Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Družbeni eksperiment, ki kaže najboljšo plat človečnosti. Kako bi ukrepali vi?

Social-Test-Lobuonoinside

@lobuonoinside via instagram

Cerith Gardiner - objavljeno 01/03/23

Včasih so lahko najpreprostejša dejanja najbolj pomenljiva

Vse prepogosto beremo o negativnih vidikih družbe in o vsem, kar je narobe z našim svetom. Ko torej opazimo nekaj, kar nas spodbudi k praznovanju človečnosti, to preprosto moramo deliti z drugimi.

V “družbenem eksperimentu”, ki so ga uporabniki objavili na Instagramu, vidimo moškega, ki hlini, da ga je silno strah uporabe tekočih stopnic. Pravzaprav ga je tako strah, da na vrhu stopnic kar odreveni.

Na videoposnetku vidimo, kako ga nekaj ljudi preprosto spregleda in gre mimo njega, nato pa mu na pomoč priskoči mlada družina. Ko se par s sinom odpravlja na tekoče stopnice, opazi moškega v hudi stiski.

Namesto da bi nadaljevali pot navzdol, se oče obrne in moškega vpraša, ali ga je strah. Ko izve, da se resnično boji tekočih stopnic, se vrne na vrh, mu ponudi roko in mu v oporo nameni nekaj tolažilnih besed.

Oče poskuša prestrašenega moškega pomiriti tudi med vožnjo po tekočih stopnicah. Ne posmehuje se mu in ga ne ponižuje. Izkaže mu sočutje in razumevanje.

Najboljše pri tem kratkem poskusu pa je, da oče nenamerno uči svojega sina, kako smo lahko prijazni do sočloveka, medtem ko se ukvarjamo s svojimi vsakdanjimi življenjskimi obveznostmi.

Čeprav se družina ni zavedala, da gre zgolj za eksperiment, nas ta spominja, da moramo biti ob vsakdanjih opravkih vedno pozorni na ranljivejše člane družbe ter da moramo vedno ohraniti upanje in vero v človečnost.

View this post on Instagram

A post shared by @lobuonoinside

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dobrodelnostvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.