Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 osnovnih zgledov, ki jih morajo starši posredovati svojemu otroku

MOTHERHOOD

Natalia Fedori - Shutterstock

Kim Bongiorno - objavljeno 11/10/18

Pokazati velja veliko več kot le ukazati

Otroci se pogosto pretvarjajo, da nas ne slišijo. Le če zašepetamo besedico piškot z drugega konca sobe, se njihov čut izostri. Šalo na stran. Dejstvo je, da nas otroci vedno poslušajo (in spremljajo), čeprav na prvi pogled ni tako videti. Zato je zelo pomembno, da v vas vidijo vse tisto, kar jih želite naučiti z besedami.

Če boste kot starši delali tisto, kar govorite, bo to na vaše otroke imelo največji vpliv. V nadaljevanju sledi nekaj osnovnih zgledov, ki jih kot starši morate posredovati svojim otrokom.


PARENTING

Preberite še:
9 pravil za starše, ko postavljajo pravila otrokom

1. Ko z nekom govorite, ga glejte v oči

Spomnite se, kolikokrat ste bili tako zaposleni, da ste pozabili na to majhno, a še zdaleč ne nepomembno gesto. Predvsem majhne stvari so včasih lahko bistvenega pomena. To, da nekoga gledamo v oči, ko z njim govorimo, je zanj potrditev, da ga vidimo, da ga slišimo.

Pri tem ni pomembno, ali gre za prodajalko v trgovini, poštarja ali smetarja. Vsakemu lahko, če ne drugega, zaželite lep dan, ko ga srečate.

2. Povesite glavo in se opravičite, ko se motite

Ponižnost ni nekaj preprostega. Ko nekomu priznate, da ste se zmotili, mu s tem pokažete, da vam je pomembna iskrenost in da se nimate za nekaj več.

Opravičite se tudi svojim otrokom, ko je to potrebno. To ni vedno lahko, a le tako boste lahko ohranili otrokovo zaupanje.


woman crying

Preberite še:
Česa se naši otroci učijo, ko nas vidijo jokati?

3. S sozakoncem razrešujte težave skupaj

V zakonu niso samo vzponi, ampak tudi padci. Za dolg in srečen zakon se morate boriti in trdo delati. Glasno prepiranje pred otroki seveda ni primerno, nič pa ni narobe, če otroci vidijo, da se tudi starši kdaj sprejo in se potem drug drugemu tudi opravičijo. Tako boste otroku posredovali pomembno sporočilo, ki je, da se bosta mama in oče o problemih pogovorila in jih razrešila skupaj.

HOMEWORK
Shutterstock

FAMILY HUGGING

Preberite še:
Kaj se je spremenilo, ko sem se opravičila svojemu otroku

4. Pred otroki bodite ljubeči do svojega moža ali žene

Vaši otroci morajo videti, da je za trden odnos zelo pomembna pozornost, ki jo namenimo drug drugemu, pa naj bo to objem ali poljub. Naj razumejo, da si tudi oni zaslužijo, da bi našli svojo boljšo polovico.

5. Vzemite si čas zase

Če bodo otroci videli, da si kot mama ali oče vzamete tudi čas zase, jim boste s tem dali vedeti, da niste le stroj, ki samo daje, daje in daje. Tako se bodo začeli zavedati, da se lahko zanesejo nase, ko gre za njihovo zadovoljstvo in srečo.

Vzemite si čas za telovadbo ali pa za to, da preberete kakšno knjigo. Prav branje je lahko pomemben zgled, ki ga lahko daste svojemu otroku.


SAD

Preberite še:
Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti

6. Verjemite vase

Vera je močna sila, ki vam lahko pomaga prebroditi marsikaj. Vaši otroci bodo v vas videli sebe. Če jim boste torej pokazali, da verjamete vase in v to, da lahko nekaj naredite, bodo tudi oni imeli občutek, da je v njih moč.

Zato bodite pozorni na to, da ne obupujete pred otrokom. No, pa tudi ko ste sami, vam tega ni treba početi. Verjemite vase in ostanite močni. Bog pa bo naredil še tisto, kar ni v vaših rokah. 😉

7. Pritisk obvladajte z milino

V življenju je veliko ovir, a ni ovira tista, ki vam lahko pokvari dan, ampak je za to lahko kriva vaša odločitev, kako se boste s to oviro spopadli.

V takšnih trenutkih je pomembno, da se zavestno odločite in otrokom pokažete, da imajo tudi v stresnih situacijah vedno izbiro, da se s problemom spopadejo na miren način. Tako jim boste dali vedeti, da bodo tudi sami lahko kos oviram, ki jim bodo prišle na pot.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MOTHER AND DAUGHTER TALKING

Preberite še:
Spolna vzgoja otrok naj se začne doma
Preberite še:
Nepogrešljiva vrlina, o kateri Freud ni govoril


CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.