Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšne knjige bodo vašim otrokom pomagale, da bodo vedno bližje Bogu?

MATKA Z CÓRKĄ

epixproductions | Shutterstock

Edifa - objavljeno 09/02/20

Dobre zgodbe so ključnega pomena pri razvoju otrokove istovetnosti; igrajo pa tudi pomembno vlogo pri poučevanju otrok o veri

Vsi otroci imajo radi dobre zgodbe in na svetu ni televizijskega programa, ki bi se lahko primerjal s poslušanjem dobre zgodbe, medtem ko se dete stiska v očetovem ali materinem naročju, še posebej pred spanjem. Dobre zgodbe niso zgolj preprosta zabava, temveč izobraževalno orodje, ki vašemu otroku omogoča, da raste in uspeva. Oglejte si nekaj predlogov za izbiro knjig, ki bodo vašim otrokom pomagale rasti kot kristjani.


girl sitting and reading book

Preberite še:
Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!

Ne izrazito verske zgodbe

Nekatere od teh zgodb otrokom predstavijo krščanske vrednote: ljubezen, dobroto, odpuščanje, velikodušnost, vztrajnost itd. Toda zgolj te zgodbe vaših otrok ne morejo poučiti o veri. Čeprav poučevanja o veri ne moremo povsem ločiti od poučevanja o življenju na splošno, pa je res, da morate vendarle govoriti tudi o Bogu in se ne zadovoljiti z dejstvom, da ste postavili dobre “vogelne kamne”.


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Življenja svetnikov (in zgodbe o drugih Božjih služabnikih, ki še niso bili sprejeti v občestvo svetih)

Svetniki so čudovit zgled, saj so priče Božje ljubezni. Predstavljajo tudi različna obličja Cerkve. Ko prebiramo življenja svetnikov, ugotavljamo, da ima Bog edinstven projekt ljubezni za prav vsakega izmed nas. Ljubi in spoštuje nas takšne, kakršni smo, kakršne nas je ustvaril. Življenja svetnikov nas učijo, da smo si blizu, da smo vsi ljudje med seboj bratje in sestre. Onkraj raznolikosti značajev, življenjskih slogov in duhovnosti vsi pripadamo isti, Božji družini.

Poleg tega svetniki niso zgolj osebe iz daljne preteklosti. To so naši prijatelji, naši bratje in sestre, ki so še zelo živi. Tudi če jih ne moremo videti, so ob nas in nam pomagajo na naši poti proti Jezusu. Zato je pomembno, da ne izbiramo le zgodb o svetnikih, ki se nam zdijo najbolj poučne in vzgojne, ampak takšne, ki bodo našim otrokom najbolj všeč, o svetnikih, ki jih bodo najbolj nagovorili.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

In ko pripovedujemo zgodbo o življenju svetnika (pri tem so lahko zelo pomembne ilustracije, posebej pri najmlajših), naj nas ne premami skušnjava, da bi iz njega naredili nedosegljivo nadčloveško bitje. Raje se posvetimo majhnim podrobnostim, ki svetnika naredijo bolj človeškega – resnično osebo, ki je zveličan grešnik.

Sveto pismo – naj ne bo le ena izmed knjig

Sveto pismo je posebna knjiga, saj vsebuje resnično Božjo besedo, ki jo danes navdihuje in oživlja Sveti Duh. Cerkev nenehno črpa svojo oporo in moč iz Božje besede. Zato svetopisemskih besedil ne smemo prebirati kot katerekoli druge zgodbe.


SVETOPISEMSKA DRUZBA SLOVENIJE

Preberite še:
“Sveto pismo je bilo zame mrtva beseda. Toda ko sem bil v veliki stiski, sem ga odprl …”

Vsako leto izidejo različna ilustrirana Sveta pisma, zgodbe o Jezusu in druge priredbe. Med številnimi obstoječimi izdajami lahko naletimo na najboljše in najslabše. Ko torej kupujemo ilustrirano Sveto pismo, moramo biti pozorni ne le na kakovost ilustracij (ki niti najmanj niso zgolj okras, posebej dokler otroci ne znajo brati sami), temveč tudi na besedilo, ki mora biti resnično dober prevod.

Avtorica prispeka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


PRZYJACIELE

Preberite še:
12 čudovitih misli slovenskih svetniških kandidatov


PORNOGRAFIA

Preberite še:
Pravi problem spolno nazornih vsebin je, da razkrivajo premalo


KRIS AND PAUL SCHAROUN-DEFORGE

Preberite še:
Čeprav so mnogi nasprotovali njunemu zakonu, ju je na koncu ločila le bolezen

Tags:
branjeotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.