Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Z glasbo, ki jo poslušate v avtu, lahko poskrbite za več varnosti

Kobieta prowadzi samochód słuchając głośno muzyki i kołysząc się w jej rytm

Roman Samborskyi | Shutterstock

Marcin Chomiuk - objavljeno 18/07/23

Raziskave kažejo, da glasba, ki jo poslušamo med vožnjo, vpliva na našo varnost. Pomembni sta tako glasbena zvrst kot raven decibelov v vozilu

Osredotočenost na cesto je eden najpomembnejših elementov varne vožnje.

Poljska agencija za varnost prometa ugotavlja, da vožnja od voznika zahteva stalno spremljanje okolja in interpretiranje razmer na cesti ter sprejemanje ustreznih odločitev v realnem času, pri čemer mora voznik za vsak prevoženi kilometer pogosto v manj kot pol sekunde sprejeti od osem do 12 odločitev.

Voznikovo koncentracijo lahko poslabšajo psihofizično stanje, utrujenost, čustva, stres, pa tudi raba telefona med vožnjo, pogovor s sopotniki in glasba.

Zvrsti glasbe različno vplivajo na možgane

Raziskave kažejo, da glasba, ki jo poslušamo med vožnjo, vpliva na našo varnost. Pomembni sta tako glasbena zvrst kot raven decibelov v vozilu, saj oba dejavnika vplivata na sposobnost zaznavanja dražljajev, ugotavljajo na inštitutu.

Eksperimenti, ki so jih izvedli med vozniki v ZDA, so namreč pokazali, da se z naraščanjem glasnosti odzivni čas za volanom povečuje. Poleg tega glasna pesem zoži voznikovo vidno polje, zato obstaja možnost, da kaj spregleda ali se neustrezno odzove na situacije v neposredni okolici.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da vsaka zvrst glasbe drugače vpliva na aktivnost možganske skorje kot tudi na raven kortizola, testosterona, estrogena in z njimi povezanih receptorjev ter na kemične spojine, ki so ključne za možgane in čustva, kot so dopamin, adrenalin, serotonin in enkefalin.

Pomemben je tudi ritem

Analize kažejo, da nas ritmična in energična glasba spodbuja k hitrejši in odločnejši vožnji, bolj umirjeno glasbo pa povezujemo z bolj previdno vožnjo. Je pa treba pri tem upoštevati tudi individualne želje poslušalca, poudarjajo na agenciji.

Dobro je tudi imeti v mislih, da hrup z ravnjo zvoka med 35 in 70 decibeli povzroča utrujenost živčnega sistema in poslabšanje zaznavanja. Raven zvoka med 70 in 85 decibeli, vključno s preglasno glasbo, pa zmanjšujejo zmogljivost telesa in je lahko celo nevarna za zdravje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.