Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

90-letnik si je zgradil čisto svojo hobitovo hišo

hobitova hiša

YouTube USA Today | zajem zaslona

Valerija Trček - objavljeno 16/03/23

Čudovita hišica je privabila obiskovalce z vsega sveta

Stuart Grant je sicer star 90 let, vendar je po srcu še vedno mlad. Zgradil je svojo hobitovo hišo, ki je privabila obiskovalce z vsega sveta.

Stuart je leta 1984 kupil zapuščeno kočo v hribih Tomicha na Škotskem, v neposredni bližini Invernessa. Stuartova koča je bila zgrajena pred skoraj 200 leti kot čevljarska koča.

“Ni bilo strehe, samo štiri stene, stare 200 let. To ni razkošna hiša, ampak je narejena iz ostankov,” je dejal Stuart.

Mnogi bi se ustrašili izziva prenove komaj stoječe hiše, Stuarta, ki je dolga leta delal kot mizar in tesar, pa je naloga navdušila.

“Les sem posekal sam iz podrtih dreves, kamenje za kamnite obloge pa sem nabral v reki. Postavil sem stopnice. Trajalo je kar nekaj let, nikoli nisem štel. V tem sem zelo užival, to me je zelo navduševalo.”

Neverjetna gradnja hiše hobitov

Hobitov dom je čudovit, saj ima rastlinjak, ukrivljeno stopnišče, slamnato streho in ribnik. Povsod so na voljo drobni predmeti, ročno izdelane rezbarije in odeje.

Delo, ki je bilo vloženo v gradnjo hiše, ni bilo edino, kar je Stuarta Granta pritegnilo k temu projektu. Naravne lepote škotskega višavja so bile zanj vedno nekaj posebnega.

Škotsko višavje, znano po valovitih hribih, ki se razprostirajo med bujnimi gorami in miljo širokimi jezeri, je znano kot eden najlepših krajev v Združenem kraljestvu. Stuart, ki se je sam proglasil za “požrešnega ljubitelja lepih pokrajin, čudovitih hiš in slamnatih hišic”, je našel popoln kraj za življenje.

Kmalu po tem, ko je končal gradnjo hiše, so jo začeli obiskovati turisti, a Stuarta to ne moti. Ne uporablja interneta in zaradi starosti ne more več voziti, vendar rad spoznava nove ljudi, zato obiskovalcem z veseljem pokaže svoj prijeten dom.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.