Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj naj bi katoličani prebirali Sveto pismo

shutterstock_1025006836.jpg

poylock19 | Shutterstock

Patrick Briscoe - objavljeno 16/03/21

Že en sam izmed teh šestih razlogov bi moral zadoščati, da spremenimo svoje navade

Ko smo začeli preučevati evangelije, je eden mojih profesorjev v bogoslovnem semenišču vztrajal, naj si vzamemo čas in vsakega posebej preberemo v enem kosu. To je bila resna, vendar dovolj razumna zahteva.

Namen tega je bil, da bi nas evangeljska zgodba dobesedno preplavila in nam tako dala možnost, da ob prebiranju in preučevanju Jezusovega življenja, kot so ga zabeležili štirje evangelisti, odkrijemo še večje bogastvo.

Preprosto dejstvo je, da bi morali katoličani tako rekoč plavati v Svetem pismu. Knjiga vseh knjig je namreč osrednjega pomena za našo vero. Papež Frančišek to pojasnjuje z besedami:

Odnos med vstalim Gospodom, občestvom verujočih in Svetim pismom je temeljnega pomena za našo krščansko istovetnost. Brez Gospoda, ki naš um odpira za svetopisemske besede, je Božjo besedo nemogoče razumeti v globino. Nasprotno pa je enako resnično: brez Svetega pisma bi dogodki in poslanstvo v življenju Jezusa in njegove Cerkve v tem svetu ostali povsem nerazumljivi.

Naše tradicionalne molitve, kot je rožni venec, uporabljajo svetopisemske besede. Mnogi molitveniki nam vsak dan ponujajo premišljevanje ob Božji besedi. Poleg tega nas berila, ki jih slišimo pri bogoslužju, redno seznanjajo s številnimi svetopisemskimi odlomki. Če prebiramo Božjo besedo, ki je določena za branje pri vsakdanjem bogoslužju, bomo v triletnem ciklu spoznali 70 odstotkov Nove zaveze.

Toda nič od tega ne zajame vsega, kar doživimo, če odpremo evangelij in se poglobimo vanj. To je vaja, od katere sem imel sam neverjetne koristi, zato sem jo pozneje dodelil tudi svojim študentom na kolegiju Božje previdnosti.

Katere so torej prednosti rednega prebiranja Svetega pisma? Oglejmo si kratek seznam.

1Sveto pismo je Bog, ki nam govori

Katoličani verjamemo, da je Sveto pismo nezmotljiva, navdihnjena Božja beseda. Knjiga vsebuje vse nujno potrebne resnice, ki nam jih je Bog želel posredovati za naše zveličanje! Drugi vatikanski cerkveni zbor uči:

Ker moramo torej vse to, kar trdijo navdihnjeni avtorji ali hagiografi, imeti za trditev Svetega Duha, zato moramo izpovedovati, da svetopisemske knjige zanesljivo, zvesto in brez zmote učijo resnico, ki jo je Bog hotel imeti zaradi našega zveličanja zapisano v Svetem pismu. (Dei Verbum, 11)

Ker Bog iskreno govori, lahko zaupamo in se zanesemo na vse stvari, ki so zapisane v Svetem pismu. Bog se je sam razodel skozi Sveto pismo. Ko prebiramo svetopisemska besedila, bolje spoznavamo Boga.

2Sveto pismo je polno Boga

Prvi kristjani so vedeli, da bodo v Svetem pismu našli izvir svojega upanja. Starozavezni psalmi pripovedujejo o mogočni Božji ljubezni in usmiljenju. Apostolska dela v Novi zavezi nam predstavljajo delo Svetega Duha v Cerkvi. Zgodbe naših junakov prikazujejo Božje delo v življenjih vernikov.

Ko premišljujemo o pretekli Božji zvestobi, ki je za naš spomin zabeležena v Svetem pismu, nas lahko navdaja upanje za prihodnost.

3S prebiranjem Svetega pisma bomo boljši oznanjevalci Božje besede

Prebiranje Svetega pisma nam lahko pomaga zoreti v veri. Mnogi katoličani nehajo preučevati svojo vero, ko zaključijo šolanje.

Ta epidemija ohromi vero naših odraslih vernikov. Ko smo soočeni z zapletenimi vprašanji s strani nekatoličanov, jim vse prepogosto ponujamo šibke in negotove zagovore svoje vere. Nobene potrebe ni, da vsak katoličan postane semeniški predavatelj, toda vsak katoličan bi moral nekaj pridobiti ob soočanju z resnimi verskimi vprašanji, ki temeljijo na preučevanju Svetega pisma.

4OB PREBIRANJU SVETEGA PISMA BOMO OSTALI OSREDINJENI NA TISTO, KAR JE RESNIČNO POMEMBNO

Kaj če bi enako količino časa, kot jo posvetimo gledanju televizijskih poročil ali poslušanju podkastov in ogledovanju družbenih omrežij, posvetili prebiranju Svetega pisma?

Krščansko življenje je v svojem bistvu nenehen boj, da Boga ohranimo v središču svojega življenja in ostanemo osredinjeni na stvari, ki so resnično pomembne. Redno prebiranje Svetega pisma nam pomaga, da se z življenjem soočamo z Božjega vidika, da se znamo znebiti stvari, ki se borijo za našo pozornost, vendar na koncu niso prav nič pomembne.

5OB PREBIRANJU SVETEGA PISMA SE UČIMO MOLITI

Mnogi katoličani si želijo polnejšega molitvenega življenja. Toda večina katoličanov je tudi prepričanih, da ne vedo natančno, kako naj bi molili. No, Sveto pismo nam ponuja zadosti besed za molitev.

Svojo molitev lahko oblikujemo po svetnikih in zgodbah, ki jih najdemo v Svetem pismu. Sveto pismo je prava šola molitve, vadnica, ki nas uči, kako naj izrazimo stvari, ki se skrivajo globoko v naših srcih.

6POGOSTEJE KOT PREBIRAMO SVETO PISMO, JASNEJE BOMO SLIŠALI BOŽJI GLAS.

Ob prebiranju Svetega pisma se navadimo prisluhniti Božjemu glasu. Bolj se uskladimo z logiko zveličanja, ko ob prebiranju Svetega pisma spoznavamo Boga, bolj bomo znali prisluhniti, ko nam bo Bog želel spregovoriti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.