Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je mogoče, da je mama hkrati tudi uspešna poslovna ženska?

Leah Darrow

Leah Darrow | Facebook

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/08/23

Leah Darrow dokazuje, da se da usklajevati vlogi matere šestih otrok in uspešne podjetnice

Zdi se, da v družbi velja, da si ženska z več otroki lahko izbere le eno možnost: je bodisi mama velike družine bodisi uspešna poslovna ženska. Eno ali drugo.

Ker ena in druga možnost zahtevata od ženske ogromno časa, predanosti, energije in dela, se zdi, da sta obe možnosti skoraj nezdružljivi. A vendar obstajajo tudi mame velikih družin, ki so iskreno predane svojim otrokom in družinam, ob tem pa jim uspeva tudi uspešen posel. Kako?

Naj otroci vidijo, da sledim svojim sanjam

V zvezi s temi vprašanji ima kar nekaj odgovorov Leah Darrow, nekdanja manekenka, model in udeleženka tekmovanja America’s Next Top Model. Leah je poročena s teologom in v sedmih letih se jima je rodilo šest otrok.

Živahno newyorško življenje – sama zase pravi, da je bila v tistem obdobju popolnoma zmedena in v krizi – je zamenjala za Boga, zakon ter vzgajanje šestih otrok na veliki kmetiji. Kot avtorica, govornica, osebna trenerka in snemalka podkastov se je odločila za Boga, ki jo je notranje ozdravil, zacelil in jo vodi v vseh njenih vlogah.

“Obstaja paradigma, da mora ženska izbrati med otroki ali svojimi sanjami in kariero. Lahko imaš eno ali drugo, obojega nikakor. To sploh ne drži. Lahko imaš oboje in od tega imaš veliko ne le ti, ampak tudi tvoji otroci. Naj otroci vidijo, da sledim svojim sanjam, da imam zastavljene cilje. To je zanje zgled. Ko bodo veliki, bodo tako tudi oni imeli svoje sanje in svoje cilje, ki jih bodo zasledovali.”

Ali je življenja konec, ko dobiš otroka?

Leah pravi, da zagotovo ne. “Ko sem bila noseča s prvim otrokom in sem se dogovarjala za neki nastop na večjem odru, so mi rekli: ‘Dajmo to speljati, še preden rodite. Ker vemo, da vas bo potem težko dobiti.’

Takrat sem si rekla: Tudi ko dobim otroke, ne bom privolila v to, da bi morala spreminjati svoje cilje in svoje ideje o tem, kako živeti, samo zato, da bi ustrezala nekim tujim predstavam o ženskah z otroki. Vse svoje otroke, od prvega do šestega, sem že vzela s seboj na nastope. Ne bom spreminjala svojih sanj in ciljev ali celo števila svojih otrok samo zato, da se bo to ujemalo s splošnim mnenjem, kakšno naj bo življenje.”

Materinska krivda

“Opažam, da je materinska krivda del naše kulture,” pravi Leah.

“Krivdo občutiš, ko delaš nekaj, kar je narobe, ne ko delaš vse prav. Ko sem enkrat dojela, da se mi ni treba počutiti krivo, da mi ni treba biti mama, kakršna drugi mislijo, da bi morala biti, sem šele začela živeti življenje, ki mi ga je namenil Bog. To pa pomeni, da sem žena, mama, podjetnica, kmetovalka, ženska, ki peče pite …

Ne sprejmem pa, da bi se morala počutiti krivo, ker sem jaz jaz. Treba pa je poznati razlog, zakaj to delamo. Zakaj imam veliko družino in hkrati tudi delam, imam svoj posel? Če delam to za svojo družino, če s tem pomagam svoji družini, potem krivda nima mesta pri meni.”

Pri tem dodaja: “Krivdo včasih kar sprejmemo, češ, to je pač stranski učinek tega, da imam otroke in kariero. Ampak to ni res. Krivda je signal, znamenje, da se v tebi oglaša nekaj drugega. Imaš premalo podpore pri tem, kar delaš? Je v tvoji preteklosti kaj takega, zaradi česar si si nalagala krivdo? Če je tako, je treba nagovoriti te razloge.”

Družina me podpira

Leah, ki je ravno te dni izdala nov program osebnega razvoja za katoliške mame podjetnice, izredno rada poudari, kako pomembno je, da ima ženska podporo v lastni družini.

“Ni garancije, da bo šlo vedno vse kot po maslu, da ne bo tudi težkih trenutkov ali dvomov. A takrat so ob meni Bog in moja družina,” pravi Leah, ki svoje programe vedno naslanja na Božjo besedo in trdi, da moramo svoje poslanstvo iskati prek tega, za kar nas je namenil Bog.

“Mame z več otroki si želimo, da se nas upošteva tudi na področju osebnega razvoja in osebnega napredka. Ne maramo, da nas potisnejo nekam na stran in pomilujoče gledajo, ker ne bomo mogle doseči tega, kar lahko drugi, ki niso v enaki poziciji kot me. Seveda bomo imele drugačno časovnico, treba bo upoštevati različne prioritete in treba bo veliko prilagajanja. A tudi me si zaslužimo svoje mesto v svetu osebnega razvoja.”

Tags:
materinstvopoklic
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.