Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Materinska krivda – zakaj jo občutimo?

ZMĘCZONA MATKA

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 14/08/20

Verjetno ni mame, ki ne bi vsaj občasno občutila krivde v povezavi s svojim materinstvom

Morda se materinska krivda pojavi, ko imamo slab dan, ko so stvari še posebej naporne, morda nas “obišče” zvečer, ko otroci končno zaspijo in v hiši nastopi tišina, ali pa se prebujamo sredi noči z občutkom, česa vsega nismo (dovolj dobro) storile.

Materinska krivda je povečini povsem neupravičena, saj se mame vsak dan trudimo po svojih najboljših močeh, a smo vendarle samo ljudje. Poleg tega pa je tudi škodljiva, saj nam vzbuja obilico slabe vesti, kar vpliva na našo samopodobo, pa tudi zmanjšuje radost, ki jo občutimo v svojem vsakdanu. Poglejmo si nekaj razlogov, zakaj lahko pride do občutkov krivde.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
“Primerjam se z drugimi materami”

Verjamemo mitu, da je dobra mama vedno navzoča, vedno v top formi in sposobna vsega

Priznajmo si, v svojih glavah se primerjamo z idealom popolne mame, ki sploh ne obstaja. Nanj pa zagotovo vplivajo mediji, zlagane objave na socialnih omrežjih, filmski liki in tudi pričevanja naših mam in babic, ki s časovne distance verjetno že malce idealizirajo svoje materinstvo in okoliščine. Saj poznate tisto: “Ko ste bili vi dojenčki, ste prespali celo noč in nihče se ni ponoči zbujal … Res ne vem, zakaj se tvoj otrok ponoči zbuja in joka?”

Resnici na ljubo nam dobronamerni nasveti v zvezi z materinstvom pogosto prej škodujejo, kot koristijo, saj nam samo povečujejo občutek, da nekaj delamo narobe in da nismo dovolj dobre. Najbolj dragocen je pogovor s prijateljico, ki iz svoje lastne situacije razume, v čem se nahajamo in nam nudi razumevanje, sočutje in nobene kritike.


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa

TIRED MOTHER
DGLimages | Shutterstock

Vrednotimo se na podlagi tega, kako “dobre” mame smo …

… ta merila pa so sestavljena iz zunanjih dejavnikov, kot so: kako pridni, tihi in neproblematični so naši otroci, kako urejeno družino in dom imamo, kako urejene in brezhibne smo videti me v vsakem trenutku, kako popoln zakon imamo in tako dalje. V resnici naša vrednost niti slučajno ni odvisna od teh faktorjev.

Če pa bi pogledali podrobneje, ima prav vsaka ženska, tudi tista, ki navzven deluje še tako dobra mama, popolna gospodinja in idealna žena, kdaj pa kdaj težave, in to na vseh zgoraj naštetih področjih, le da jih nekatere bolj uspešno skrivajo kot druge. Primerjanje z drugimi nikoli ni pot do sreče, saj nihče drug nima istih otrok, istega moža in iste življenjske poti kot me.


WEB 3 MOJCA BELCL MAGDIČ

Preberite še:
“Nobena teološka debata ne odtehta spoznanj, ki ti jih prinese materinstvo”

Imamo previsoka pričakovanja v zvezi z materinstvom

Ko še nismo imele otrok, smo imele verjetno idealistična pričakovanja v zvezi z lastnim materinstvom in družinskim življenjem. Možno je celo, da smo v mladosti opazovale družine okrog sebe, jih analizirale in si zatrjevale, da v naši lastni družini ne bo prihajalo do takih in podobnih situacij, saj bomo znale bolje …

Ko enkrat pride do tega, da se nam zrušijo vsi ideali, ki so tako ali tako bazirali zgolj na teoriji, zna biti to precej boleče in streznjujoče. Najbolje je sprejeti, da je materinstvo čudovito, osrečujoče in najpomembnejše poslanstvo na svetu, da pa je poleg vsega tega tudi naporno, zmedeno, nikoli do konca končano potovanje, kjer te prav vsak dan preseneti nekaj povsem novega.


M. Caruso

Preberite še:
Dovolj ji je bilo materinske neurejenosti in pajkic. Poglejte, kaj je storila!

Občutimo krivdo, ker občutimo krivdo

Poleg vseh ostalih razlogov, zakaj mame občutimo krivdo, je tukaj tudi krivda zaradi krivde. Mislimo si, da dobre mame vendar uživajo vsak trenutek svojega materinstva, jim je vedno vse jasno in nikoli nimajo slabih občutkov glede svoje materinske vloge. Kaj šele, da bi bile kdaj naveličane, izmozgane in bi najraje pritisnile gumb stop. Tudi to je mit.

Čeprav smo ženske zelo različne med seboj in imamo različno količino potrpljenja, energije, zagona, motivacije, … prav za vsako kdaj pride trenutek v materinstvu, ko bi najraje rekla: “Dovolj mi je tega”. To je povsem normalno, naravno in zaradi tega se ne smemo obsojati. Zapomnimo si, da popolna mama ne obstaja, prav tako ne obstaja mama, ki nikoli ne bi naredila napake.


ANDREJA PLUT

Preberite še:
“Vsaka mama se mora kdaj za kakšno dejanje tudi opravičiti otrokom in spovedati pred Bogom”


ANA PAVEC

Preberite še:
6 otrok in šolanje od doma: Včasih si zaželim, da bi mi prišla pomagat Mary Poppins


Sainte Rose de Lima

Preberite še:
Vas materinstvo izčrpava? Prosite za pomoč sv. Rozo

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.