Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti svetnikov, ki menijo, da je lepota doma pomembna

FLOWERS

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 18/04/21

Je bilo komu od svetnikov mar, kakšen dom imajo? Ja, pravzaprav jim je bilo

Z okraševanjem svojega doma lahko domačim ali tistim, ki nas obiščejo, pokažemo, da jih imamo radi in da jim služimo. Pravzaprav je bilo to bistveno pri svetnikih – karkoli so naredili v svojem domu, je bilo še posebej namenjeno drugim, ne le njim v zadovoljstvo. Ti sveti možje in žene so z okraševanjem prinašali veselje in smisel ljudem, ki so jih obkrožali.

Oglejmo si tri primere iz življenja svetnikov ter predloge, kako jih lahko posnemamo.

1Sveta MARIANNE COPE – lepota barve in teksture

Sestra Marianne Cope je v domove gobavih bolnikov na Havajih vnašala barve v obliki svetlega in lepega blaga ter rož.

V poznem 19. stoletju je moral na Havajih vsak gobavec zapustiti svoj dom in oditi na otok Molokai, da ne bi okužil še koga. Sestra Marianne je na otok prišla na prošnjo duhovnika Damiena De Veusterja, da bi skrbela za bolnike. Odločila se je, da je njeno poslanstvo v tem, da  prinaša lepoto, kamor koli gre. Začela je s pleskanjem sten in sajenjem rastlin. Kjer koli je bilo možno, je posadila nova drevesa, grmičke in rože, v privlačne barve pa je prepleskala tudi stene sob bolnikov.

Blago in tkanine so bili sestri Marianne pomembni, zato je poiskala ljudi, ki bi darovali ostanke lepega blaga za na otok. Ti ostanki so našli mesto v življenjih ljudi – iz njih so nastala oblačila in dekoracije za dom.

Ko boste torej naslednjič razmišljali, ali steno spet prepleskati v belo ali izbrati barve, izberite barve! In če v zadnjem času niste nič razmišljali o tkaninah pri vas doma – o zavesah, preprogah, prtih in prevlekah – ne bojte se jih osvežiti ali pa dodati še kakšen vzorec.  

2ELISABETH LESEUR – vsak kotiček njenega doma je imel svoj namen

Božja služabnica Elizabeth Leseur iz Francije, ki je živela v poznem 19. stoletju, je velik del časa posvetila ustvarjanju prijetnega domačega okolja zase in za svojega moža. Želela je ustvariti domače in toplo vzdušje za številne goste, ki so prihajali v njuno stanovanje v mestu in v hišo na deželi. To je pomenilo, da sta bili dnevna soba in jedilnica udobni in prikladni za prijatelje in vse tiste, ki so prihajali k njima na večerjo.

Elisabeth je ljudem izkazovala Božjo ljubezen tako, da se je človeku, s katerim se je pogovarjala, popolnoma posvetila, da bi ga bolje spoznala. Razlog, da je bilo to možno, je tičal v tem, da je svoj dom uredila gostoljubno – zaradi česar je imela čas, da se je zapletla v pogovor z gosti.

In kako lahko to naredimo mi? Eden izmed načinov je ta, da skušamo pripraviti čim več hrane in pijače vnaprej, tako da smo potem na razpolago za goste.

3Sveti Tomaž MORE – v svojem domu je razpostavil predmete, ki so bili zanj pomembni

Sveti Tomaž More je s svojih potovanj prinesel zanimive in lepe predmete, ki jih je razstavil po hiši, z njimi učil otroke in zabaval svoje goste. Prepričan je bil, da sta lepota in izobrazba zelo pomembni, in izkoristil je vsako priložnost, da je svojim otrokom omogočil oboje.

V našem domu nam ne bi smelo biti problem razstaviti umetniških del, kipov, reprodukcij in drugih pomembnih predmetov. Še bolje pa je, če imajo ti predmeti za nas prav poseben pomen. Lahko so povod za pogovor, z njimi pa lahko obiskovalcem razkrijemo tudi košček sebe.

Če domu dajete nove barve ali pa teksturo, če iščete način, kako zmanjšati stres, da bi se lahko popolnoma posvetili svojim gostom, ali pa če razpostavite predmete, ki so za vas ali vašo družino edinstveni – sledite tem svetnikom in ne boste zgrešili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

Tags:
domsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.