Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik, ki oznanja na TikToku: “To je zame priložnost, da dosežem ljudi, ki jih v cerkvi ne bi srečal vsak dan”

Piotr Jarosiewicz

Piotr Jarosiewicz | Facebook

Veronika Snoj - objavljeno 27/07/23

Piotr Jarosiewicz je duhovnik, ki se ukvarja z mladimi. Na Poljskem je zaslovel s pomočjo TikTok profila, na katerem v kratkih posnetkih odgovarja na vprašanja o Cerkvi, veri in duhovništvu

“Mama se je cerkveno poročila, nato pa civilno ločila. Živi sama z otrokom. Ali gre lahko k spovedi in obhajilu?”; “Ali lahko doma pojemo liturgične pesmi?”; “Ali lahko med nosečnostjo stojim namesto da klečim?”; “Kje duhovniki dobijo hostije?”; “Sinu je med mašo postalo slabo, šli smo iz cerkve. Ali se takšna maša šteje?”; “Ali je moja molitev smiselna, če živim v grehu?”

To je le nekaj vprašanj, na katere duhovnik Piotr odgovarja na svojem TikTok profilu, kjer je zbral že več kot 280.000 sledilcev in skoraj devet milijonov všečkov. “TikTok je mesto, kjer danes ‘lovim’ ljudi za Boga,” pravi duhovnik. Tudi sam je presenečen, koliko pozitivnih sadov daje njegova spletna dejavnost.

Med odgovori na resnejša vprašanja se včasih pojavijo tudi kakšni lahkotnejši videoposnetki, prek katerih vabi k obisku svete maše in predstavlja svoje delo z mladimi. Občasno predstavi tudi potek svojega vsakdana, v katerem ima poleg molitve in Jezusa zelo pomembno vlogo šport, predvsem nogomet, prek katerega pričuje na podoben način kot na spletu.

Pričuje tudi s športom

“Šport je zame priložnost, da dosežem ljudi, ki jih v cerkvi ne bi srečal vsak dan. Ko igram na nogometnem igrišču, drugi igralci vedo, da sem duhovnik. To je priložnost za pričevanje,” pravi duhovnik.

“Lahko bi si mislili, da je nogomet le zabava, kar sploh ni res! Šport je življenjski slog. Če ste vztrajni, šport oblikuje vašo osebnost. Dela nas sistematične in vestne, kar se odraža na vseh drugih ravneh osebnosti,” dodaja.

Rad se spominja anekdote, ko ga je neki igralec nekoč vprašal: “Kako je to mogoče? Kako ti to uspeva?” Vprašal ga je, kaj točno ima v mislih. “Namenoma sem naredil prekršek, da bi preveril tvojo reakcijo. Ne samo, da ne preklinjaš, ampak celo ohranjaš duševni mir. Od kod imaš ta mir?”

Piotr dobro ve, od kod prihaja ta mir. “Vsak dan si vzamem čas za branje Svetega pisma in tam je jasno zapisano: ‘Glej, danes sem položil predte življenje in srečo, smrt in nesrečo’ (5 Mz 30,15). Bog nam daje izbiro, odločitev je naša,” dodaja.

Zdi se, da duhovniku talentov res ne manjka. Kar je še bolje: z veseljem jih uporabi za to, da pričuje svojo vero. 

Kot se o tem lahko prepričamo na njegovem TikTok profilu, je tudi umetniška duša, obiskoval je celo umetniško gimnazijo. “Danes so umetniške veščine zelo uporabne pri duhovniškem življenju: sam znam oblikovati plakate, grafike na majicah in druge stvari,” pravi. Rad tudi poje in zaigra na kitaro, je avtor več knjig.

“Pomembno je, da v življenju srečamo ljudi, ki bodo v nas zanetili iskrico strasti in bomo z njihovo pomočjo odkrili, da nekaj radi počnemo in smo v tem dobri,” dodaja.

“Zame so bili to predvsem moji starši, ki ne samo, da so opazili moje talente, ampak so me vzgajali tako, da sem lahko razvijal talente. Za to sem jim izredno hvaležen.”

@ks.piotrjarosiewicz

@Radek Jarosiewicz @Izabela Nowak

♬ dźwiÄ™k oryginalny – Ks. Piotr Jarosiewicz

Življenje kot Rubikova kocka

“Nekdo je nekoč dejal, da je naše življenje z vsemi njegovimi vidiki nekoliko podobno Rubikovi kocki: različni deli življenja predstavljajo različne strani kocke,” pravi Piotr.

“Upoštevati morate razporeditev kocke. Ena stran je na primer šport, to je skrb za naše telo; druga je intelektualnost, to je tisto, kar vemo in kar se učimo; še ena so odnosi z ljudmi in naša morala; četrta je duhovnost in odnos z Bogom. Ne smemo se ukvarjati samo z eno stranjo. Bistvo je v tem, da sestavimo celo kocko.”

Tags:
družbena omrežjaduhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.