Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlični triki za pospravljen dom, tudi če imate majhne otroke

mess

Motortion Films - Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 10/08/21

Preizkusite te domiselne, praktične nasvete za boj proti navlaki in v vašem domu bo znova zavladal red

Gotovo so mnogi starši že izkusili trenutek, ko so otroke spravili v posteljo in nato ugotovili, da so tla njihove sobe dobesedno nastlana z igračami, kot bi sredi prostora treščila bomba. Kje sploh začeti?

Ob navlaki se človek težko sprosti

Pospravljanje je lahko zapletena stvar, še posebej v hiši z majhnimi otroki. Dom je prostor, kjer si odpočijemo in naberemo novih moči. Če pa želimo v svojem domu uživati mir in srečo, je določena mera reda nujno potrebna.

Ob navlaki se človek težko sprosti. Naši čuti so preobremenjeni z zunanjimi dražljaji, ki odvračajo našo pozornost, zaradi česar se ne moremo osrediniti na tisto, kar bi resnično radi počeli. Izgubljamo čas in denar, ker stvari, ki jo iščemo, ne najdemo takrat, ko jo potrebujemo.

Največja težava pa je, da pogosto ne vemo, kje bi sploh začeli pospravljati.

V otroštvu so me naučili nečesa, česar si ne želim nikoli pozabiti, in to bi rada posredovala tudi svojim otrokom: “Stvari naredi ob pravem času, ne odlašaj na jutri. Opravi jih z ljubeznijo in dobro voljo.”

Ne odlašajte

Koliko ljubezni je lahko v lepo zlikani srajci, pospravljeni shrambi ali krožniku leče!

Kot materi mi je lažje, če ohranjam red, ker na ta način lažje na prvo mesto postavljam ljubezen do Boga. V nasprotnem primeru bi si dopustila, da najdem tisoč izgovorov in odlašam z nujnimi opravili. Ob misli, da lahko posvetim še tako neprijetno opravilo in s tem ohranjam red v svojem domu, mi omogoča, da v vsakdanjih okoliščinah živim dosti boljše življenje.

Na svetu ni čarobne palice, ki bi v eni potezi pospravila in počistila vse sobe v hiši, niti ne moremo zgolj tleskniti s prsti in si zapeti, kakor je storila znamenita Mary Poppins, in že so se vse stvari postavile na svoje mesto. Če pomislim, sem še najbližje tej “magični formuli”, če red vsak dan vzdržujem in ne dovolim, da bi stvari ušle izpod nadzora. Lahko vam zagotovim, da zelo pomaga, če vse potrebno storimo ob pravem času, saj s tem rešimo največ težav in smo dosti bolj učinkoviti.

Negujte lepo navado redoljubnosti

To je prvo zlato pravilo za ohranjanje reda. Predlagam vam nekaj zvijač, kako si lahko olajšate vsakdanje življenje:

  1. Vsaki stvari določite svoj prostor. S tem se boste izognili stresu v zadnjem trenutku, ker ne najdete ključev, levega čevlja, šala ali česarkoli drugega.
  2. Pospravljajte po malem. Potrudite se in poberite vsako najmanjšo stvar, ki se valja naokoli, ko greste iz enega prostora v drugega. To posebej v hiši, kjer živijo otroci, prispeva k ohranjanju reda, kolikor je to le mogoče.
  3. Določite urnik za pospravljanje. Če težko načrtujete in običajno vse pustite za pozneje, vam vzpostavitev določene rutine lahko precej pomaga. Urnik opravil lahko natisnete in ga izobesite na vidno mesto v hiši, kjer bo na očeh vsem družinskim članom.
  4. Ne odlašajte s pospravljanjem, potem ko ste ustvarili nered. Dosti lažje je pospraviti kuhinjo takoj po končanem obroku ali pa recimo očistiti in pospraviti likovne potrebščine takoj po tem, ko nehate ustvarjati.
  5. Poskrbite za to, da bo vsaka starostna skupina v družini imela dostopne prostore za odlaganje svojih stvari. Primer: obešalniki za plašče v višini otrok, police za čevlje v višini, ki jo lahko dosežejo sami, majhna škatla za elastike in drugo lasno okrasje, prostor za šolske torbe …

Notranji red

Morda se zdi nenavadno, kajti ohranjanje reda običajno povezujemo z materialnimi stvarmi, toda zunanji red izvira iz našega duha. To je sad notranjih prizadevanj, s katerimi vrednotimo in urejamo svoj dnevni urnik, tako da ne zanemarjamo nobenega od življenjskih področij (dela, molitve, družine, prijateljev, prostega časa).

Ta notranji red nam pomaga usmerjati našo hierarhijo vrednot v služenje kot znamenje ljubezni do ljudi, ki živijo okoli nas.

Če preženemo lenobo, nam bosta predanost in vztrajnost pomagali dosegati cilje, ki so se nam nekdaj zdeli nedosegljivi.

Zato je zelo pomembno, da otroke že od malega vzgajamo za red, kajti na ta način se bodo znali upreti lenobi (ki je v času odraščanja tako nevarna), oblikovali bodo pokončno osebnost in postali učinkoviti, pridobili pa bodo tudi razumsko jasnost za hitrejše reševanje zapletov in težav.

Veliki svetnik je nekoč dejal: “Ko v svojem življenju vzpostavite red, se vaš čas pomnoži, in imeli boste več priložnosti za slavljenje Boga, za služenje njegovemu namenu” (sv. Jožefmarija Escriva).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.