Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov za vse zaročence

people-ge910e648c_1280.jpg

El noviazgo puede santificarte

Mónica Muñoz - objavljeno 23/08/23

Zaroka je ključno obdobje pri pripravi na zakonsko življenje

V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, da bo čas vajine zaroke karseda blagoslovljen in lep.

1MOLITA SKUPAJ

Morda se zdi nenavadno, toda parom, ki gojijo odnos z Bogom, je zagotovljeno, da bodo njihove molitve všeč Gospodu in da jih bo poslušal, kajti “kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.” (Mt 18,20)

2POGOVARJAJTA SE O POMEMBNIH TEMAH

Ljudi lahko spoznamo le prek odprte komunikacije in odločilnih vprašanj za naše življenje, kot so naše sanje, cilji, mnenja o veri, financah, otrocih, iskrenosti, kaj jim ni všeč pri partnerju in kar bi lahko v prihodnosti vodilo do težav. Le tako se izognemo neprijetnim presenečenjem.

3BODITA SPOŠTLJIVA DRUG DO DRUGEGA

Ta točka je izrednega pomena. Ko začneta nespoštljivo govoriti drug z drugim, se odnos začne krhati. Obstajajo omejitve, ki jih ne smemo preseči, kar je temeljnega pomena.

Prav tako si ne dovolita žaljivih vzdevkov. Veliko bolje je, če se kličeta po svojih resničnih imenih, saj so jih starši zelo verjetno izbrali s premislekom.

4OHRANJAJTA ČISTOST

Spolni odnosi pred poroko razvrednotijo ljubezen; vodijo zgolj do medsebojnega izkoriščanja za zadovoljevanje potreb, kar vaju bo pustilo v veliki duhovni praznini.

Po drugi strani pa bo, ko se bosta poročila, vsaka nežnost, ki si jo bosta delila, ugajala Bogu in vama bo pomagala doseči odrešitev, saj tako “nista več dva, ampak eno meso”. (Mt 19,6)

5SKRBITA ZA PRIJATELJSTVA

Biti zaročen ne pomeni preživljati čas le s svojo boljšo polovico. Nasprotno, vajin odnos bi vama moral pomagati pri tem, da rasteta kot človeka in širita svoja obzorja, tudi s pomočjo prijateljev.

Iščita ljudi, ki so resnično veseli, da vaju vidijo skupaj, in se izogibajte tistim, ki grdo govorijo o svojem partnerju ali namigujejo na situacije, ki bi lahko ogrozile vajin odnos in prijateljstvo z Bogom. V slabo družbo lahko namreč zaidemo pri katerikoli starosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.