Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

6 mogočnih navedkov p. Pija o soočanju s hudičem

Tricolor Padre Pio

Shutterstock | Altered by Aleteia

#image_title

Cerith Gardiner - objavljeno 06/08/23

Priljubljeni svetnik je povedal nekaj pomembnih stvari o hudičevih zvijačah

Sveti Pij iz Pietrelcine je v svojem življenju bojeval veliko osebnih bitk s hudičem (celo s hudiči). Njegova soočanja s Satanom so bila tako obilna in moteča, da je o tem pogosto pisal v svojih pismih. Odličen primer ponazarja priložnost, ko je k p. Piju prišla ženska, obsedena s hudičem, in je poskušala napasti svetniškega patra.

Ta srečanja so močno vplivala na skromnega redovnika. Svoje izkušnje je pogosto uporabil za svetovanje tistim, ki so bili v njegovi duhovni oskrbi, njegova premišljevanja o tem, kako se soočiti s hudičem, pa so danes prav tako aktualna, kot so bila, ko je o njih govoril v preteklem stoletju. V svojem vsakdanjem življenju, bodisi v službi, doma ali med prijatelji, se soočamo s številnimi bitkami, ko se spopadamo z grehom in skušnjavami.

Ponujamo vam krajši izbor modrih besed p. Pija o hudiču in skušnjavah, ki bi jih morali v takšnih trenutkih upoštevati vsi:

Človeška duša je bojno polje med Bogom in Satanom.


Hudič je kakor stekel pes, privezan na verigo; onkraj dolžine svoje verige ne more zgrabiti nikogar. Ti pa: ohranjaj zadostno razdaljo. Če se mu preveč približaš, se mu lahko pustiš ujeti.


Hudič ne želi izgubiti te bitke. Prevzema številne oblike. Že nekaj dni se pojavlja s svojimi brati, ki so oboroženi s palicami in železom. Ena od težav je, da se pojavljajo v številnih preoblekah …

Naj te ne prestrašijo številne zanke te peklenske zveri. Jezus, ki je vedno s teboj, ki se bo boril s teboj in zate, ne bo nikoli dovolil, da bi te kdo pretental in premagal.


Demon ima ena sama vrata, skozi katera vstopi v našo dušo: voljo; skrivnih vrat ni. Noben greh ni greh, če ga ne storimo z lastno voljo. Če volja ne sodeluje, to ni greh, temveč zgolj človeška šibkost.


Ne pozabite: če hudič povzroča hrup, je to znamenje, da je še zunaj in ne znotraj. Kar nas mora prestrašiti, je njegov mir in skladnost s človeško dušo. Kar prihaja od Satana, se začne z umirjenostjo in konča z viharjem, v brezbrižnosti in otopelosti.


Jezus je vedno s teboj, tudi če ne čutiš njegove navzočnosti. Nikoli ti ni tako blizu kot med tvojimi duhovnimi bitkami. Vedno je tam, blizu tebe, spodbuja te k dobremu boju; On je tam, da odbija sovražnikove udarce, da ti ne bi bil poškodovan.

Leta 2018 je papež Frančišek govoril o bojih p. Pija s hudičem. Veliki svetnik nam ponuja pomembne nauke, in papež nas spodbuja, naj jih uporabimo v svojih bitkah z grehom in skušnjavami. Papež Frančišek je dejal: “Če imate težave, če ste žalostni ali bolni – prepustite se Jezusovemu naročju. To je tisto, kar je storil tudi p. Pij. Ljubil je Jezusa in je vanj zaupal.”

Papež nas spodbuja, naj se obrnemo k molitvi in zakramentom, kakor je storil p. Pij:

“P. Pij se je potopil v molitev, da bi še vztrajal pri Božjih načrtih. Z obhajanjem svete maše, ki je bila srce njegovega dne in polnost njegove duhovnosti, je dosegel visoko stopnjo zedinjenja z Gospodom. V tem obdobju je prejel posebne mistične darove od zgoraj, ki so se na njegovem telesu pojavili kot znamenja Kristusovega trpljenja.”

Zato ne pozabimo, da v boju s hudičem nismo sami – imamo Jezusa, zakramente in prijatelje, kot je sv. p. Pij, da nam priskočijo na pomoč!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
hudičsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.