeni, da je otrok samostojen? Tu so 4 najpogostejše zmote


SANTA BARBARA

Preberite še:
12 filmov o uspešnih ženskah, ki vas bodo navdihnili


DRUŽINA RENKO

Preberite še:
“Nikoli nihče ne bi smel napovedati, kaj bo z otrokom, ker ne more”

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.