Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Rodila se je v zaporu, jeseni bo začela s študijem na prestižni univerzi

Aurora Sky Castner

Academy for Science & Health, Conroe ISD | Facebook

#image_title

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 15/06/23

Aurora Sky Castner se je rodila v zaporu, kjer je njena mama prestajala kazen. Že od malega je sanjala o študiju prava, jeseni se ga bo lotila na eni najboljših in najprestižnejših univerz na svetu

Aurora Sky Castner živi v Teksasu. 18-letnica je pred kratkim z odliko končala srednjo šolo, čeprav ni imela lahke poti. Rodila se je v zaporu, kjer je njena mati prestajala kazen. Iz zapora jo je nato k sebi vzel oče in jo vzgajal sam.

V prostem času je Aurora rada prebirala knjige. Njeno strast so prepoznali učitelji, ki so se odločili, da jo vključijo v poseben izobraževalni program za pomoč otrokom iz zapostavljenih okolij. V Aurorinem življenju se je tako pojavila Mona Hamby, njena nova mentorica. 

“Prebrala sem njen esej. Njena junakinja je bila [ameriška aktivistka] Rosa Parks, najljubša hrana tortilje, rada je brala. Pomislila sem: ta punca je pametna,” se spominja Mona. “Še danes hranim ta esej,” dodaja. “Enkrat sem jo peljala v kampus na Harvardu. Ostala je brez besed,” pravi Aurorina mentorica.

Navdih za šolarko

Mona je postala ključna oseba v Aurorinem življenju. V sklopu omenjenega programa sta se sprva začeli dobivati enkrat tedensko na kosilu, nato sta začeli hoditi tudi po nakupih, k frizerju, na sprehode. Mona je svoji oskrbovanki pomagala celo pri izbiri prvih korekcijskih očal. Ob vsem tem sta se pogovarjali o Aurorinih načrtih za prihodnost.

“To je bilo povsem drugačno okolje od tistega, v katerem sem odraščala, kar ni slabo. Vse, kar me je naučila Mona, je enako dragoceno kot tisto, kar sem doživela pred tem,” pravi Aurora.

Pred kratkim je 18-letnica skupaj z očetom, svojo mentorico in skupino prijateljev praznovala konec srednje šole. To mlado dekle, ki izpolnjuje svoje sanje, žari od sreče in veselja.

Štipendija in prestižen študij na Harvardu

“Rodila sem se v zaporu.” S temi besedami je Aurora začela esej, ki ga je priložila svoji prijavi na Harvard, kjer bo jeseni kot štipendistka začela študirati pravo.

Njen uspeh je rezultat trdega dela, doslednosti ter očetove in mentoričine podpore. “Že v osnovni šoli si je zastavila cilj, da bo šla na Harvard, čeprav se je rodila v revščini. Leta 2023 je prejela štipendijo za študij na Harvardu. Ima veliko edinstvenih sposobnosti, ki jih razvija že od zgodnjega otroštva,” pravi Mona.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.