Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Njena materinska uniforma so obleke: “Rada se uredim za svoj dan z otroki”

Megan Madden

Megan Madden | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 27/06/23

Sleherni dan v obleki, čeprav je mama petih otrok, ki jih šola doma

Megan Madden je žena in mama petih otrok, ki svoje otroke šola doma ter pričakuje šestega otroka. Poleg tega je pisateljica in predavateljica na temo avtentične ženskosti in krepostnega materinstva. Že v času študija na mednarodnem teološkem inštitutu v Avstriji se je začela zanimati za temo ženskosti, medsebojnega dopolnjevanja moškega in ženske, še posebej pa tega, kaj pomeni biti ženska. Pri tem je študirala znane filozofe in teologe, kot so sveta Edith Stein, Janez Pavel II., sveta Tereza Avilska in tako dalje.

Letošnjo jesen bo izšla njena knjiga z naslovom Marija, nauči me, kako biti tvoja hčerka, svoje misli pa zapisuje tudi na svoji spletni strani A Mother’s lace. Megan verjame, da je ostati doma z otroki neprecenljivo za njihov razvoj in da je poklicana k temu, da z otroki preživi kar največ časa, dokler so še majhni. Enakega mnenja pa je tudi njen mož, sicer teolog, saj se tudi sam trudi, da bi bil veliko z družino in mu je to zelo pomembno.

View this post on Instagram

A post shared by Megan Madden | a little mother (@amotherslace)

“Zakaj ste pa tako urejeni? Ali greste na lepše?”

Megan se dogaja, da jo pri njenih vsakodnevnih opravkih, ki jih s petimi otroki ni tako malo, ljudje sprašujejo: “Zakaj pa ste tako lepo urejeni? Mar greste na lepše?” Besede, ki jih je najbrž slišala tudi katera izmed nas, kadar smo urejene malce bolj, kot se ljudem zdi običajno za vsakdan. Megan namreč prav vsak dan preživlja v obleki, najraje pa ima daljše, romantične obleke z nekoliko ‘vintage’ pridihom.

Ko jo je nekoč prodajalec na blagajni vprašal, zakaj je tako lepo urejena, čeprav je šla z otroki le v trgovino, je Megan odgovorila: “Rada se uredim za svoj dan z otroki.” Prodajalec ji je odgovoril, da se mu zdi to pohvalno in da bi bilo lepo, če bi več mam razmišljalo na ta način. 

Od mam velikih družin, ki ostanejo doma z otroki, se kar nekako pričakuje, da bodo svojo ženstveno plat in lepšo plat pustile nekje ob strani. Ali pa se same zaradi praktičnih razlogov odrečejo vsem oblačilom, ki bi jih bilo škoda umazati, poškodovati ali po njihovem mnenju niso dovolj udobna za vodenje gospodinjstva. Včasih pa nas materinstvo preprosto tako zelo posrka vase, da za nekaj časa povsem pozabimo na to, kdo smo bile pred tem.

Nekaj podobnega se je zgodilo tudi Megan po rojstvu prvega otroka pred desetimi leti. Pripoveduje: “Čeprav mi je bilo rojstvo prve hčere nekaj najboljšega, kar se mi je zgodilo, pa sem nekje po šestih mesecih ugotovila, da si sploh nisem bila več podobna. Nisem več našla časa za urejanje, za tisto, kar me je prej zelo veselilo. Ko sem se nekoč zazrla v ogledalo, se nisem prepoznala. Zagledala sem žensko v pajkicah, preveliki majici in z ‘mum bun’ (lasmi, spetimi v neurejeno figo, op. a.). To je bil ‘preživetveni način’, v čemer se vsak znajde od časa do časa in tega nikakor ne obsojam. Vem pa, da se jaz v tem ne počutim kot jaz.”

Kakšno je sporočilo lepega, dostojnega in elegantnega oblačenja?

Megan pa v oblekah, lepem, elegantnem in dostojnem oblačenju vidi tudi globlji pomen in sporočilo. Prvi je ta, da s tem daje svojim otrokom vedeti, da je pomembno poskrbeti za svoje telo, ga ceniti in da je materinstvo nekaj lepega. Pri tem, da nosi obleke prav vsak dan in za vse priložnosti, ima prste vmes njeno nekajletno bivanje sredi Evrope, v Avstriji in na Poljskem. Tam je občudovala matere, kako so lepo in ženstveno urejene.

Nošenje oblek jo spreminja tudi navznoter. “S tem, ko nosim obleke vsak dan v letu, drugače sedim, drugače hodim in sem čez dan drugače produktivna. Ker so moje obleke narejene v bolj ‘vintage’ slogu, to pomeni, da imajo krila dovolj volumna, da z lahkoto sedim na tleh in se igram z otroki. Določene obleke, ki so malo manj elegantne, nosim za daljše sprehode ali za več aktivnosti, elegantnejše obleke pa nosim za vse drugo, tudi za preproste vsakodnevne opravke. Na neki način so obleke postale moja materinska uniforma in v omari nimam niti enih kavbojk.”

Zakaj prav obleke?

Na svoji spletni strani Megan zelo lepo razdela, kaj jo nagovarja pri nošenju oblek in kakšen globlji simbolizem se skriva za tem. “Obleka nas nagovarja k ženstvenosti, nam priznava dostojanstvo, ki ga imamo kot ženske, žene, matere. Priznava vrednost materinstva ter poudarja, da smo ženske po dostojanstvu enakovredne moškim, a da jim nismo enake, pač pa eni druge dopolnjujemo.

Obleka poudarja lepoto, eleganco, preprostost in občutek za spodobnost. Ženska, ki pozna svoje dostojanstvo, se namreč ne bo sramovala svoje ženstvene silhuete, bo pa vedno imela občutek za to, da se na spodoben način pokrije tisto, kar naj ostane najbolj sveto in je od nje same, od Boga in od njenega moža.”

Megan nas vse ženske vabi k temu, da bi v svoji notranjosti prepoznale in sprejele svojo ženstvenost in njeno vrednost. Navzven pa bi jo izražale na tak način, da bi tudi svetu pričale o Lepoti, ki je Bog sam.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.