Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj ne slišimo Boga?

MUSICA TRAP

Yuliia Lypai | Shutterstock

Claudio de Castro - objavljeno 30/01/23

Odgovor najdemo v priliki o sejalcu, kakor jo opisuje Lukov evangelij

“Tedaj je prišel Gospod, se ustavil in zaklical kakor prej: ‘Samuel, Samuel!’ Samuel je rekel: ‘Govori, kajti tvoj hlapec posluša.'” (1 Sam 3,10)

Rad se spomnim, da je Bog naš Oče in da mu je mar za naše dobro. Vedno nas kliče, vendar ga le redko slišimo.

“Videti” Boga

Z ženo Vido se zelo rad odpravim v park blizu svoje hiše, kjer uživava v naravi, petju ptic. Vse me spominja na Boga. Kot nam pravi Sveto pismo:

“Kajti od stvarjenja sveta naprej je mogoče to, kar je v njem nevidno, z umom zreti po ustvarjenih bitjih: njegovo večno mogočnost in božanskost.” (Rim 1,20)

Pogosto hodiva naokoli in pri tem moliva rožni venec. V Njegovem stvarstvu vidim njegov podpis in njegovo prisotnost. Presenečeno si pravim: “Vse to si ustvaril, da bi lahko razmišljali o lepoti, Tvojem veličanstvu in izkusili Tvojo ljubezen.”

Preprostost Benedikta XVI.

Zadnje čase veliko govorijo o zaslužnem papežu Benediktu XVI. Bil je učenjak, človek izjemne modrosti, preprostosti, skromnosti in velik pomen je pripisoval tišini.

V preteklosti sem si mislil, da ne morem brati spisov Benedikta XVI., ker so zame preveč vzvišeni, nerazumljivi, dokler nisem nekega dne naletel na njegovo misel: “Biti svetnik pomeni biti Božji prijatelj.” Tedaj sem spoznal, da je njegova globina v preprostosti.

7. marca 2012 je Benedikt XVI. na splošni avdienci izrekel naslednje besede:

Med tišino in molitvijo obstaja pomembna povezava. Dejansko ne obstaja le naša tišina, da bi se pripravili na poslušanje Božje besede.

Pogosto se v molitvi znajdemo pred Božjo tišino, doživimo nekakšno zapuščenost, zdi se nam, da Bog ne posluša in ne odgovarja.

Toda ta Božji molk, ki se je zgodil tudi Jezusu, ne kaže na njegovo odsotnost. Kristjan dobro ve, da je Gospod prisoten in posluša tudi v temi bolečine, zavrženosti in osamljenosti.

Jezus učencem in vsakemu izmed nas zagotavlja, da se Bog dobro zaveda naših potreb v vsakem trenutku našega življenja. Učence uči:

Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili. Ne postanite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, preden ga prosite.“(Mt 6,7-8)

11 stvari, ki nam preprečujejo, da bi slišali Boga

Na Twitterju sem naredil majhno anketo, v kateri sem sledilce vprašal, kaj nam preprečuje slišati Boga. Delim nekaj najboljših odgovorov.

 • Vrvež sveta.
 • Pohlep.
 • Greh, ki nas oddaljuje od Božje navzočnosti.
 • Iskanje užitka.
 • Zemeljsko imetje.
 • Pomanjkanja zavedanja, da smo Božji otroci.
 • Zapiranje svojega srca Bogu.
 • Premalo branja Svetega pisma.
 • Osebno dobro počutje, kot si ga predstavlja svet, ne Bog.
 • Aroganca.
 • Pomanjkanje ponižnosti.

Odgovor, ki ga najdemo v Svetem pismu

Branje Svetega pisma priporočam vsem katoličanom. V njem nam govori Bog in v njem odkrivam velike čudeže in bogastvo.

Lahko me vprašate: “Ali Sveto pismo omenja to situacijo?” Poiščite Sveto pismo, zagotovo ga imate doma. Najdite priliko o sejalcu, kakor jo opisuje Lukov evangelij:

“Na skali so tisti, ki z veseljem sprejmejo besedo, ko jo slišijo, vendar ti nimajo korenine: nekaj časa verujejo, v trenutku preizkušnje pa odpadejo. Seme, ki je padlo med trnje, so tisti, ki slišijo, vendar se zaradi skrbi, bogastva in naslad življenja na svoji poti zadušijo, tako da ne obrodijo sadov.” (Lk 8,13-14)

To je vaš svetopisemski odgovor.

To so torej stvari, ki nam preprečujejo, da bi slišali Boga in videli sadove njegove besede:

Skrbi.
Bogastvo.
Življenjski užitki.

Zdaj veste. Izogibajte se nepotrebnim “zvokom”, ki vas zmedejo in vam ne dovolijo, da bi slišali Boga. Molite in delajte v veri, vedrini, ponižnosti in veselju, kot da ste že prejeli, za kar prosite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.