Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dekle, ki je tri leta živelo kot fant: “Zdaj vem, da to nisem bila jaz”

Ash Eskridge

nadineeskridge | TikTok

Tina Martinec Selan - objavljeno 19/08/23

Zgodba o škodljivem vplivu TikToka na najstnike: Želela je spremeniti spol, kot je to videla pri vplivnežih

Na prvi pogled običajno, prijetno 16-letno dekle dolgih rjavih las ima za seboj hudo preizkušnjo in težko zgodbo. Ash Eskridge iz Montane se je namreč pri 13 letih odločila, da spremeni spol. Odločitev je bila splet okoliščin. Že od 12. leta je Ash trpela za depresijo, kar je sovpadlo z lockdowni zaradi pandemije pred tremi leti.

Verjela, da bo sprememba spola rešila njene težave …

“V tistem času je bila veliko doma, zapirala se je v svojo sobo,” razlaga Ashina mama Darcy. “Ogromno časa je preživela na TikToku, kjer so različni vplivneži in vplivnice zatrjevali, da jim je sprememba spola spremenila življenje na bolje in kako so po tem postali srečni.”

Ash razlaga: “Leta 2020, ko sem bila res depresivna, sem postala zasvojena s TikTokom. Različni slavni transspolni ljudje, ki sem jih spremljala, so začeli močno vplivati name. Začela sem razmišljati, ali nisem morda tudi jaz transspolna. Lahko rečem, da sem imela dobesedno oprane možgane.

Zato sem se odločila spremeniti spol. Zdelo se mi je, da je sprememba spola ogromno ljudem pomagala rešiti njihove težave. Verjela sem, da bo to rešilo tudi moje težave, saj sem res trpela.”

… a sprememba ji ni prinesla sreče

Ash je uradno spremenila svoje ime v Greysen, se postrigla, se začela drugače oblačiti in tudi v socialnem smislu naredila prehod. Ko je dopolnila 16 let, po dveh in pol letih življenja kot fant, je začela jemati tudi testosteron. A letos aprila je začutila, da je z vsem skupaj nekaj hudo narobe.

“Preprosto sem se počutila povsem nenaravno, ko se mi je močno znižal glas in ko so mi začele rasti dlake po telesu. Na nek način se mi je to zazdelo povsem odvratno. Stvari so se nekako nakopičile, začela sem pogrešati to, da bi bila lahko dekle. Ko sem nekoč sanjala, da sem res dekle, je bila to zame točka preloma. Vedela sem, da se tega, da se pretvarjam, da sem fant, ne grem več.”

Kaj pa pravijo njeni starši?

Mama in oče sta bila najprej, ko jima je Ash povedala, da bi rada spremenila spol, povsem šokirana in zmedena. Vse življenje je bila namreč zelo dekliška. “Moja starša sta od nekdaj menila, da to ni prava pot zame, in sta mi to tudi povedala. Vseeno pa sem čutila, da sta ob meni.”

Kako je bilo, ko je Ash ugotovila, da je naredila napako in da sprememba spola vendarle ni prava zanjo?

“Prišla je do naju in nama priznala, da je naredila napako. Da je bila izjemno dovzetna za vplive družbenih omrežij in da je povsem zapadla pod njihov vpliv. Seveda naju je vse skupaj zelo presenetilo, sva si pa seveda močno oddahnila. Nikoli namreč nisva verjela, da bi bila sprememba spola zanjo prava pot,” pripoveduje njena mama.

Proces vrnitve nazaj k njenemu biološkemu spolu je bil kljub vsemu za Ash zelo težak, saj so njeni vrstniki zelo težko sprejeli, da ni fant. Prijateljem, ki jih je namreč dobila v obdobju, ko je živela kot fant, namreč ni nikoli povedala za svoj pravi spol. “Izgubila sem ogromno prijateljev,” pravi Ash. “A globoko v sebi sem vedela, da to nisem jaz, da nalepka ‘trans’ ni zame.”

Tags:
družbena omrežjamladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.