Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mama štirih otrok in vplivnica: “Otroke vzgajava, da bodo postali odgovorni državljani in dobri kristjani”

Lucija Firbas

Siniša Kanižaj | Družina

Katja Zver - objavljeno 24/02/23

Lucija Firbas je za oddajo Reflektor spregovorila tudi o tem, ali so družabna omrežja pravi prostor za oznanjanje Jezusa

Spletni vplivneži ali influencerstvo? To je beseda, ki jo v zadnjih letih velikokrat slišimo predvsem iz mladih ust. O tej temi je za oddajo Reflektor spregovorila Lucija Firbas, aktivna mamica štirih otrok, ki na svojem Instagram profilu deli iskrene in globoke misli ter zapise. Pred časom smo jo na Aleteii že predstavili v rubriki Ženska ženski.

Lucija Firbas iz Domžal je študentka na fakulteti za šport in 31-letna aktivna mamica štirih otrok, ki na svojem Instagram profilu deli iskrene in globoke misli ter zapise. Lucija se ukvarja s produkcijo, fotografijo in snemanjem, kar je nedvomno povezano tudi z njenim delom na Instagramu.

Lucija je zaljubljena v naravo, gibanje in zdrav način življenja. Razveseljujejo jo glasba, ples in petje. Kot je povedala v intervjuju, med družbenimi omrežji največ uporablja Instagram, sledi Facebook, kjer njene objave vidi predvsem starejša populacija, Tiktok pa se je na njenem seznamu znašel na zadnjem mestu.   

Oglejte si celotno epizodo oddaje Reflektor:

“Instagram ostaja moj hobi”

Danes je nedvomno veliko govora o spletnih vplivnežih. Pred Facebookom in Youtubom imata danes prednost Tiktok in Instagram. Lucija ima na svojem Instagram profilu lucijafirbas že skoraj tri tisoč sledilcev. Svojo skupnost in ustvarjanje na Instagramu je začela graditi, ko je bila njena najstarejša hčerka Sara stara štiri mesece.

Pravi, da se od takrat objave na njenem profilu niso bistveno spremenile. Med svoje sledilce še zmeraj deli družinske trenutke, ki jo izpolnjujejo, na njenih objavah pa se najdejo tudi izdelki različnih prodajalcev, ki jih s tem Lucija promovira oz. oglašuje.

“Ne sledim trendom, ampak delam po lastnem občutku. Instagram ostaja za mojo dušo in ni nekaj, kar mi prinaša denar,” pravi Lucija. S številom sledilcev se ne obremenjuje. Pove, da ko se enkrat nehaš obremenjevati, postane Instagram mesto, kjer so shranjeni lepi spomini. 

Influencerka ali vplivnica?

Beseda “influencer” ima pogosto negativen prizvok in nekateri se zelo otepajo tega naziva. Tudi Luciji je beseda influencer predstavljala negativno konotacijo, ima raje, če jo nekdo pokliče vplivnica.

Kljub različnemu poimenovanju pa je pomembno zavedanje, da imata besedi močan pomen. “Da je nekdo vplivnež, pomeni, da ima nekdo nate vpliv. To pa včasih postaja zastrašujoče, zato je zelo pomembno, kaj delimo in na kakšen način.”

Lucija Firbas

Usklajevanje družinskega in instagramerskega življenja

Lucijin Instagram profil je nedvomno družinsko obarvan. Njene objave temeljijo na igrivih družinskih fotografijah s čudovitimi in močnimi zapisi, ki jih posname profesionalni fotograf. Večkrat pa za fotoaparat poprime njen mož Filip. Lucija ideje za objave dobi zvečer, ko otroci zaspijo in se vse umiri. Pravi, da se pred objavo vedno pogovori tako s Filipom kot z otroki. 

Povprašali smo jo tudi, kako njene objave vplivajo na otroke in če so otroci že domači pred fotografskim objektivom. “Kljub mojemu delu na Instagramu želim, da so otroci zares otroci in živijo v realnem svetu. Že tako jih okolica dovolj spreminja. Otroci pa novosti in tehnologijo hitro vpijajo.”

Lucijini otroci so kamere vajeni, ni jih strah objektiva, vendar kot pravi sama, imajo tako otroci kot starši tudi kakšen slab dan. In prav je tako. 

Lucija Firbas

Ali se lahko od Instagrama dobro živi? 

Nekateri tako tuji kot slovenski vplivneži od objav na Instagramu dobro živijo, vendar je to odvisno od veliko dejavnikov, denimo števila sledilcev, poznanstev, sodelovanja s podjetji, lastne angažiranosti in časa, ki si ga pripravljen vložiti v kakovostne objave.

“Sodelujem z nekaterimi podjetji in je plačilo v večini dogovorjeno s kompenzacijo izdelka. So pa to izdelki, ki bi jih v vsakem primeru uporabljala. Padel pa je že tudi kakšen evro, vendar poudarjam, da Instagram ni moje primarno delo, če bi bilo, bi se ga lotila malo drugače.”

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

Je Instagram lahko prostor za oznanjanje Jezusa?  

Lucija in njen mož Filip sta tudi katoličana in v veri vzgajata svoje otroke. Zanimalo nas je, ali so družbena omrežja tudi prostor za oznanjanje Jezusa ali pa morda to ni najboljša ideja.

“Svojih pogledov na vero namenoma ne izpostavljam. Mislim pa, da se lahko dobro vidi naša vera, denimo imamo križ nad mizo, živimo pristno družinsko življenje in otroke vzgajava, da bodo postali odgovorni državljani in dobri kristjani.”

Na Instagramu obstaja že kar precej profilov, večinoma tujih, kjer lahko skozi objave vidimo oznanjanje Jezusa, vendar je to odvisno od tega, ali to iščemo. Algoritmi so nastavljeni tako, da ko nekaj brskamo ali večkrat všečkamo, se nam bodo ponudile objave s podobno vsebino.

“Se mi pa zdi, da so trenutno mladi veliki iskalci v vsem, medtem ko splet ponuja ogromno. Menim, da ni splet tisti, ki bi primarno moral oznanjati Jezusa, ampak sta za to odgovorna družina in okolje.”

Tags:
družbena omrežjamaterinstvoOddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.