Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preverite ta katoliški pristop za boljšo organizacijo doma

mother organizing kids toys

Kostikova Natalia / Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 26/01/23

Ali je temeljito pospravljanje in boljša organizacija doma na vašem letošnjem seznamu opravil? Če želite biti uspešni, ne pozabite na ta pomemben korak

Nasvetov in filozofij za organizacijo doma ne primanjkuje: tu in tam je kakšna resnično uspešna – kot je recimo minimalističen pristop Marie Kondo, ki se v izognitev neredu ne pusti zasužnjiti predmetom.

Mnogim ljudem, tudi meni, so koristili nekateri njeni nasveti, vendar je ob pogledu na moj dom precej očitno, da njena filozofija ni zares prodrla v moje vsakdanje življenjske navade. In morda celo vem, zakaj je tako.

Pogled pod površje

V krščanskem življenju je zelo pomembno razločevanje. Papež Frančišek o tem kar veliko govori. Pri razločevanju kateregakoli položaja ali odločitve obstajajo različni koraki, toda eden od pomembnih vidikov je zavedanje, kaj se v resnici dogaja pod površjem.

Navade, ki sestavljajo naše vsakdanje življenje, pri tem niso nobena izjema. Obstajajo razlogi, zakaj nekaj počnemo, četudi se zdi, da gre za povsem vsakdanje dejavnosti.

Izjemno sposobna in priljubljena organizatorka Star Hansen, ki vodi tečaje o urejanju doma, se s tem strinja. Pred kratkim je v pogovoru za ameriške medije pojasnila, da “to, kar postane navlaka in kje se nabira, veliko pove o tem, kaj se dogaja z vami”.

Če se vam po hiši kopičijo neželeni kupi stvari, se vprašajte: “Zakaj se je tega težko znebiti?” predlaga Hansenova. “Pogosto je vzrok za to preteklost ali želja po drugačni stvarnosti od tiste, v kateri živimo.”

Tisti suknjič, ki se vam že leta ne prilega? Morda razkriva hrepenenje po vašem nekdanjem poklicu. Tistih 20 parov kitajskih palčk v kuhinjskem predalu? Morda pričajo o vaši krivdi v zvezi z odpadki in trajnostjo.

Ko enkrat razumete razloge za domači nered, pravi Hansenova, boste veliko lažje ugotovili, kaj obdržati in česa se znebiti.

Medtem ko lahko lenoba, izčrpanost ali “umetniški temperament” igrajo pomembno vlogo pri neredu in neorganiziranosti, pa je lahko krivda za to, da gre zgolj za pomanjkanje vrlin ali ukoreninjeno lastnost, tudi izgovor. To vam lahko prepreči, da bi prepoznali prave razloge za to, kar počnete. Ko razumete motive za svoje misli in dejanja, se lahko lotite reševanja težav.

Naj gre za proces

Hansenova je prepričana, da je urejanje in čiščenje doma neprekinjen proces. Vzeti si morate čas, da ustvarite sisteme, ki vam bodo ustrezali – pri tem velja podobno kot pri mnogih drugih stvareh: kar ustreza vam, morda ne bo ustrezalo meni, in obratno. Zato sta potrebna nenehno razločevanje in ustvarjalnost.

Morda je skrivnost, kako se letos organizirati, v tem, da začnete globlje in bolj iskreno gledati na to, kar se vam zdi, da nenehno počnete. Ali še hranite tiste hlače, ker pogrešate svojo vitkejšo podobo? Ali hranite preveč navlake, ker se zaradi tega počutite varneje?

Ko boste ugotovili, kaj je v ozadju vaših navad glede organizacije in navlake, se lahko sproti odločate, ali želite glede tega resnično ukrepati. Ali bo sprememba pripomogla k večjemu miru, boste zaradi nje lahko več postorili? Bo omogočila bolj nemoteno delovanje vašega gospodinjstva? Ali bo vaš prostor postal nekoliko lepši?

Hansenova predlaga, da začnete z majhnimi koraki, da uporabite, kar imate, in ustvarite sisteme, ki jih dejansko lahko vzdržujete – in to so odlični nasveti. Postopek je prav tako pomemben kot cilj, sistemi, ki delujejo, pa so tisti, ki delujejo za vas.

Morda boste morali večkrat poskusiti, morda boste storili nekaj napak, preden boste odkrili, kateri so ti sistemi. S tem ni nič narobe; gre za dolgotrajen proces.

Zato se nikar ne trudite, da bi podrobno sledili filozofiji ali pristopu enega samega organizatorja. Naj bo to raje leto, ko boste na to področje svojega življenja vnesli nekaj razločevanja. Nato pa vzpostavite nekaj novih sistemov in navad, četudi majhnih, ki bodo vam in vaši družini prinesli več miru in zadovoljstva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.