Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Sprva vzornica, po štirih letih sotekmovalka: paraolimpijska zgodba, ki ogreje srce

Ellen Keane

Twitter profil Ellen Keane PLY | zajem zaslona

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/02/23

"Kako čudovit trenutek. Hvaležna sem, da nam internet omogoča takšne stvari," je dejala Ellen

Paraplavalki Ellen in Gemma dokazujeta, da je vse mogoče. Obe sta se rodili z manjkajočo spodnjo polovico leve roke. Zbližala pa ju je prav njuna invalidnost. Zdaj sta sotekmovalki v plavanju na paraolimpijskih igrah.

Presenečenje na plaži

Bilo je pred štirimi leti, oktobra 2019, ko sta se prvič srečali. Gemma, ki je bila takrat stara devet let in plavalka ter velika oboževalka 23-letne Ellen, je prav v tistem času o njej za šolo pripravljala govorni nastop. Zaradi identičnega videza leve roke in enake okvare je bila odlična plavalka Ellen njena velika vzornica.

Ko je Gemmin oče, ki je Ellen sledil na Instagramu, opazil, da se Ellen ravnokar mudi v Sydneyju, jo je kontaktiral. Razložil ji je, da ima njegova hčerka povsem enako okvaro kot ona in da je zato njena velika vzornica, njegova hči Gemma pa res velika oboževalka. Skupaj sta naredila načrt za presenečenje za Gemmo.

Tako je Ellen prišla na plažo, kjer so se kopali Gemma in njena družina. Gemma je bila ravno v morju, ko ji je Ellen zaklicala: “Hej, veš, da je tukaj Ellen Keane?” Gemma je ni prepoznala, jo čudno pogledala in rekla: “Ne razumem, kaj mi hočeš povedati.”

Ganljivo srečanje

Tedaj ji je Ellen pomahala s svojo levo roko. Ob tem razkritju je Gemma zakričala od nejevere in navdušenja ter takoj prišla iz vode. “Njena ganjenost, da me je spoznala, in njeno navdušenje sta bila neopisljiva. Kako čudovit trenutek. Hvaležna sem, da nam internet omogoča takšne stvari,” je dejala Ellen. Gemma je Ellen zaupala, da si tudi sama nekoč želi nastopiti na paraolimpijskih igrah.

Pogovarjali sta se o svojih rokah in si izmenjali izkušnje. Gemma je povedala, da ji je super, ker lahko na Elleninem Instagram profilu vidi njene fotke, in da ji je zato manj hudo, ker se je rodila s takšno roko. Celo šali se lahko na račun svoje roke. Ellen pa je Gemmo dodatno opogumila, ko ji je rekla, da je po svoje super imeti nekaj, česar drugi nimajo.

Štiri leta pozneje tekmujeta druga proti drugi

Minila so štiri leta od ganljivega srečanja in Gemmina velika želja se je uresničila. Pred nekaj dnevi se je na Facebook strani paraolimpijskih iger pojavila fotografija obeh plavalk. Gemma je v štirih letih tako zrasla, da je prerasla svojo vzornico Ellen, pravkar pa v Melbournu obe plavata kot sotekmovalki. Čestitke! Gemma dokazuje, da se nam ob trdem delu in trdni nameri lahko uresničijo tudi največje želje, ne glede na to, kakšne so naše fizične omejitve.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.