Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako malčkom pojasniti smisel odpovedi v postnem času

mom-children-talk

fizkes | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 21/03/23

Postni čas je za otroke lahko precej nerazumljiv. Svojim malčkom sem namen postnega časa in posta pojasnila takole ...

Postni čas je lahko za majhne otroke nekaj resnično skrivnostnega. In, priznajmo si, tudi za mnoge odrasle.

Zakaj se nečemu odpovedujemo? Kaj ima post opraviti z Jezusom? Ali Jezus ne želi, da bi jedli čokolado, se zabavali pred zaslonom ali počeli karkoli drugega, čemur se v postnem času odpovedujemo?

Seveda obstajajo različni svetopisemski in duhovni razlogi za to, kaj počnemo v postu. Toda večina teh razlag je za male otroške glavice prezahtevna.

Ko mi moji malčki zastavljajo takšna vprašanja, jim namen postnega časa pojasnim takole:

1POSKUŠAMO BITI PODOBNI JEZUSU

Svojim otrokom pripovedujem o času, ki ga je Jezus preživel v puščavi in se pripravljal na javno služenje. “Jezus je 40 dni preživel v molitvi in postu in postni čas je poseben čas, ko to počnemo tudi mi,” jim povem. “Ta čas je namenjen temu, da se približamo Jezusu in poskušamo delati to, kar je delal on, ter ravnati kot Jezus.”

2PRIPRAVLJAMO SE NA NAJVEČJE PRAZNOVANJE V LETU

Moji otroci vedo, da je “vijoličasta barva za pripravo”, zahvaljujoč delu z bogoslužnimi barvami, ki ga opravljajo pri verouku v sklopu kateheze Dobrega pastirja. Toda kako se pravzaprav pripravljamo?

Ko se v postnem času nečemu odpovedujemo, post prinaša še več vznemirjenja in globlji pomen našemu skorajšnjemu praznovanju.

Takole jim povem: “Velika noč je največji krščanski praznik v letu. Toda praznovanje se ne bi zdelo nič posebnega, če bi praznovali vsak dan. Nič posebnega ne bi bilo, ko bi na svoj rojstni dan jedli torto in sladoled, če bi to sicer počeli vsak dan. Podobno si svoje najljubše stvari prihranimo za čas velikega praznovanja, na katerega se pripravljamo.”

3OPOMINJAMO SE, DA NIČESAR DRUGEGA NE POTREBUJEMO TAKO ZELO KAKOR JEZUSA

Še en pomemben razlog, zakaj se postimo, je ta, da ne pozabimo, kako v resnici ne potrebujemo teh malih razvad.

Kakšen dan si morda mislim: “Ta košček čokolade mi daje moč, da preživim večerne priprave na spanje in čas tik pred spanjem,” kar je običajno najtežji del dneva. Toda globoko v sebi se zavedam, da čokolade pravzaprav ne potrebujem; Jezus mi lahko da moč, ki jo potrebujem, če si dejansko vzamem čas in ga prosim zanjo, namesto da bi tekala naokoli kot kokoš brez glave.

Post je resnično pomemben opomnik, da te najljubše hrane ali zabave pravzaprav ne potrebujem. Vse, kar bom kdajkoli potrebovala, lahko najdem v prijateljstvu z Bogom.

Zato svojim otrokom pojasnim: “Čokoladi (ali Instagramu, kavi, televiziji ali čemurkoli drugemu) se ne bom odpovedala zato, ker Jezus ne bi želel, da to imam. Odrekam se ji, da sama sebe opomnim, kako nič od tega v resnici ne potrebujem: Jezus mi daje vse, kar potrebujem v svojem življenju.”

Ali kot berem otrokom pri verouku: “Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka,” (Psalm 23). Ta svetopisemski navedek je izjemno pomemben za razumevanje, zakaj se v postnem času postimo.

Tako post v postnem času pojasnjujem na način, ki ga razumejo tudi moji malčki, in upam, da bo ta razlaga koristila tudi vam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
otrocipost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.