Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kdaj bi morali otrokom začeti dajati žepnino, kako pogosto in koliko?

MONEY

By Iakov Filimonov | Shutterstock

Edifa - objavljeno 23/09/20

Z žepnino lahko vašemu otroku pomagate, da postane bolj odgovoren in samostojen. Dobro pa je poznati nekatera priporočila

Od prvega centa, ki mu ga morda pod blazino prinese zobna miška, do denarja za ogled filma v kinu s prijatelji. Žepnina je za otroke pomembna iz več vidikov. Glavni razlog je učenje. Številni starši namreč verjamejo, da otroci s tem spoznavajo vrednost denarja in naredijo korak bliže k samooskrbi.

Kot pojasnjuje psihoterapevt Thomas d’Ansembourg, žepnina otroka uči, kaj je resnična potreba po nečem in kaj le nek minljiv impulz. Žepnina spodbuja k presojanju, razumevanju in samonadzoru.


MONEY

Preberite še:
Bi morali dajati žepnino svojim otrokom?

Kot oče ali mama morate biti pripravljeni na vse. Vaš otrok bo namreč lahko zelo prepričljiv, zakaj neko stvar nujno potrebuje, Naloga staršev je, da otroku pojasnijo stvari na način, da se na koncu sami odločijo, da stvari ne kupijo ali pa nakup vsaj za nekaj časa odložijo. Na primer do božiča ali do rojstnega dne.

Dve obliki žepnine

Obstaja dve primerni obliki dajanja žepnine, in sicer priložnostna žepnina in redna žepnina.

Priložnostna žepnina pomeni, da damo otroku denar takrat, ko ga potrebuje. Na primer za ogled filma v kino s prijatelji. Pri tem je pomembno, da veste, kateri film si otrok želi ogledati, in to odobrite, če se strinjate z vsebino.

Takšna oblika žepnine ponuja več prostora za pogajanja in ponuja priložnost, da usmerjamo otroka pri njegovem odnosu do denarja.


MATT

Preberite še:
Osupljivi podvig otroka: splezal na najvišji vrh in zbral denar

Pozneje lahko uvedete redno žepnino, a imejte vedno v mislih, da ta ni previsoka. Otrok ne sme prejeti tolikšne vsote, da bi si lahko privoščil vse, kar si želi. Z denarjem, ki ga prejme, naj bi dobil sicer določeno svobodo pri odločanju, kaj bo kupil, vendar hkrati ne sme postati kupec, ki mu nič ne manjka.

Redno prejemanje žepnine otroka nauči, da začne načrtovati nakupe in razume, da ko denar porabi, ostane brez. Izogibajte se temu, da bi otroku dali denar pred dogovorjenim datumom. “Zadolževanje” pride v upoštev le v primeru, da vas stvar, za katero želi otrok porabiti denar, resnično prepriča. Na primer, da želi sin svojemu prijatelju kupiti rojstno dnevno darilo.


SHOPPING

Preberite še:
Kdo odloča o denarju v družini?

Žepnina ni absolutna pravica

Kako pa preprečiti, da bi otroci menili, da je žepnina njihova absolutna pravica? Psiholog Didier Pleux svetuje, da se že pred dajanjem žepnine razjasnijo vse sive cone. Če otrok na primer ne dela dobro za šolo, se žepnina lahko začasno ukine. S tem otroku pokažemo, da nekaj, kar je redno, ni nujno avtomatično.

Vsekakor pa imejte vedno v mislih to, da žepnina ni obveza. Žepnina je vsekakor koristna, da otroka naučimo, kako naj ravna z denarjem, vendar to lahko storimo tudi drugače. Nekateri starši si dajanja žepnine niti ne morejo privoščiti, vendar to ne pomeni, da so njihovi otroci nesrečni.

Otrokom ljubezen izkazujemo drugače, ne pa tako, da jim dajemo denar.

Avtorica članka je Élisabeth Caillemer.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


argument couple

Preberite še:
Zakonski prepiri zaradi denarja. Kaj storiti?




Preberite še:
Odrasel otrok bi bil kar še malo doma. Koliko naj prispeva?


BOY KIT DONATES HAIR

Preberite še:
Sošolci so ga klicali Čopek, on pa si je lase puščal s posebnim namenom

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.