Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po blagoslovu papeža Benedikta je premagal raka in pozneje postal duhovnik

RevPeter-Srsich-Facebook

RevPeter Srsich / Facebook

Cerith Gardiner - objavljeno 22/07/22

"Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu, namreč njim, ki so bili poklicani po njegovem načrtu" (Rim 8,28)

Ko se je takrat 17-letni Peter Srsich vrnil z izleta s kanuji, je bil kronično utrujen, veliko je kašljal in starši so pomislili, da bi lahko imel pljučnico. Ko je obiskal zdravnika, so v njegovih pljučih odkrili velik tumor in postavili so diagnozo ne-Hodgkinovega limfoma v četrti fazi.

Prestal je cikel kemoterapij, zaradi katerih se je počutil depresivnega in se spraševal, zakaj mora iti čez tako preizkušnjo. Čeprav je ohranjal močno vero in je čutil, da je njegovo poslanstvo, da postane duhovnik, je nerad prejemal obhajilo v bolniški postelji. O tem je pozneje dejal:

“Vedel sem, da se bo moja mama bolje počutila, če bo videla, da sem prejel obhajilo, zato sem si dejal, da bom to naredil za njeno veselje. Moj sošolec je držal hostijo in dejal: ‘Glejte, to je Jagnje Božje.’ In Gospod se je zares prikazal, razkril se je na mogočen način in spregovoril mojemu srcu, lahko sem ga slišal v globinah svoje duše. Rekel je: ‘Peter, vem, da je težko. Ne bom ti vzel trpljenja, vendar te bom ves čas spremljal.'”

To je bil eden tistih trenutkov, ko se nič ne spremeni, a se hkrati spremeni čisto vse!

Organizacija, ki otrokom in mladostnikom z neozdravljivimi in težkimi boleznimi uresničuje želje, je kontaktirala tudi Petrovo družino. Peter je imel za najstnika precej nenavadno željo: želel je iti v Vatikan in srečati papeža.

Koordinatorka LuAnn Griffin je povedala, da po srečanju s Petrom ni bilo dvoma, da to ni njegova velika želja in da bo to srečanje pomembno za njegovo poklicno prihodnost.

Srečanje s papežem

Maja 2012 so se Petru uresničile sanje. Ko je z družino odpotoval v Rim, ni pričakoval, da bo res srečal papeža. Šli so na Trg svetega Petra, da bi prisluhnili nagovoru papeža Benedikta XVI.

Družino Srsich so nato pozvali, naj se postavi v vrsto, da bodo lahko srečali papeža. Peter je videl, da imajo nekateri dostojanstveniki, ki so stali v vrsti, za papeža pripravljena draga darila. Njegov oče mu je predlagal, naj mu da zeleni trak, ki ga je imel na zapestju, na katerem je bil napis: “Molite za Petra” in citat iz Svetega pisma: “Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu, namreč njim, ki so bili poklicani po njegovem načrtu.” (Rim 8,28)

Peter je imel priložnost govoriti s papežem Benediktom XVI. Papež je položil roko na njegove prsi, točno na mesto, kjer je bil tumor, čeprav mu Peter tega ni omenil, in ga blagoslovil. Peter mu je lahko povedal svojo zgodbo, dejal mu je tudi, da želi postati duhovnik, in ga prosil za blagoslov na svoji poti.

Skoraj desetletje po srečanju s papežem se je Petru uresničila še ena velika želja. Po večkratnem Božjem klicu je bil leta 2021 posvečen v duhovnika.

“Lepo je, ko pomislim, kako me je Bog pripravljal na ta poklic, na klic, naj sprejmem zakrament služenja Božjemu ljudstvu. Ves čas je znal uporabljati različne trenutke in izkušnje, da me je pripeljal do tega.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
bolezenduhovnikpapežrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.