Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Oddaja Reflektor: Je denar res največje zlo ali je v ozadju kaj drugega?

Ales Cerin v oddaji Reflektor

Siniša Kanižaj | Družina.si

Helena Rozman - objavljeno 12/10/22

V oktobrski oddaji Reflektor smo se pogovarjali z Alešem Čerinom, možem in očetom, dedkom in blogerjem ter farmacevtom

Načela sva temo o denarju in financah, o čemer se v določenih krogih še vedno premalo govori. Govorimo o tem, kje ga trošimo, ne znamo pa se pogovarjati o njem na Božji način.

Aleš, ki je pred časom spregovoril o težki preizkušnji, napisal pa je tudi veliko drugih prispevkov, z ženo Marinko prek Družine in Življenja vodi seminarje, kjer zakonce najprej usmerijo od “mojega” denarja na “najin” denar, potem pa gredo še kak korak dlje, ko se zavedo, da je ves denar pravzaprav od Boga.

Bog je lastnik in mi smo oskrbniki

Aleš pravi, da je seveda pomemben že prvi preskok, da pridemo do “najinega” denarja, šele pozneje pa je zelo pomembno, da zakonci vedo, kaj vse jim daje Gospod. Pove nam, kako je nekdo, ki je odhajal s seminarja, omenil, da bo s seboj nesel zavest, da je prišel z najinim avtom, odšel pa bo s sposojenim. Smo le oskrbniki vsega.

Bog želi, da tudi mi dobro upravljamo z denarjem. Če ne bomo upoštevali njegovega načrta za denar, potem nas tudi ne bo blagoslovil.

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

Sveto pismo ogromno govori o denarju

Gost odpre Božjo besedo, kjer nas Bog uči tudi o desetini. Aleš razjasni, da je treba denar razdeliti v tri kategorije: prva je ta, da damo Bogu; druga ta, da si naredimo kupček za slabe čase, in tretja je denar, ki ga potrošimo za življenje.

Poudari, da je Gospod že takrat nagovarjal ljudi, naj ga ne goljufajo pri desetini in darovih. Sveto pismo dobro pove tudi, naj preizkusimo Gospoda na tem področju.

“Prinesite vso desetino v zakladnico, da bo zaloga v moji hiši, in preizkusite me s tem, govori Gospod nad vojskami, če vam tedaj ne odprem zapornic neba in ne izlijem na vas blagoslova do preobilja!”

(Malahija 3,10)

V nadaljevanju Aleš razloži, da Bog ljubi veselega darovalca, in kako je sam ugotavljal, kdaj še ni bil veseli darovalec. Opozori nas še na to, kdaj ni dobro imeti skupne denarnice.

Revščina je zlo

Naš preprosti sogovornik poudari tudi, da prevečkrat mislimo, da je denar zlo. Korenina vsega zla ni denar, temveč pohlep po denarju. Svetopisemske vrstice moramo brati natančno. Denar je navadno menjalno sredstvo, toda Bog daje milosti, s katerimi nas blagoslavlja. Problem pa je, da včasih milost ne more pristati v srcu, kjer je preveč “šavja”.

Ales Cerin v oddaji Reflektor

Denar in otroci

Pozneje se dotakneva tudi tega, kako o denarju učiti otroke. Aleš konkretno pove, kako svetovati otroku, kako ga voditi v financah in ga ne učiti, kakor uči svet, “poskrbi najprej zase”, temveč “poskrbi najprej za svojega bližnjega”. Razlikuje tudi, kaj se plača otroku in kaj so njegove dolžnosti, ki se jih ne plačuje.

Poglejte si celoten pogovor, ki zajema mnogo več. Morda boste nagovorjeni, da nebeško logiko živite tudi na področju financ in se prepustite novim blagoslovom.

Tags:
Oddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.