Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Papež Benedikt XVI. ni skrival svoje ljubezni do mačk

Pope Benedict and cat

vipflash | Shutterstock ; Sergio Photone | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 16/01/23

Z mijavkajočimi štirinožnimi prijateljicami se je zelo dobro razumel

Pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. bomo v spominu ohranili kot izjemnega teologa in filozofa. Brez dvomov pa je bil tudi velik ljubitelj mačk, nekateri so ga celo opisovali kot “šepetalca mačkam”. Po pripovedovanjih njegovih ožjih sodelavcev mu je v bližini mačk zažarel obraz in pogosto je kar samodejno iztegnil roko, da bi jih pobožal.

Hranil potepuške mačke

Ko je še kot kardinal služil kot prefekt Kongregacije za doktrino vere, je po pripovedovanju kardinala Tarcisia Bertoneja, ki je bil pozneje njegov ožji sodelavec, pogosto hranil številne mačke, ki so se potepale v okolici.

Pogosto je hodil na sprehode, da bi se povezal s tamkajšnjimi potepuškimi mačkami. Mačke so mu bile naklonjene in so ga prišle pozdravit, kadarkoli je bil zunaj. Tarcisio Bertone je za Daily Telegraph leta 2005 povedal anekdoto: “Nekoč mu je približno 10 mačk sledilo v Vatikan in posredoval je eden od švicarskih gardistov, ki je rekel: ‘Poglejte, vaša eminenca, mačke napadajo Sveti sedež.'”

Kmalu po izvolitvi za papeža je kardinal Bertone za italijansko revijo Famiglia Cristiana tudi povedal, da je Benedikt XVI., še preden je postal Petrov naslednik, ogovarjal ulične mačke v domačem bavarskem narečju. Vedno jim je prinesel hrano in jim nudil zatočišče na dvorišču.

Vzajemna naklonjenost

Ljubezen papeža Benedikta XVI. do mačk in narave nasploh je imela globoke korenine. Po papeževih besedah je ​​izhajala iz odraščanja na bavarskem podeželju. Njegov starejši brat Georg je v nekem intervjuju malo pred smrtjo povedal, da je imela družina Ratzinger v času, ko so živeli v Hufschlagu, nekaj svojih mačk, ki so se skupaj z drugimi potepuškimi mačkami sprehajale po vrtu.

Konrad Baumgartner, profesor teologije na Univerzi v Regensburgu, kjer je kardinal Ratzinger poučeval v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, se spominja, da je bilo v okolici polno mačk. Mačke naj bi kardinalu Ratzingerju sledile, ko je odhajal iz cerkve: “Poznale so ga in ga imele rade. Dolgo je ostal z njimi in jih božal.”

Maček Kiko

O življenju zaslužnega papeža Benedikta XVI. skozi mačje oči je izšla celo otroška biografija Jožef in Kiko. Italijanska pisateljica in novinarka Jeanne Perego je za osrednji lik postavila tigrastega rdečkastega mačka Kika, ki je bil last sosedov v papeževem otroštvu. Prek njega pripoveduje o življenju Josepha Ratzingerja od njegovega otroštva v Nemčiji pa vse do njegove izvolitve za 265. rimskega papeža. Avtorica je povedala, da jo je k pisanju navdihnilo raziskovanje zgodnjega življenja zaslužnega papeža.

Srečanje z mačkom Puškinom

Tudi v času svojih potovanj je papež, ko je le imel priložnost, mačkam namenil vsaj nekaj pozornosti.

Med obiskom Svetovnega dneva mladih v Avstraliji leta 2008 so mu podarili sivo mucko Bello, da bi se počutil kot doma.

Med apostolskim potovanjem v Združeno kraljestvo leta 2010 v Birminghamu pa so mu predstavili črnega mačka z imenom Puškin, ki je za to priložnost okoli vratu nosil trak z belo in rumeno, ki veljata za papeški barvi.

https://www.facebook.com/photo?fbid=710328730466184&set=pcb.710328753799515

Priljubljeni stanovalki vatikanskih vrtov

Ko se je papež Benedikt XVI. po svojem odstopu umaknil v samostan Matere Cerkve, je še naprej pozdravljal nekatere mačke, ki so se potepale po vatikanskih vrtovih. “Contessa in Zorro, dve mački, ki živita v naših vrtovih, pogosto prideta pozdravit zaslužnega papeža,” je osebni papežev osebni tajnik nadškof Gänswein povedal italijanski reviji BenEssere 25. marca 2016.

Zaradi svoje papeške funkcije se Benedikt XVI. ni mogel vsak dan srečevati s svojimi štirinožnimi prijateljicami. Toda na svoji veliki mizi v zasebnih prostorih je imel ob srebrni ikoni Naše Gospe tudi belo keramično mačko, z bratom Georgom pa sta bila nekoč tudi zbiratelja krožnikov, na katerih so bile upodobljene mačke. Prav tako naj bi na začetku vsakega leta kupila koledar s fotografijami mačk, za obračanje lista ob novem mesecu pa naj bi bil zadolžen Georg.

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.