Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zanosila po posilstvu in otroka obdržala: Vsako življenje je neprecenljivo

Robyn.jpg

YouTube Live Action | zajem zaslona

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/04/23

"Človeško življenje je neprecenljivo, ne glede na okoliščine spočetja"

Med razlogi za neželeno in nepričakovano nosečnost je – žal – včasih tudi posilstvo. Kako plemenito, ponižno in odprto ravna ženska, ki se kljub tako groznim okoliščinam vseeno odloči, da bo otroka obdržala. Tako je ravnala 34-letna Robyn McLean, katere sin Adriel Jaiden (AJ) je danes star 12 let in na katerega je izjemno ponosna. Odločno pove: “Vrednost otroka nima nikakršne zveze z okoliščinami, v katerih je bil spočet. O splavu nisem nikoli razmišljala.”

Odnos, poln zlorab in nasilja

Robyn je svojega fanta Tima spoznala v drugem letniku fakultete in se vanj zaljubila, a kaj hitro se je pokazala njegova nasilna narava. Najprej je šlo za verbalno nasilje, psihično nasilje in manipulacije vseh vrst. Kmalu je prišlo tudi do pretepanja in fizičnega poniževanja. Ko je Robyn želela prekiniti z njim, pa je bil ves skesan in jo je v solzah prosil, naj ga ne zapusti. Verjela je, da se želi zares spremeniti, zato mu je odpustila.

A kmalu se je začarani krog nasilja ponovil. V javnosti se je kontroliral in ljudem razlagal, da se bosta poročila. A ko je Robyn želela razdreti njuno zaroko, ji je zvezal roke in noge, da je nemočna ležala na kuhinjskih tleh, on pa je segreval kovinsko žlico na štedilniku in ji grozil, da jo bo z njo opekel po celem telesu.

Mnogokrat jo je tudi posilil, čeprav mu je Robyn govorila o tem, da bi rada s spolnostjo čakala do poroke. “Počutila sem se tako nemočno, prestrašeno in popolnoma strto.” Razmišljala je o samomoru. A občutek panike in globokega sramu se je nemudoma umaknil drugemu občutku, ko je odkrila, da je noseča.

Začutila je, da ni več sama

“Takrat se je v mojem srcu in v moji duši nekaj premaknilo. Počutila sem se zaščiteno, kar naenkrat sem videla smisel v svojem življenju. Pojavilo se je upanje. Naenkrat se nisem počutila več samo; poleg mene oziroma v meni je raslo novo človeško bitje, ki mi je bilo tako blizu kot nihče drug. Boga sem prosila, naj naju zaščiti, varuje in pokrije s svojo zaščitno roko. Nadaljevanje nosečnosti zame ni bilo pod vprašajem.”

Njenega bivšega nosečnost ni ustavila pred nasiljem in Robyn je znova pretepel, ko je bila noseča tri mesece in pol. Govoril je celo, da upa, da bo otrok umrl. “Bilo je grozno. A verjamem, da naju je Bog to noč oba z otrokom obvaroval pred smrtjo.” Dva tedna pozneje sta se poročila. A nasilje se je nadaljevalo.

Ko je Robyn rodila sina Adriela, je začutila v sebi čustva, ki jih prej še ni poznala. “Nisem si predstavljala, kaj vse lahko čuti mati, ko prvič drži svojega novorojenčka v naročju. Moje srce je bilo napolnjeno s čudenjem, nežnostjo, spet sem verjela v dobro in lepo. Prav tako pa sem z novimi očmi začela doživljati ljubezen Boga, ki nas ima vse za svoje otroke.”

“Človeško življenje je neprecenljivo, ne glede na okoliščine spočetja”

To je Robyn pomagalo, da je nekako zdržala vse nasilje in zlorabe svojega moža. Večkrat se je morala zateči v varno hišo. Ko se je nekoč zlorabljanje stopnjevalo in jo je mož skušal zadušiti, je Robyn z dojenčkom zbežala k svojim staršem. Tam je njen oče preprečil nasilnežu vstop v hišo in poklical policijo. Šele ko je mož dobil sodni nalog za prepoved približevanja, se je Robyn začela počutiti malce bolj varno. S pomočjo Boga in svoje družine si je počasi opomogla od nasilne preteklosti in vsega, kar je morala doživeti.

Molila je k Bogu, da bi ji poslal očetovsko figuro za njenega sina. Spoznala je Josha, ki se je z njo poročil in posvojil njenega sina, skupaj pa imata tudi petletno hčerko Lux. Robyn je presrečna, da se ni odločila za splav, tudi ko je bila v najhujši stiski. “AJ je najbolj prijazen in neverjeten fant, kar si jih lahko zamislite. Izjemno sem ponosna na svojega sina.”

Vsem ženskam, ki so tudi v preizkušnjah, pa bi rada sporočila, naj ne izgubijo upanja. Dodaja še: “Želim si, da bi se ljudje zavedali, da je človeško življenje neprecenljivo, ne glede na okoliščine spočetja. Številni ljudje so spočeti kot posledica posilstva, zato imajo lahko vse življenje težave z identiteto, pa tudi drugi ljudje jih včasih žalijo in jim govorijo marsikaj. Želela bi si, da moje sporočilo doseže tudi njih.”

Danes Robyn želi s svojim pričevanjem in delovanjem ljudem v stiski pomagati, da bi našli razlog za svoj obstoj. “Ne glede na to, katere napake smo zagrešili v življenju ali katere krivice so se nam zgodile, nismo nikoli pogubljeni, ampak smo dragoceni in ljubljeni.”

Tags:
nosečnostsplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.