Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tako zveni Božji glas, trdi sv. Ignacij Lojolski

GRASS IN THE BREEZE

Jose Melendez | CC BY SA 2.0

Philip Kosloski - objavljeno 31/07/18

Pozorno prisluhnite. Morda Bog želi govoriti z vami

Sv. Ignacij Lojolski, ki goduje 31. julija, nam v svojih zapisih o razločevanju duhov nudi podrobna navodila, kako prepoznati glasove, ki jih slišimo v duši, naj si bo v molitvi ali pa ko opravljamo vsakdanje obveznosti. Sv. Ignacij predvsem podrobno opisuje lastnosti Božjega glasu.

Dobri angel prinaša mir

Takole pojasnjuje: “Za Boga in njegove angele je značilno, da po svojih vzgibih dajejo resnično veselje in duhovno radost ter preženejo vsako žalost in vsak nemir, ki ga povzroča sovražnik.” In dalje: “Samo Bog, naš Gospod, lahko da duši tolažbo brez predhodnega vzroka. Za Stvarnika je namreč značilno, da stopa v dušo in iz nje, jo vzgiba in vso pritegne v ljubezen svojega Božjega veličastva.”

In še: “Zelo moramo biti pozorni na razplet misli; če so začetek, sredina in konec povsem dobri in merijo na nekaj čisto dobrega, je to znamenje dobrega angela.”


ANGEL

Preberite še:
Kako vemo, da angeli zares obstajajo in kaj pravzaprav počnejo?

Dobri angel ima lahko tudi oster glas

Toda preden bomo znali pravilno razločevati vse te glasove v svoji duši, moramo najprej razločiti stanje duše. Sv. Ignacij piše, da če duša napreduje “od dobrega k boljšemu”, se dobri angel dotika duše “prijetno”, če pa gre “od slabega k slabšemu”,  se je omenjeni duhovi dotikajo nasprotno. Dobri angel se lahko zdi strog in nas poskuša vrniti na pravo pot.

Če se torej skušamo približati Bogu, nam bo mirno in radostno spregovoril v tišini srca. Verjetno ne v obliki potresa, strele ali ognjenih plamenov, ampak, kot ga je zaslišal Elija, “z glasom rahlega šepeta” (1 Kr 19,12).


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
Kako se je papež Janez Pavel II. spovedal pri duhovniku klošarju

Ko boste naslednjič skušali razločiti, kdo nagovarja vašo dušo, se ustavite in razmislite o Ignacijevih korakih razločevanja. Morda pa na vrata vašega srca trka Bog, ki vam želi podariti mir, radost in srečo ter z njimi potešiti vašo duhovno žejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki so znali brati misli


CECILIA FINK

Preberite še:
“Če se vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna. Ustvarjeni smo za druge”


Holy Mass Christmas

Preberite še:
“V cerkev ne bom hodil, saj nočem biti v družbi hinavcev”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.