Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Trije nasprotniki postnega časa

Kuszenie Jezusa na pustyni

Renata Sedmakova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 12/03/23

Prvo Janezovo pismo nam razkriva tri močne nasprotnike, proti katerim se moramo boriti v postnem času

Postni čas je čas duhovnega boja, v tem posebnem bogoslužnem obdobju pa se moramo boriti proti trem prav posebnim nasprotnikom.

Mnogi duhovni pisci v Cerkvi opozarjajo na Prvo pismo apostola Janeza, ki nam pomaga razkriti te sovražnike.

Kajti vse, kar je v svetu – poželenje mesa, poželenje oči in napuh življenja – ni od Očeta, ampak od sveta.

(1 Jn 2,16)

Francoski duhovnik in benediktinec Prosper Gueranger te tri nasprotnike pojasnjuje v svojem delu Bogoslužno leto.

S poželenjem mesa je mišljena ljubezen do čutnih stvari, ki želi vse, kar je prijetno za telo, in če ni omejena, pritegne dušo v nedovoljene užitke.

Poželenje oči izraža ljubezen do posvetnih dobrin, kot so bogastvo in imetje; te zaslepijo oko in nato zapeljejo srce.

Napuh življenja je tisto zaupanje vase, ki nas vodi v nečimrnost in domišljavost ter nam daje pozabiti, da vse, kar imamo – svoje življenje in vsak dober dar –, prihaja od Boga.

Nato pojasni, da se je celo Jezus ob koncu svojega 40-dnevnega bivanja v puščavi boril proti tem nasprotnikom, in razkrije, kako jih je premagal.

Naš Odrešenik, ki je naš zgled v vseh stvareh, se je torej odločil, da se podvrže tem trem skušnjavam … Toda oglejmo si, kako je mogoče, da naš božanski zgled, naš Odrešenik, premaga skušnjavca. Ali prisluhne njegovim besedam? Ali skušnjavi pusti čas in ji z odlašanjem daje moč? Tako smo ravnali tudi mi, ko smo bili skušani, in smo padli. Toda naš Gospod se na vsako skušnjavo nemudoma odzove s ščitom Božje besede. Takole pravi: Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust. Pisano je tudi: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga! Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi! – To mora biti torej naša praksa za čas, ki prihaja.

Ko se v postnem času borimo proti tem nasprotnikom, iščimo pri Jezusu pomoč in navdih ter se s ščitom vere borimo proti vsaki oviri.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.