Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nam prejem obhajila lahko pomaga preprečiti prihodnje grehe?

nadzwyczajny szafarz Komunii świętej

godongphoto | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 06/03/23

Sv. Tomaž Akvinski pojasnjuje, da nas prejem evharistije lahko duhovno okrepi, če smo le odprti za Božjo milost

Redno prejemanje evharistije prinaša številne duhovne koristi in ena od njih je krepitev naše duše, da se lažje upremo skušnjavi prihodnjih grehov.

Sv. Tomaž Akvinski v svojem delu Summa Theologiae učinek zakramenta pojasnjuje tako, da najprej oblikuje ugovor.

Zdi se, da človek s tem zakramentom ni obvarovan prihodnjih grehov. Veliko je namreč takih, ki ta zakrament dostojno prejmejo, nato pa padejo v greh. To se ne bi zgodilo, če bi jih ta zakrament varoval pred prihodnjimi grehi. Posledično ta zakrament nima učinka, da bi varoval pred prihodnjimi grehi.

To je zelo razumen argument, saj to izkusimo tudi sami, kadarkoli prejmemo sveto obhajilo in nato nadaljujemo svoje grešno življenje.

Toda sv. Tomaž Akvinski pojasnjuje, zakaj nas ta resničnost ne sme odvrniti od stvarnosti Božje milosti, ki nam je dana.

Ta zakrament človeka ohranja pred grehom … Najprej namreč s tem, ko človeka po milosti združuje s Kristusom, krepi njegovo duhovno življenje kot duhovna hrana in duhovno zdravilo po Psalmu 103,5: “(Ta) kruh krepi [Vulgata: ‘lahko krepi’ človekovo srce.” Avguštin prav tako pravi: “Pristopite brez strahu; to je kruh in ne strup.”

Drugič, ker je kruh znamenje Kristusovega trpljenja, s katerim so premagani hudiči, odbija vse napade demonov. Zato Zlatousti pravi: “Kot levi, ki bruhajo ogenj, tako tudi mi odhajamo od te mize, saj smo za hudiča postali strašni.”

Obenem je ključ za preprečevanje prihodnjih grehov odvisen od človekove odprtosti za Božjo milost.

Učinek tega zakramenta je sprejet glede na človekovo stanje: tako je z vsakim dejavnim vzrokom, saj je njegov učinek sprejet v materiji glede na stanje materije. Takšno pa je stanje človeka na zemlji, da je njegova svobodna volja lahko nagnjena v dobro ali zlo. Zato, čeprav ima ta zakrament sam po sebi moč varovanja pred grehom, človeku vendarle ne odvzame možnosti, da bi grešil.

Če prejemamo evharistijo v stanju greha, zaprti pred Božjo milostjo, bomo v bližnji prihodnosti verjetno še naprej grešili.

Če pa smo odprti in z vsem srcem sprejmemo Božjo milost, nam bo Bog pomagal v stiski in nas obvaroval pred prihodnjimi skušnjavami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.