Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Preproste besede kesanja, ki jih lahko izrečemo v naši zadnji uri

Close up serious pensive woman thinking or having doubts

fizkes | Shutterstock

Mónica Muñoz - objavljeno 26/08/23

Ko v bližini ni duhovnika, lahko te besede pomagajo na poti v nebesa

Pokojni oče Jorge Loring Miró, jezuitski duhovnik španskega porekla, je bil neutruden evangelizator, strasten zagovornik katoliškega nauka, dobro poznan zaradi svoje ljubezni do evharistije, kateheze, predavanj in knjig.

Ljubezen do Boga

Trdil je, da je bistvo dejanja kesanja prositi Boga za odpuščanje iz naše ljubezni do njega. V svojih govorih je rad izpostavljal način, kako lahko z dejanjem popolnega kesanja mirno umremo tudi v primeru, ko duhovnika ni v bližini.

Zasilni izhod

Ta način, ki ga je poimenoval “zasilni izhod”, lahko opravimo z besedami “Moj Bog, odpusti mi”. “V zaimku ‘moj’ se skriva ljubezen,” je razlagal ta preprosti izraz kesanja. “Zaimek ‘moj’ je poln ljubezni. Ko mati reče svojemu otroku ‘dragi moj’, je to zato, ker ga ima rada. ‘Dragi moj’ je ljubezen.”

Ko torej ponavljamo “moj Bog, odpusti mi”, prosimo Boga, ki ga ljubimo, naj nam odpusti naše grehe.

Pred spanjem

“To dejanje kesanja običajno priporočam vsak večer, po treh zdravamarijah pred spanjem,” je dejal Loring Miró.

“Iz dveh razlogov: prvič, če te besede ponavljamo vsak dan, jih ne bomo pozabili, in drugič za primer, če tisto noč umremo. Čeprav ni verjetno, je mogoče. Mnogi so se odpravili spat in delali načrte za naslednji dan, nato pa se niso nikoli več niso zbudili.”

Pomoč sočloveku

Dejal je tudi, da lahko v primeru odsotnosti duhovnika s temi besedami pomagate umreti tudi drugemu človeku. To naredite tako, da z umirajočim trikrat ponovite: “Moj Bog, odpusti mi!” ali pa te besede izrečete sami, če je oseba pravkar umrla.

Zagotovo je Kristusov apostol našega časa storil vse tako, kot je treba, saj je umrl 25. decembra 2013 ob uri usmiljenja. Zahvalimo se Bogu za njegovo življenje in pričevanje!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
molitevsmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.