Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spolna vzgoja otrok naj se začne doma

MOTHER AND DAUGHTER TALKING

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 08/06/18

Celo zelo majhni otroci so danes izpostavljeni informacijam o spolnosti in veliko bolje je, da te informacije dobijo od vas

Spremembe v odnosu do spolnosti, spolnem vedenju in življenjskih slogih so v zadnjih 30 letih povzročile nekaj najbolj zapletenih problemov, s katerimi se bodo morali kdajkoli soočati starši in otroci. Spolna vzgoja še nikoli ni bila bolj potrebna kot danes.

Dom je najboljša šola

Spolna vzgoja lahko pripomore k zmanjšanju posledic nepoznavanja spolnosti, to so recimo zgodnje spolne aktivnosti, nenačrtovane najstniške nosečnosti, spolno prenosljive okužbe, vključno z virusom HIV, zlorabe in izkoriščanje. Kakovostna domača vzgoja ima nenadomestljive prednosti na osebni, družinski in družbeni ravni:

  • S spolno vzgojo lahko otrokom posredujemo družinske vrednote.
  • Otroci prejmejo starosti primerne informacije.
  • Naučijo se učinkovitih veščin, kako sprejemati odločitve, ki vodijo v zdravo samostojnost.
  • Z domačo spolno vzgojo lahko nevtraliziramo negativna in škodljiva sporočila o spolnosti, ki jih posredujejo mediji.

COUPLE AGATA IN GAŠPER HREN

Preberite še:
Zakaj bi se vzdržali spolnosti pred poroko?

Ali se lahko pogovarjamo o spolnosti?

Starši svojim otrokom vsak dan dajejo nauke o spolnosti, ne da bi se tega sploh zavedali. Če otrokom izkazujemo ljubezen in naklonjenost, jih objemamo, ljubkujemo, poljubljamo in spodbujamo, da iščejo svoje meje, so to vse pozitivni nauki. Kakor se starši odzivajo (ali pa ne) na naravno radovednost svojih otrok o razlikah med spoloma, delih telesa ali o tem, od kod pridejo otroci, jim s tem pošiljajo močna sporočila o spolnosti.

Otroci o tej temi prejemajo veliko sporočil zunaj doma – sporočil, ki so včasih negativna ali pa vsaj vprašljiva. Radio, televizija, tisk in oglasni plakati nas bombardirajo s sporočili o spolnosti. Morda se vam zdi, da vaši štiriletniki teh sporočil ne opazijo, vendar to ne drži. Njihova radovednost je budna že od najnežnejših let, zakaj torej ne bi izkoristili priložnosti in otrokom posredovali svojega mnenja in vrednot o spolnosti na način, ki je primeren njihovi starosti?

Pri štirih letih vaš otrok morda še ne bo razumel celotnega nauka, jasno pa mu bo, kako sta mama in oče prepričana, da je spolnost pomembna tema, o kateri se je treba iskreno pogovarjati.

Če mladi svojih staršev ne sprašujejo o spolnosti, to ne pomeni, da niso radovedni; pomeni pa, da so spoznali, da naj staršev o tem raje ne sprašujejo. Morda mamo to moti ali pa očetu povzroča nelagodje.

Če otroci ne bodo dobili odgovorov pri svojih starših, bodo poskušali svojo radovednost potešiti drugje: pri prijateljih, na televiziji, z eksperimentiranjem.


ZAKOCHANA PARA

Preberite še:
7 stvari, ki jih morate vedeti, preden z najstnikom govorite o spolnosti

web3-mom-son-hug-tenderness-affection-teen-shutterstock
Shutterstock

PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Cerkev in spolnost: Gre res le za skupek prepovedi?

Srečevanje z vrednotami v najnežnejših letih je ključ za mirnejše odraščanje

Spolno vedenje in odločitve najstnikov so neposredno povezane z njihovo samopodobo. Če imajo o sebi dobro mnenje, je več možnosti, da bodo v življenju sprejemali pozitivne, zdrave in odgovorne odločitve.

V obdobju osnovne šole se pri otrocih razvije občutek za sprejemanje samega sebe. Pred tem občutek sprejetosti dobivajo predvsem v družini. Če otrok vedno sliši le, da je “poreden”, se bo s tem kmalu poistovetil in se bo temu primerno tudi vedel. Če pa mu starši dajo vedeti, da je njegovo vedenje neprimerno, vendar ga kot osebo cenijo in imajo radi, bo otrok obdržal svoje samospoštovanje ali samozavest.

Ko otroci vstopijo v šolo, so soočeni s pritiski, zahtevami in pričakovanji, ki segajo onkraj družinskega življenja. Za starše je pomembno, da jih spomnijo, kako njihova vrednost izvira od znotraj in ni odvisna od njihovega akademskega ali športnega uspeha.


internet addiction

Preberite še:
Ja kaj pa je narobe s pornografijo?

Kot pri vseh drugih vidikih rasti in razvoja otroci potrebujejo pomoč, da se čutijo cenjene, sposobne in sprejete. Od nas morajo dobiti:

Priznanje: Otroci potrebujejo veliko pohval in priznanje svojih staršev pogosto občutijo kot merilo lastne vrednosti. Otroka pogosto pohvalite za opravljeno delo ali pa trud, ki ga je vanj vložil.

Sprejetost: Ko hčeri priznavate, na katerih področjih je resnično uspešna, ji hkrati pomagajte, da bo znala sprejeti svoje pomanjkljivosti. Če se vede neprimerno, poskrbite, da bo razumela, kako vam njeno vedenje sicer ni všeč, vseeno pa imate radi njo kot osebo.

Pozornost: Če otroku izkazujete iskreno zanimanje za njegove vsakdanje dejavnosti, ga s tem učite, da je pomemben. Če so otroci deležni polne pozornosti svojih staršev, četudi le za kratek čas, jim to vzbuja občutek, da so nekaj posebnega.

Dosežki: Otroci se učijo z delom, zato potrebujejo priložnosti, da urijo veščine, ki so jih ravnokar pridobili. Če jim pustite, da sami odločajo, bodo s tem pridobili dragocene izkušnje v ključnih življenjskih veščinah. In vaja dela mojstra.

Spoštovanje: Otroci so ljudje in si zaslužijo, da z njimi ravnamo dostojno in spoštljivo.

Mnenje, ki ga imajo otroci o sebi, močno vpliva na to, kako živijo in se istovetijo s svetom. Če bodo odrasli z občutkom, da so ljubljeni, cenjeni in sposobni, se bodo dosti laže soočali z velikimi življenjskimi vprašanji, vključno z lastno spolnostjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WEDDING

Preberite še:
7 stvari, ki bi jih moral pred poroko izkusiti vsak par


MOM,TEEN,TALK

Preberite še:
Zakaj mora najstnik večkrat kot besedo ne slišati besedo da?


GENERATION Z

Preberite še:
Vprašanje, s katerim se ukvarjajo številni starši najstnikov

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.