Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

V Braziliji ustvarjajo velikanski rožni venec z 59 kapelicami

Projeto Rosário da Proteção

Cortesia / Rosário da Proteção

Ricardo Sanches - objavljeno 27/06/23

V okviru projekta, ki je namenjen širjenju marijanske pobožnosti in spodbujanju verskega turizma v Braziliji, bo zgrajenih 59 kapelic, ki bodo s ptičje perspektive videti kot velikanski rožni venec

Za izgradnjo ogromnega kompleksa kapelic v mestecu Muçum na jugu bo skupina podjetnikov vložila približno 30 milijonov dolarjev. Gradnja naj bi se začela septembra letos, otvoritev pa načrtujejo leta 2024.

Velikanski rožni venec

Spomenik se bo imenoval Rosário da Proteção, Rožni venec zaščite. Dolg bo 800 metrov, zgradili pa ga bodo na površini 10,2 hektarja. Sestavljalo ga bo 59 kapelic, “biserov” rožnega venca. Kapelice bodo okrogle oblike, premer bo šest metrov in višina pet. Vsaka od njih bo posvečena Mariji, zavetnici različnih držav, kot na primer Gospe iz Aparecida (Brazilija) ali Gospe iz Guadalupeja (Mehika).

Kapelice na mestu rožnega venca, ki je namenjen molitvam očenaša, bodo nekoliko večje, s premerom 12 metrov. Pot kompleksa se bo začela s križem, kjer bosta tudi uprava in blagajna.

V kompleksu bodo tudi trgovine, kotiček z restavracijami in prigrizki, parkirišče in kip Rožnovenske Matere Božje, obdan z vodnimi fontanami. Gradbena dela so financirana iz zasebnih sredstev.

Kliknite na fotogalerijo in si oglejte, kako bo videti ta spomenik!

Duhovna oskrba

Novo turistično atrakcijo bo lahko mesečno obiskalo do 25.000 ljudi. Ustvarjalci upajo, da bo velikanski rožni venec prispeval k poglabljanju pobožnosti Rožnovenske Marije in duhovne oskrbe vernikov.

“S pomočjo sodobnih tehnologij želimo pritegniti najmlajše in s takšno evangelizacijo rešiti vero. Danes mnogi katoličani ne vedo, kaj so skrivnosti rožnega venca. To izročilo želimo rešiti in spodbuditi molitev rožnega venca, ki je najmočnejša molitev,” pravi poslovnež Robison Gonzatti, eden od investitorjev projekta.

Blizu druge nove romarske točke

Rožni venec zaščite gradijo le 16 kilometrov stran od Kristusa Zaščitnika v Encantadu, kipa, ki je še večji od Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru. Čeprav ga še niso uradno odprli, ga že obiskujejo turisti iz tujine.

“Ti dve novi zanimivosti sta namenjeni ‘zagonu’ verskega turizma v regiji in ustvarjanju delovnih mest. Kristus iz Encantada je sidro regionalnega turizma, ki se bo povečal s pomočjo Rožnega venca zaščite. Javnost želimo spodbuditi k sprehodu in spoznavanju rožnega venca. To je naš glavni cilj,” dodaja Gonzatti.

Vera in dobrodelnost

Del prihodka kompleksa bodo darovali v dobrodelne namene. “To je projekt, zgrajen z veliko rokami. Verjamemo, da bo marsikomu pomagal, ne le ekonomsko, temveč predvsem duhovno. Kot poslovnež sem našel način, kako pomagati drugim. In to je zadovoljujoče, saj je vera brez ljubezni šibka,” pravi Gonzatti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.