Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 zdravil sv. Tomaža Akvinskega proti žalosti

SAD

Photo by Aliyah Jamous on Unsplash

National Ecclesial Congress - objavljeno 28/01/19

Precej preprosta so

So dnevi, ko smo žalostni, dnevi, ko se kar ne moremo rešiti krempljev depresije in tesnobe, ki nas teži in nam preprečuje sporazumevanje z bližnjimi. Ali obstaja kakšen trik, ki bi nam pomagal premagati žalost in nam povrnil nasmeh na obraz?

Sveti Tomaž Akvinski predlaga pet zdravil proti žalosti, ki so se izkazala kot presenetljivo učinkovita (Summa Theologiae, I–II, n. 38).


PRAYER

Preberite še:
Če bi se radi znebili žalosti, premišljujte ob teh svetopisemskih besedah

Zmotno je razmišljanje, da krščanstvo temelji na nasprotju med dušo in telesom, ob čemer naj bi slednje veljalo kot breme ali ovira za duhovno življenje. Pravi pogled na krščanski humanizem je, da je človeška oseba (z dušo in s telesom) v celoti “poduhovljena” v iskanju povezanosti z Bogom.


EMOTIONAL

Preberite še:
Če je jok “dober”, ima lahko zdravilne učinke

“Nikomur se ne zdi čudno, če poiščemo zdravnika, ki bo poskrbel za naše telo kot vodnika v duševno bolezen,” pravi sv. Tomaž More.

“Telo in duša sta tako tesno povezana, da skupaj tvorita eno osebo, zato je bolezen enega včasih lahko kar bolezen obeh. Zato svetujem vsakomur, ki se sooča s telesno boleznijo, naj najprej opravi sveto spoved in poišče dobrega ‘duhovnega zdravnika’, ki bo ozdravil njegovo dušo. Podobno velja za nekatere duševne bolezni: poleg duhovnega zdravnika bi veljalo obiskati tudi takšnega, ki bo poskrbel za zdravje telesa.”

Povzeto po predavanju vikarja Opusa Dei Carla de Marchija. Prispevek je bil najprej objavljen na opusdei.us. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WORK STRESS

Preberite še:
Kako mi je obsmrtna izkušnja razkrila tri laži, ki sem si jih dopovedovala


ANZE ZORMAN

Preberite še:
Mladenič s cerebralno paralizo sporoča: Vzemite življenje, kakršno je


FILM RADOST LJUBEZNI

Preberite še:
“Danes je preprosto pomembno, da poslušamo, ne da bi sodili”

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.