Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Papež Benedikt XVI. o soočanju s smrtjo: “Miren sem”

Benoît XVI

Vipflash / Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 29/12/22

"Sem miren, ker trdno zaupam, da Gospod ni samo pravičen sodnik, ampak hkrati tudi prijatelj in brat"

Papež Frančišek je vernike ob koncu sredine avdience povabil k “posebni molitvi” za njegovega “hudo bolnega” predhodnika papeža Benedikta XVI., “ki tiho podpira Cerkev”: “Prosimo Gospoda, naj ga tolaži in podpira v njegovem pričevanju ljubezni do Cerkve do konca.”

Vatikanski tiskovni urad je na svojem Facebook profilu objavil kratko molitev, s katero prosimo Gospoda, naj stoji ob strani preizkušenemu zaslužnemu papežu.

Molimo.
Vsemogočni in večni Bog,
Ti si večno zdravje
tistih, ki verujejo vate.
Usliši naše molitve za Tvojega bolnega služabnika Benedikta,
za katerega Te prosimo pomoči Tvojega nežnega usmiljenja,
po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Od leta 2013 upokojeni papež Benedikt XVI. je v zadnjih letih že večkrat omenjal slovo od zemeljskega življenja. Nazadnje je februarja s pomenljivimi besedami sklenil pismo, ki se je nanašalo na spolne zlorabe v nadškofiji München in Freising. Negove besede je prevedel dr. Anton Štrukelj.

Kar kmalu bom stal pred dokončnim Sodnikom svojega življenja. Tudi če imam ob pogledu nazaj na svoje dolgo življenje veliko razlogov za zgroženost in strah, sem vendar miren, ker trdno zaupam, da Gospod ni samo pravičen sodnik, ampak hkrati tudi prijatelj in brat, ki je mojo nezadostnost že sam pretrpel in je zato kot moj sodnik hkrati tudi moj zagovornik (paraklet, tolažnik).

S pogledom na uro sodbe vedno jasneje vidim milost, da sem kristjan. Krščanstvo mi podarja poznanstvo, še več, prijateljstvo s Sodnikom mojega življenja. Daje mi, da grem z zaupanjem skozi temna vrata smrti.

Pri tem mi vedno znova prihaja na misel, kar Janez pripoveduje na začetku svojega Razodetja: Janez vidi Sina človekovega v vsej njegovi veličini in se zgrudi pred njim, kakor da bi bil mrtev. A tedaj on položi nanj svojo roko in reče: Ne boj se, jaz sem! … (prim. Raz 1,12-17).

Tags:
molitevpapež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.