Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skrivnost čistega in urejenega doma? Najdete jo v Svetem pismu …

OFFICE

Maa Hoo | Stocksy United

Starla Hester - objavljeno 29/05/18

"Pregovorna žena" nudi sodobni ženski obilico navdiha pri čiščenju in urejanju doma

Težko se je spraviti k čiščenju prav vsak dan. Pomivanje enih in istih posod, brisanje vedno istih tal, pranje istih oblačil … iz dneva v dan … in zaradi teh opravil nam zmanjka časa za vse tisto, kar bi resnično rade počele. Zakaj si tudi pri tako vsakdanjih opravilih ne bi pomagale s Svetim pismom? In prihodnjič, ko bomo znova zlagale isto majico, pomislile na vrstico iz Knjige pregovorov, ki pravi: “Pazi na poti svoje družine in ne jé lenuharskega kruha” (Prg 31,27).

Kljub nejevolji in pritoževanju bomo s pomočjo Svetega pisma morda vendarle začutile blagoslov, da sploh imamo družino, za katere perilo lahko skrbimo, kajti dom brez perila bi pomenil dom brez družine. Če preberemo vse vrstice 31. poglavja Knjige pregovorov, ki opisujejo “vrlo ženo”, nam verjetno pride na misel, da s svojimi natrpanimi urniki in hitrim življenjem nikoli ne bi mogle biti podobne tej ženski.


SPRING CLEANING

Preberite še:
5 nasvetov za spomladansko prevetritev vašega doma

Knjiga pregovorov idealno žensko opisuje kot “blagoslov bližnjim, krepostno, radostno, delavno”; “nikoli ne zapravlja časa, ki ji je bil dan na tej Zemlji”. Že samo branje teh vrstic nas lahko utrudi. Toda 31. poglavja Knjige pregovorov ne smemo razumeti kot opisa del in nalog predstavnic ženskega spola, temveč kot vir modrosti, poln naukov, ki veljajo še danes. Čeprav so se svet, naša kultura in način delitve gospodinjskih opravil skozi stoletja močno spremenili, nas 31. poglavje Knjige pregovorov še vedno lahko navdihuje.

Razmislimo o teh treh nasvetih, kako na sodobnejši način v svoj dom vnesti veselje in učinkovitost.

1. Berite, čistite, molite

Preden začnete vsakdanja opravila, preberite vsaj eno vrstico iz Knjige pregovorov (31, 10-31). Čez dan premišljujte o prebranem in si skušajte predstavljati, kako bi to lahko prilagodile svojemu življenju: Molite za svojo družino, za vsakega člana posebej, medtem ko brišete tla ali pomivate okna. S tem boste pregnale dolgčas, hkrati pa ves čas imele pred očmi razlog, zaradi katerega se sploh trudite.

Ne razmišljajte o času ali o naslednjem opravilu, naj se vam pri delu ne mudi. Sveti Benedikt je rekel: “Lenoba je sovražnik duše.” To ne pomeni, da vsake toliko časa ne smete gledati svojih najljubših nadaljevank, če pa vam to preide v navado, se boste počutile lene in nekoristne. Takšne občutke poskušajte odgnati tako, da bistrite svoj um in se osredotočate na nalogo, ki jo tisti trenutek opravljate.

Pri tem vam je znova lahko v pomoč Knjiga pregovorov: “Moč in čast sta njeno oblačilo, smeji se prihodnjemu dnevu” (Prg 31,25). Počutile se boste kot superjunakinje!


FAMILY ORGANIZING HOME

Preberite še:
Triki za bolj organiziran dom

HOUSE,CLEANING,MAID
Shutterstock

CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?

2. Naj se vas dotakne glasba

Gotovo imate lestvico svojih najljubših najstniških melodij ali pa glasbo, ob kateri sicer redno telovadite. Iz zvočnikov naj se razlegajo ritmi, ki vas spravljajo v dobro voljo.

Nič hudega, če vas bodo sosedje, ki bodo kukali skozi vaše okno, videli, kako navdušeno prepevate v metlo, kot bi bila mikrofon. Glasba vaše mladosti vas bo v mislih ponesla prav tja in vas preplavila z občutki sreče, ki jih tudi umazana posoda ne more odplakniti. Naj vas ritmi in besedila navdihnejo, da se boste spopadli z gospodinjskimi opravili. Miganje z boki pa tudi šteje za telovadbo!

3. Igrajte se detektiva

Pogosto spregledamo svoje blagoslove – družino, za katero lahko opravljamo gospodinjska opravila, in dom, v katerem lahko živimo. Spregledamo tudi stvari, na katerih se teden za tednom nabirata prah in nesnaga, saj si prizadevamo, da bi se osredotočile na tisto najbolj očitno. Ne pozabimo na okenske navojnice, stikala, krtače za lase, okrasne blazine, zavese, nočne svetilke, kopalniške zavese, daljinske upravljalnike, koše za smeti …

Verjemite, morda se vam zdi, da družina in prijatelji tega ne bodo opazili, pa bodo – te malenkosti bodo pripomogle, da bo vaš dom prijaznejši in bolj vabljiv za vse, ki tam živijo ali ga obiščejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


GIRL CLEANING

Preberite še:
Kako otroke naučiti, da bo pospravljanje samoumevno


FAMILY AT HOME

Preberite še:
Mamina nerešljiva enačba. Vam je znana?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.