Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Navdihujoč nauk 88-letne igralke, ki je zablestela v filmu o Lurdu

Still - Maggie Smith in The Miracle Club

Sony Pictures

Cerith Gardiner - objavljeno 27/07/23

Izjemna predstava 88-letne igralke nam vsem ponuja nekaj koristnih življenjskih nasvetov

Težko pričakovani film The Miracle Club (Čudodelke, op. prev.) je v letošnjem poletju le prispel med navdušeno občinstvo z občudovanja vredno glavno igralsko zasedbo. Med njimi je tudi Dame Maggie Smith, 88-letna britanska igralka, ki je več desetletij svoje kariere posvetila izjemnim vlogam, s katerimi si je prislužila številne prestižne nagrade.

Gotovo poznate nekatere filme, v katerih je doslej nastopila osemdesetletna filmska ikona: od Harryja Potterja do Zlatih let gospodične Jean Brodie, ki je nastal na podlagi romana katoliške pisateljice Muriel Spark in za katerega je Smithova prejela prestižno filmsko nagrado oskar.

Morda ste Dame Maggie videli v priljubljeni televizijski seriji Downton Abbey, ki ji je prav tako prinesla vrsto nagrad in občudovanja vredno zbirko tako mladih kot starih oboževalcev.

Velika dama gledaliških odrov in filmskega platna seveda ni razočarala niti z vlogo skesane Lily Fox. Režiser novega filma Thaddeus O’Sullivan je v pogovoru za Aleteio pojasnil, da je Smithova med snemanjem “resnično zelo garala”.

Sprejela je tudi izziv in je obvladala zapleten dublinski naglas, kar ji je uspelo doseči na podlagi svojih več desetletnih izkušenj in želje, da izpopolni to veščino.

V odlični filmski predstavi lahko opažamo vsa desetletja njenih izkušenj, od igralskega dela do resničnega življenja, ki njen lik prežemajo s sočutjem in razumevanjem.

Sprejemanje izzivov v vsaki starosti

Izbira igralke, kot je Smithova, pa ni zgolj dodala teže filmu, temveč prinaša tudi pomemben nauk gledalcem: ne glede na starost, ki jo dosežemo, moramo v življenju še veliko storiti. Čeprav je treba izzive, s katerimi se soočamo, včasih prilagoditi lastnim okoliščinam, bi jih vseeno morali izkoristiti.

Ogledati si moramo le nekatere druge neverjetne starejše osebnosti in hitro vidimo, koliko še naprej prispevajo današnji družbi: od 81-letnega Harrisona Forda, ki svoje oboževalce razveseljuje v najnovejšem filmu o Indiani Jonesu, do papeža Frančiška, ki v starosti 86 let vodi Katoliško cerkev.

In na svetu je še veliko ljudi, ki so resnično uspeli šele v poznih desetletjih svojega življenja. Priznana ameriška ljudska umetnica Babica Moses je čopič vzela v roke šele v starosti 78 let; Laura Ingalls Wilder je svoje knjige o hišici v preriji začela pisati šele pri 65 letih; in Winston Churchill je bil prav tako star 65 let, ko je bil prvič imenovan za predsednika angleške vlade: svojo državo je vodil, ko se je v drugi svetovni vojni zoperstavila nacistom.

Ko boste torej gledali čudovito Maggie Smith na filmskem platnu, ne pozabite: nikoli ne veste, kam vas bo peljala življenjska pot … v kateri koli starosti!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
slavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.