Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 strategij obdarovanja za spodbujanje hvaležnosti pri otrocih

Shutterstock_2239705637.jpg

Yakovlev Mikhail | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 21/12/22

Večina staršev si želi vzgojiti hvaležne otroke in božič nam ponuja priložnost, da to storimo

Bolj se posvečam starševstvu, bolj se zavedam, da so moji najmanj priljubljeni trenutki v življenju tisti, ko se moji otroci vedejo, da jim določene stvari “pripadajo”. In božični čas je obdobje, ko nehvaležnost dvigne svoj vzvišeni nos in se začne oglašati še glasneje kot v ostalem delu leta.

Vse te lučke, vonji in kraguljčki lahko ustvarijo čaroben svet, ki nas navdušuje in v njem uživamo, lahko pa povzročijo nemirne in nesrečne občutke – ko se počutimo zapostavljene, prazne ali manjvredne. Želim si, da bi moji otroci (in tudi jaz!) resnično cenili to praznično obdobje, zato vedno iščem načine, kako gojiti hvaležnost, predvsem kar se tiče daril. Teh nekaj načinov sem že preizkusila v preteklosti:

Strategija 12 božičnih dni

Pri tej gre za razporeditev daril. Namesto da bi vsa darila odprli na božični dan, moji otroci v dneh med božičem in praznikom Gospodovega razglašenja vsak dan odprejo eno darilo. Na ta način je na začetku božičnega časa nekaj navdušenja in veselega pričakovanja, poleg tega pa je na sam božični dan manj pritiska in manj dela z odpiranjem cele množice daril.

Če se vam 12 daril zdi veliko, predvsem če imate več otrok, premislite o skupinskem obdarovanju za večino dni, pa tudi o podarjanju doživetij ali potrošnih izdelkov. Pri nas si en dan za darilo privoščimo kosilo ali večerjo v restavraciji, eno od daril, ki jih odvijejo, pa je listek, na katerem piše: “Ko gremo po nakupih, si v trgovini izberi svoje najljubše sadje!”, ali pa “danes gremo na bowling” in “krofi za zajtrk”.

Namesto velikega števila daril raje podarite doživetja

Obisk živalskega vrta, zanimivega krajevnega muzeja ali ogled filma v kinu so čudoviti, posebni trenutki, ki vam omogočajo, da preživite čas s svojimi najbližjimi. Takšni trenutki ustvarjajo spomine in oblikujejo občestvo, ne da bi kopičili še več stvari in nereda.

Igrajte se igro “kaj je pomembnejše”

Pri tej igri, ki sem se je naučila od svojih dobrih prijateljev, se sodelujoči izmenjujejo pri snovanju kratkih scenarijev, v katerih se poskušate odločiti, kaj je pomembnejše, ljudje ali stvari. Nekaj primerov: “Če smo na poti na poseben dogodek in ob cesti zagledamo nekoga, ki potrebuje našo pomoč, kaj bomo storili?” ali “Če si jutri resnično želimo kupiti božično drevo, sosed pa nas prosi za pomoč, ali bomo sosedu rekli, naj počaka, ali bomo počakali, da dobimo svoje drevo?” To pomaga utrditi misel, da tisto, kar si želimo, lahko počaka, če je v življenju nekdo, ki potrebuje našo pomoč – ljudje so brez dvoma najpomembnejši.

Pisanje zahvalnih pisem

Po božiču vadite umetnost ročno napisanih zahvalnih pisem in si privoščite nekaj dobrih naukov o pisanju naslovov, pravopisu in slovnici. Če imate majhne otroke, jim lahko naročite, naj nekaj narišejo in vam narekujejo svojo zahvalo, da jo napišete namesto njih.

Naj otroci izberejo darila za tiste otroke, ki morda ne bodo obdarovani

Morda v vaši župniji ali območni skupnosti organizirajo akcije zbiranja igrač. Ko se odpravite nakupovat igrače, med potjo glasno naštevajte vse stvari, za katere ste hvaležni, predvsem zdravje, prevozna sredstva, družinske prijatelje – stvari, ki jih zlahka spregledamo in jemljemo kot samoumevne.

Za konec še to: nikoli ni prepozno, da v novem letu spremenite svoj pristop k obdarovanju otrok.

Zavedam se, da moram sama veliko premišljevati o tem, kaj naj podarim svojim otrokom, predvsem kar se tiče priboljškov, daril in posebnih izletov. Če se mi zazdi, da je vsega preveč, se malce ustavimo. Sprva je težko, vendar je pozneje še toliko bolj posebno, ko nekaj praznujemo s priboljškom ali posebnim doživetjem, če si tega nekaj časa nismo privoščili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.