Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Brat kapucin je ganjen spremljal poroko svojih staršev

VENEZUELA

Cortesía Parroquia La Milagrosa

Ramón Antonio Pérez - objavljeno 02/02/23

"Poroka mojih staršev je del zgodbe našega osebnega in družinskega odrešenja," je povedal brat Gerardo Hernández, vesel, da so njegovi starši po 30 letih skupnega življenja sklenili zakrament svetega zakona

Gladys Margarita Bolaños in Jaime José Hernández sta skupaj že 30 let, 30. decembra 2022 pa sta prejela zakrament svetega zakona. Rodili so se jima trije otroci: dve hčeri in sin, najmlajši Gerardo, ki se je pred šestimi leti odzval na klic v duhovno življenje.

Pred tremi leti je Gerardo dal večne zaobljube v redu kapucinov. Glavna dejavnost tega reda v Venezueli je misijon med Indijanci. Gerardo živi v samostanu La Florida v Caracasu.

Njegova glavna naloga je oznanjanje evangelija in starši niso nasprotovali njegovemu vstopu v red kapucinov.

Gerardo ni nikoli izražal zaskrbljenosti, ker njegovi starši niso bili cerkveno poročeni. Povedal je: “Čeprav sem redovnik, nisem nikoli želel avtoritarno vplivati na versko življenje svojih družinskih članov in prijateljev.” Vendar je priznal, da je veliko molil za svoje starše.  

Starši podkrepili svojo ljubezen s pomočjo Božje milosti

“Odraščal sem s tem, da moji starši niso prejemali obhajila. Meni se je to zdelo navada in ne greh, moja družina je pač bila taka. Takšno je bilo mišljenje generacije, ki je zakrament svetega zakona dojemala kot zvezo brez izhoda in bi jih lahko po njihovo ‘privezala’ v disfunkcionalno družino.”

Brat Gerardo je spremljal obred, ko so si njegovi starši izrekli večni da pred Bogom in župnikom Henryjem Miguelom Kristenom.

“Odločila sta se, da bosta svojo ljubezen okrepila prek posvečujoče milosti svetega zakona. Takrat se je poročilo 15 parov, ki so že dozoreli prek skupnega življenja in so si iskreno želeli zakonske zveze, zato so se pogumno odločili za družinsko življenje v Jezusu.”

Mesto za Gospodovo mizo

“Tistega dne je bila cerkev polna veselja in upanja. Vesel sem bil, saj so moji starši in še 14 parov znova dobili posebno mesto za Gospodovo mizo,” je povedel brat Gerardo.

Vsi so “z večjo globino in močjo odprli svoje življenje Kristusu, da bi bili ozdravljeni, osvobojeni in napolnjeni z usmiljeno Božjo ljubeznijo, ki spreminja družine in lokalno Cerkev”.

Brat Gerardo je hvaležen tudi preostalim 14 parom, da so izrekli večni da, in očetu Henryju Kristenu, “da je mnoge znova pripeljal v Božjo hišo”.

VENEZUELA

To je naša zgodba odrešenja

“Poroka mojih staršev je del zgodbe našega osebnega in družinskega odrešenja, kar mi veliko pomeni. Je tudi veliko veselje, saj tudi moji starši s to novo potjo doživljajo svojo zgodbo odrešenja in ozdravljenja,” je dodal brat Gerardo.

Tudi njegova mama Gladys je želela podeliti svojo izkušnjo: “Vedno sem jokala, ko sem videla, da drugi lahko gredo k obhajilu, jaz pa ne.” Še naprej pa je upala, da bo njen življenjski sopotnik Jaime sprejel odločitev.

Na veliki petek leta 2022 se je Jaime spovedal pri očetu Kristenu in ga vprašal, kaj mora storiti, da se lahko poroči. “Moje srce se je razveselilo, ko sem videla, da je Jaime prevzel pobudo,” je rekla Gladys. “Potem pa so minili meseci in nič se ni zgodilo …”

Pozneje, v prvih dneh decembra 2022, je rekla Jaimeju: “Naslednje leto se bova poročila.” On se ni odzval. “Na srečo ga je oče Henry videl v cerkvi in mu rekel: Si na seznamu za sklenitev svetega zakona.”

Jaime se je domov vrnil živčen. Svoji ženi je rekel: “Oče Henry mi je dejal, da se boš poročila. Nisem ga razumel, ampak vseeno ga pokliči.” “V tistem trenutku sem začutila eksplozijo v svoji glavi, mešanico veselja in zmedenosti,” je povedala Gladys.

“Ni bilo treba kupovati oblek in vabiti gostov na svatbo, vendar je to bil in bo ostal najsrečnejši dan mojega življenja,” je priznala mama kapucina Gerarda.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
družinaporokaredovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.