Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako poskrbeti, da bo otrok v knjižnici izbral primerne knjige

kid girl with ponytails choosing books in library after classes

UfaBizPhoto | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 09/08/23

Razveseljivo je, da otroci radi zahajajo v knjižnico, vendar ni vse, kar najdejo tam, v skladu z našimi vrednotami ali s tem, kar verujemo kristjani

Se vam je že zgodilo, da ste se z otroki odpravili v knjižnico, kjer so si izbrali knjige, ki so jim bile na prvi pogled všeč, ko pa ste se vrnili domov in začeli prebirati vsebino, ste ugotovili, da knjiga ni ravno v skladu z vašimi vrednotami?

To se lahko zgodi in v takem primeru je najbolje, da se o knjigi pogovorite in predstavite svoj vidik, ki je v tem primeru drugačen od tistega, ki ga zagovarja knjiga. Če pa se želite temu že vnaprej izogniti, obstaja nekaj rešitev.

1Vedno spremljajte svoje otroke

Obisk knjižnice naj bo izkušnja, v kateri lahko skupaj uživate. Skupaj se lahko udeležite bralnih uric, si ogledate prostore knjižnice, razstave … Tako se lahko lažje pogovorite, če otroci preberejo ali slišijo nekaj, o čemer se jim porajajo vprašanja.

2Preglejte gradivo, ki si ga želijo izposoditi

Dobro je, da imajo otroci svobodo pri izbiri knjig in drugih vsebin, saj to pomembno vpliva na razvoj njihovega kritičnega mišljenja. Kljub temu pa na koncu preletite vsebino knjig, ki si jih želijo izposoditi, in odstranite tiste, ki bi lahko bile za vašega otroka neprimerne.

3Več poudarka na neleposlovju

Svoje otroke spodbudite k brskanju po policah z neleposlovnim gradivom. Neleposlovje, na primer knjige o svetu, umetnosti, biologiji itd., običajno vključujejo vsebino, ki ni vrednotno obarvana in vašim otrokom ne more škoditi.

4Rezervirajte knjige, ki so vam všeč

Knjižnice imajo možnost, da rezervirate knjige, ki jih prej preverite. Na ta način lahko že prej na spletu preverite vsebino knjig in izberete tiste, ki se vam zdijo primerne.

5Vzemite si čas za pogovor

Pogovarjajte se s svojimi otroki o tem, kaj berejo. Če se boste pogovarjali o vsebini knjig, bo to postala navada, pogovori pa bodo skozi leta vedno globlji.

Prijetno branje!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
branjeknjigeotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.