Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ali ste vedeli, da bi bila ta priljubljena pesem skoraj izgubljena na morju?

Children's Choir

1000 Words | Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 22/07/23

Zgodba Johna Newtona ima veliko zapletov, toda pot ga je pripeljala do vere, iz katere se je rodila ena najbolj priljubljenih hvalnic v krščanskih pesmaricah

Pesem Amazing Grace (O, nepričakovani dar) je verjetno najbolj znana hvalnica, ki jo poznamo iz krščanskih pesmaric, malce manj znana pa je zgodba o njenem nastanku. Pesem je leta 1772 napisal John Newton, trgovec s sužnji, ki je postal odločen zagovornik boja proti suženjstvu in sčasoma tudi anglikanski duhovnik, besedilo pa je nastalo, potem ko je Newtona med plovbo vzdolž irske obale proti Donegalu zajelo hudo neurje. Če bi bilo neurje še nekoliko hujše, danes morda ne bi imeli te brezčasne in povsod priljubljene pesmi.

Newton se je rodil leta 1725 v Angliji. Kot mladenič se je po sili razmer znašel v službi v kraljevi mornarici. Ko se je njegovo služenje končalo, se je zapletel v atlantsko trgovino s sužnji, ki je bila takrat na višku svojega razmaha. Med enim od potovanj iz Afrike na Irsko je njegovo ladjo zajelo močno neurje.

Newton je v strahu pred smrtjo prosil Boga za usmiljenje, ob tem pa se je sam pri sebi spraševal, ali si nekdo, ki se ukvarja s tako nizkotnim poslom, kot je suženjstvo, usmiljenje sploh zasluži. Newton je samega sebe pogosto označeval za nesrečnika, saj je priznaval grešnost svojega poklica, še preden se je začel spreobračati v krščanstvo. Ladja je na koncu prispela v pristanišče nepoškodovana, toda neurje je močno vplivalo na Newtona in je zaznamovalo začetek njegovega duhovnega spreobrnjenja.

Čeprav je Newton vedno bolj nasprotoval suženjstvu, je po pretresljivi izkušnji na morju še šest let dejavno sodeloval pri atlantski trgovini s sužnji, preden je odstopil s svojega položaja. Newton je v celoti sklenil svojo pomorsko pot, začel je študirati krščansko teologijo in postal odločen nasprotnik suženjstva.

Leta 1764 je prejel duhovniško posvečenje v Anglikanski cerkvi in bil imenovan za kurata v Olneyju v angleški grofiji Buckinghamshire. Tam je s pomočjo pesnika Williama Cowperja začel resno pisati cerkvene hvalnice.

Pesem Amazing Grace je bila sprva napisana kot ponazoritev Newtonove pridige pri novoletnem bogoslužju leta 1773, čeprav ni povsem jasno, ali je bila takrat že opremljena z glasbo. Hvalnica je bila objavljena leta 1779, vendar je v Angliji bolj ali manj zašla v pozabo. Sčasoma je postala simbolna črnska duhovna pesem, ko so jo v 19. stoletju za svojo sprejele baptistične in metodistične skupnosti na ameriškem jugu. Takrat je ameriški skladatelj William Walker tudi spisal priljubljeno melodijo, ki je zaslovela po vsem svetu.

Danes na Newtonovo zgodbo spominja razgledna ploščad, zgrajena v kraju Lough Swilly v irski grofiji Donegal. Stoji na mestu, kjer se je začelo Newtonovo spreobrnjenje v krščanstvo. Na ploščadi, katere postavitev je stala 30.000 evrov, je mozaik z besedilom pesmi in podobo Newtonove ladje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.