Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Potem ko je imela nekoč hude težave z učenjem, bo kmalu diplomirala z odliko

Chloe McRoberts

GCU Student Life | Facebook; Rawpixel.com | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 28/08/23

Še pred desetimi leti je imela Chloe McRoberts s Škotske hude težave pri branju in pisanju. Zahvaljujoč programu lokalnih oblasti bo kmalu diplomirala z odliko

“To bo nepozaben dan,” pravi Chloe, ki zdaj zna tudi britanski znakovni jezik. “Upam, da bom izkoreninila tudi to oviro in prispevala k velikim spremembam. To je moj načrt,” poudarja 26-letnica.

“Od nekdaj sem se želela učiti in izobraževati, vendar nisem imela podpore, ki sem jo potrebovala. Opisali so me kot otroka s težavami. Ni pomembno, kdaj dosežeš ciljno črto in cilj, pomembno je, da sprejmeš izziv,” dodaja.

Težave v šoli, očetova smrt in samomorilne misli

Chloe, ki prihaja iz mesta Ayir na jugozahodu Škotske, bo kmalu diplomirala iz socialnega dela na univerzi v Glasgowu. Izobrazbo je končala z odliko, čeprav je imela še pred desetimi leti hude težave z branjem in pisanjem. “V tretjem razredu sem izvedela, da imam disleksijo,” pravi.

“V šoli sem imela vedno težave, ne samo z branjem, pisanjem in štetjem. Moje vedenje je bilo precej nepredvidljivo in pozneje so mi diagnosticirali hiperaktivno motnjo,” dodaja.

V šestem razredu ji je umrl oče. “To je samo otežilo življenje,” se spominja. Borila se je s samomorilnimi mislimi, razvila je motnjo hranjenja, izostajala je v šoli. Njena mama je dala odpoved, da bi ostala doma in pomagala hčerki pri učenju.

“Vedela sem, da imam voljo za študij”

Nova priložnost za pridobitev izobrazbe se je ponudila s pobudo lokalnih oblasti, prek katere so upokojeni učitelji pomagali mladim z učnimi težavami. Program je Chloe omogočil začeti popolnoma na novo: naučila se je abecedo, okrepila je mišice v rokah, da je lahko začela pisati. Bila je odločena, da nadoknadi zamujeno v svoji izobrazbi. Na neki točki je celo postala “učenka leta”.

“Vedela sem, da imam voljo za študij, vendar se mi je zdelo, da je to oddaljen cilj. Deset let je trajalo, da sem prišla na univerzo in diplomirala,” pravi 26-letnica. Ne skriva, da je ponosna nase. Diplomirati z odliko je zanjo višek trdega dela in požrtvovalnosti.

Verjame, da bo na dan podelitve diplom njen oče ob njej. “Verjamem, da je moj oče neverjetno ponosen name in verjamem, da bo tisti dan z nami,” dodaja. 26-letnica dela v fundaciji, prek katere pomaga otrokom v šolah, ki imajo, tako kot ona nekoč, učne težave in potrebujejo podporo.

“Si navdih in tvoja pot je upanje”

Chloe je navdihnila tudi številne uporabnike interneta po vsem svetu. “Dobro opravljeno, Chloe. Čestitke za velik dosežek. Le tako naprej. Vse najboljše v prihodnje!”; “Čestitam, Chloe! To, kar si dosegla, je neverjetno. Imam sina, ki se bori s svojimi strahovi in ni mogel hoditi v šolo, vendar nismo imeli podpore. Ti si za nas navdih in tvoja pot je upanje. Zelo sem ponosna nate, ker vem, kako težko je moralo biti tedaj. Imaš lastnosti, ki ti bodo omogočile premagovanje življenjskih težav. Tako lahko navdihneš veliko ljudi. Tvoj primer se bo dotaknil življenja drugih,” je le nekaj spodbudnih komentarjev.

Ponosa ne skriva niti njen fant Robert Hammond. “Tako sem ponosen nate, da si prišla tako daleč. Izjemna si, premagala si težke čase, imaš izjemno moč in voljo, da dosežeš svoje cilje. Hvala vsem, ki ste čestitali Chloe. Iskreno se vam zahvaljujeva in vam želiva blagoslovljen dan,” je zapisal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.