Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je koristno, da otroku dajemo žepnino?

SAVING

Shutterstock | Nina Buday

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/04/23

Pozitivne plati žepnine za otroka

V jedru vsakega dobrega finančnega “menedžmenta”, pa naj gre za skromen najstniški proračun ali za direktorja velikega podjetja, se skriva preprosta resnica: ni tako pomembno, s koliko denarja razpolagaš, temveč to, kaj z njim narediš. Te osnove finančne pismenosti se je dobro naučiti čim prej, zato ni slabo, če otrok dobiva žepnino.

Kdaj začeti?

Starostno mejo, pri kateri je z žepnino smiselno začeti, seveda po skupnem razmisleku določita starša – morda ni odveč poudariti, da so otroci različni in da ni enotnega recepta, kdaj bi začeli z žepnino. Je pa res, da v zadnji triadi osnovne šole večina otrok že dobiva neko tedensko ali mesečno vsoto v obliki žepnine, s katero lahko razpolaga.

Koliko žepnine je primerno?

Nesmiselno je, da bi to bile velike vsote, konec koncev starši otroke preskrbimo s tistim, kar nujno potrebujejo za življenje. Žepnina pa je lahko namenjena drobnim ekstra željam, ki se pojavijo in niso tako nujne, veliko otrok pa se odloči, da bodo žepnino ali vsaj njen privarčevali za morebitne večje želje v prihodnosti.

Naj žepnino dajemo tedensko ali mesečno?

Tudi to je odločitev staršev. A ker je v Sloveniji tako, da tudi odrasli plačo dobimo enkrat mesečno (v nekaterih državah je plača razdeljena na štiri dele in jo prejmejo vsak teden), je verjetno smiselno, da na ta ritem prejemanja denarja in razporejanja z njim navadimo že otroke.

Žepnina otroke uči, kakšno je resnično življenje

Lažje je razpolagati ali biti načelen z denarjem, če ni tvoj. Čim mora otrok svoj lastni denar razporediti tako, da gre nekaj “v šparovček”, nekaj za darilo za sošolčev rojstni dan, nekaj pa ostane za kakšno sladkarijo, ugotovi, da denarja ni neomejeno in da je treba z njim pametno razpolagati, da ne ostane takoj brez.

Razločevanje med resničnimi potrebami in željami

Ali je res nujno imeti novo videoigrico ali pa tisto veliko čokolado? Ko je denar enkrat porabljen, ga ni več, veselje ob sladkariji ali novi igrači pa je lahko le kratkotrajno. Morda pa je dosti bolj pomembno kupiti nove superge za trening atletike ali nov dres za kolesarjenje? Odločitev naj bo tudi otrokova, da se nauči sprejemati odgovornost.

Žepnina uvaja red

Če ima otrok žepnino in tudi ve, kdaj v mesecu jo približno prejme, mu lahko postavite jasno mejo, da ni stalnega “kapljanja denarja”, tudi ko med mesecem pride do vas in prosi za nekaj evrov. Če je namreč dobil določeno vsoto, s katero lahko sam upravlja, je njegova odgovornost, da nekaj denarja tudi prihrani in da vsega takoj ne zapravi.

Če pa je vse takoj zapravil, bo pač moral prevzeti tudi neprijetno posledico in počakati do naslednje žepnine. Ta poučna situacija ga bo naučila ravnanja z denarjem tudi pozneje, ko bo kot odrasel moral skrbeti za lastno gospodinjstvo in družinski proračun.

V otroku vzbuja zaupanje vase

Otroku s tem, ko mu dajemo neko žepnino, pokažemo, da mu zaupamo. S tem se gradi otrokova samozavest, saj namreč z neko (četudi manjšo) vsoto lahko prosto razpolaga in se torej sam odloča, kako jo bo porabil. Če mu uspeva z žepnino prav in odgovorno ravnati, ga za to pohvalimo in mu povejmo, da je to znak, da mu bo šlo dobro tudi, ko bo moral upravljati z večjo vsoto (štipendijo, plačo, honorarjem …).

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.