Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Iz rutine v veselje

CAMP

Altanaka - Shutterstock

Vilma Siter - objavljeno 04/11/19

Biti zadovoljen z majhnimi stvarmi je za naše življenje odločilnega pomena

Jutra so zame najlepši del dneva. Rada jih imam. V njih se skrivajo naravnanosti za celoten dan. Vsaj pri meni je tako. Vendar to še ne pomeni, da vsako jutro lahko vstanem iz tople postelje. Večkrat se zbudim utrujena, brez vzroka nejevoljna in naveličana, nekako brez energije.

Ker pa sem že dolgo na svetu, sem se naučila, da se ne smem predajati občutkom, ki bi se radi vgnezdili v moje misli. Preprosto vem, da tako ne gre in ni prav.


PATRICIJA BELAK

Preberite še:
“Urejenost je zame tudi to, da izžarevam optimizem, veselje, radost, smeh …”

Jutranja rutina

Zato vstanem, grem brez polemiziranja z občutki v kopalnico, se umijem z mrzlo vodo, in vedno je to že prvi korak k boljšemu počutju. To, da sem sama prišla do kopalnice, da imam mrzlo in toplo vodo, zobno ščetko in pasto, zame že dolgo ni več nekaj samoumevnega, ampak vse to vsak dan znova ozaveščam in sprejemam kot velik dar.

Že od mladih let imam težave s sklepi, in to me je prisililo, da sem razvila tudi disciplino jutranje telovadbe. Se mi vsako jutro ljubi telovaditi? Niti ne! Vem pa, da mi ta navada omogoči večje zadovoljstvo, saj bi brez jutranje telovadbe imela zagotovo še večje težave. Svoje telo poskušam sprejemati kot Božji dar, hkrati pa to zame pomeni odgovornost in dejstvo, da sem za dobro počutje in zdravje dolžna skrbeti.




Preberite še:
Če želite biti ves dan veseli, ga začnite takole …

Dobra navada zame pomeni, da ne razmišljam (polemiziram z občutki), ali bom nekaj naredila ali ne. Če vem, da je zame dobro, preprosto sledim odločitvam. Od modrih sem slišala, da moram najprej jaz vzdrževati disciplino, potem bo pa disciplina vzdrževala mene. In to drži kot pribito.

Priložnost za zahvaljevanje

Vse omenjene navade pa mi ne bi prinašale veselja, če jih ne bi vsak dan aktivno prepletala z duhovno navado zahvaljevanja za vse majhne in velike, lepe in tudi težke stvari. Kako to delam? Tako, da vsak dan vse izročam v Božje naročje. Je to vedno enostavno? Ni.


GIRL HAPPY

Preberite še:
Želite biti bolj veseli? Molite to molitev

Vendar me o zahvaljevanju uči knjiga knjig, ki je glede tega popolnoma jasna: “Zmeraj se veselite. Neprenehoma molíte. V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas,” (1 Tes 5,16-18).

Ker pa ljudje nismo le telesna in duševna bitja, pač pa tudi duhovna, je nujno, da za svojega duha poskrbimo tudi z jutranjo duhovno rutino. Biti zadovoljen z majhnimi stvarmi je za naše življenje odločilnega pomena. In prav to notranje veselje je odvisno od nas in naše naravnanosti, ne pa od okoliščin.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


FAMILY MEMORIES

Preberite še:
Naj nam ne bo nerodno moliti na pokopališču


WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

Preberite še:
Voščila za bližnje na Facebooku – modno ali priročno?




Preberite še:
Bil je v hišnem priporu, bežal pred ognjeno reko, a se je kot Lisjak vselej izvil

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.