Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Kdo praviš, da sem?” je vprašanje, ki bo odmevalo na letošnji Stični mladih

Gabriel Klancar

Gabriel Klančar

Katarina Berden - objavljeno 05/09/23

Stična mladih, ki bo letos potekala 16. septembra, je pred vrati

Glavna tema letošnje Stične mladih bo identiteta. Matevž Mehle, voditelj Urada za mlade in direktor Katoliške mladine, je o izbiri teme povedal:

“V današnjem svetu so mladi obkroženi z mnogimi glasovi, ki jim govorijo, kdo so in kakšni naj bi bili. Nekateri jim pravijo, da morajo sami določiti, kdo so in kako se identificirajo. S Stično mladih želimo mladim pomagati pri iskanju. Usmeriti jih želimo k Stvarniku, ki je vsakega ustvaril in pozna, kdo smo v svojem najglobljem smislu. Njemu postavljamo vprašanje: ‘Kdo praviš, da sem?'”

Luka Modic, duhovni spremljevalec Stične mladih, je v nagovoru za letošnjo Stično zapisal:

“Samo On, ki te je čudovito izdelal, ti lahko pove, kdo si, od kje si, zakaj si oz., bolje, za koga si tukaj. Paradoks je v tem, da je tvoja vrednost neizmerna, da nimaš cene, ki bi jo ta svet lahko plačal. Lepota in hkrati frustracija pa je v tem, da je ne moremo odkriti sami. Nihče ne more sam postaviti lastne vrednosti. Vrednost človeka se vidi v odnosih oz. naša vrednost je odnos. Jaz sem neprecenljiv, ampak da bi se razumel, moram biti razumljen, potrebujem nekoga, da me razume, da me ljubi (kar je skoraj isto kot to, da me brez pogojev sprejme).”

Tudi letos bogat in raznolik program

Letošnji že 42. festival Stična mladih bo potekal v soboto, 16. septembra. Vse informacije o festivalu so dostopne na spletni strani Stične mladih.

Vstopnice za dogodek so že dostopne v predprodaji po nižji ceni 12 evrov, na dan dogodka pa po redni ceni 15 evrov. Poleg vstopnice lahko kupite tudi vstopnico za vlak ali merch (izdelke).

Festival se bo začel z uvodnim programom in skupno sveto mašo ob 11. uri, ki jo bo daroval predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, pridigal pa bo mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Po sveti maši bo čas za kosilo, nato pa sledijo delavnice. Čez dan bo v cerkvi potekal bogat program, vključno s taizejsko molitvijo, pričevanjem salezijanca Gašperja Otrina, slavljenjem s skupino Svetnik in slovesnimi večernicami.

Del festivalskega programa bo tudi dogajanje na malem odru, kjer bodo nastopili štirje glasbeni izvajalci: Primož Križaj, Vlado Kreslin, Gal Gjurin in DJ. Po večerji, ob 19.00, bo sledil večerni slavilni koncert, pri katerem bo sodeloval Stična bend s plesalci in drugimi gosti.

Ves dan bodo mladi imeli priložnost za sveto spoved, v opatovi kapeli bo potekalo češčenje Najsvetejšega, po celotnem prizorišču pa bodo razporejeni različni kotički za druženje. V prostorih osnovne in srednje šole bo od 13.00 do 18.00 potekal športni turnir.

Letošnja Stična mladih bo tudi mednarodno obarvana. Mladim se bodo pridružili taizejski bratje skupaj z ekipo prostovoljcev, ki bo pripravljala Evropsko srečanje mladih v Ljubljani. Skupaj bodo pripravili taizejsko molitev in nekatere delavnice, ki bodo potekale v angleščini.

Kako je bilo lani?

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.