Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Oče in sin s posebno strastjo: povezuje ju gregorijanski koral

Michele y su hijo Michelangelo, en el órgano del Duomo de Florencia

Benito Rodríguez/Aleteia

Veronika Snoj - objavljeno 30/07/23

Petje gregorijanskih koralov v firenški stolnici je Michelova in Michelangelova strast in odgovornost. "To je veselje za dušo in telo," pravita

Oče in sin imata posebno strast: 54-letni Michele in njegov 14-letni sin Michelangelo ob nedeljah in praznikih s svojim petjem v firenški stolnici bogatita mašne obrede. “Gregorijanski koral je zagotovo glasbena zvrst, ki je najbolj skladna z že uglasbenimi obredi. Melodije svetih besedil so naši očetje modulirali z neskončno modrostjo; zato so najboljše sredstvo za posredovanje Besede,” trdi Michele.

Skupna strast

Michele je prvič slišal gregorijanski koral v minoritskem samostanu v svojem rodnem kraju v gričevnati Toskani, od koder ga je pot med drugim vodila celo na Papeški inštitut za sakralno glasbo v Rimu. Je skladatelj in avtor številnih del.

Pred sedmimi leti so v firenški katedrali, kjer dela kot dirigent, znova uvedli deški zbor, ki se mu je pridružil tudi njegov tedaj sedemletni sin Michelangelo. Nad gregorijanskim koralom navdušeni najstnik s predanostjo sledi očetovim stopinjam. Petje ni zgolj njun skupen hobi; je njuna strast.

“Zgodovina gregorijanskega korala je povezana z zgodovino Cerkve in kljub tisočletni tradiciji je še vedno zelo aktualen,” poudarja Michelangelo. “Ta strast, ki jo delim z očetom, naju vsekakor zelo združuje.”

Ponavadi vadita v glasbeni kapeli, pa tudi doma, kjer imata več klavirjev in harmonijev.

“Zelo sem vesel,” dodaja Michele. “Ne gre le za veselje zaradi tega, ker sin želi hoditi po očetovih stopinjah, ampak tudi za veselje, da je Michelangelo spoznal velik pomen gregorijanskega korala. Spoznal je, da je gregorijanski koral osnova vse evropske, če ne svetovne glasbene kulture.”

Njuna vez prek petja se je še toliko bolj utrdila v času pandemije koronavirusa, ko je bil Michele prisiljen peti brez zborovske spremljave. Tedaj je Michelangelo postal očetov glavni pomočnik.

Velika odgovornost

Oba vidita gregorijansko petje kot pomemben del njunega življenja. Nanj gledata z velikim občutkom odgovornosti, saj razumeta, da je njuno petje pri mašah sredstvo za bolj doživeto bogoslužje in boljše posredovanje evangeljskega sporočila.

Vir: španska izdaja Aleteie

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.