Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V glavi ji odzvanjajo besede pokojnega moža: “Moraš živeti naprej.” Za otroke.

jelena pranic

Lojze Grčman | Aleteia

Lojze Grčman - objavljeno 19/12/22

Pričevanje o ljubečem zakonu, v katerega je usodno zarezala bolezen

Knjiga o duhovniku Martinu Golobu ima tudi svojo dobrodelno noto. Po donaciji za mladeniča Žiga, ki ima cerebralno paralizo, je del zneska za drugi natis namenjen družini iz Škofje Loke, ki se je po smrti mladega moža in očeta in ob visokem kreditu znašla v hudi stiski. Olajšati ste jo pomagali tudi vi z nakupom knjige. Hvala vam! V članku pa podrobneje spoznajte družino.

Našla je ljubezen svojega življenja

“Bil je čudovita oseba. Nikoli mu ni bilo težko ničesar storiti za otroke,” Jelena Pranić z ganljivo mešanico občudujočega nasmeha in bridke žalosti opiše svojega moža, ki je umrl pred dobrim letom. Oba izhajata iz Bosne, ona iz Banjaluke, on iz Sanskega Mosta. Ona je pravoslavna kristjanka, on je bil katoličan.

V Slovenijo nista prišla skupaj. Pokojni Boris je na Gorenjsko pribežal že med vojno v svoji domovini, sredi 90 let. Jelena pa si je med utiranjem poklicne poti zaželela preveriti, kako je “tam gor”, v Sloveniji. Načrtovala je, da bo tu nekaj mesecev, našla je ljubezen svojega življenja.

“Noben denar ne odtehta tega, da otrok ne odrašča ob tebi”

Spoznala sta se pred 13 leti, poročila nedolgo zatem. Kmalu se jima je rodila hčerka. Boris, ki je prej deloval kot špedicijski voznik po Evropi, je nemudoma zamenjal službo. “Noben denar ne odtehta tega, da otrok ne odrašča ob tebi,” je odločno posegel po delu, ki mu je omogočilo, da bo več z družino.

Rodil se je drugi otrok. Z Jeleno sta tuhtala in tehtala, kaj naj storita. Kupila sta večje stanovanje, a v ljubeč zakon in v družinsko, načrtov polno srečo je zarezala zloglasna novica. Za svoj 38. rojstni dan je izvedel za diagnozo raka. Imel je maligni melanom.

Ves čas njegove bolezni sem svoje življenje pustila ob strani. Živela in dihala sem za Borisa. Raziskovala, se borila, da bi izvedela čim več možnosti za zdravljenje.

Spočetje je prineslo žarek upanja

“Prestal je šest operacij, od tega tri večje. Med drugim so mu odstranili 76 bezgavk. Po vsaki operaciji je imel obsevanje, zdravili so ga tudi s tabletami, ki pa jih je telo začelo zavračati. Nekajkrat je dobil sepso, komaj so ga rešili. Obsevanja, kemoterapije, imunoterapije, zdravljenje v Nemčiji. Nič ni pomagalo.” A za družino Pranić je tri mesece po diagnozi vendarle posijal žarek upanja. Jelena je zanosila.

jelena pranic 2
Jelena se zdaj z vsemi svojimi močmi in čustvi posveča trem otrokom.

Pomagajmo!

Z donacijo se finančne obveznosti Pranićevih še niso končale. Toplo vabljeni, da jim pomagate po svojih močeh. Podatke za nakazilo najdete spodaj. Iskrena hvala!

Župnijska karitas Škofja Loka  
Cankarjev trg 13
4224 Škofja Loka

Tekoči račun:  SI 56 1919 0500 7360 005
Namen: družina Pranič  . 
Koda namena: CHAR

Besede, ki jih ni mogla poslušati

A kljub velikemu trudu, pozitivni usmerjenosti in ženini skrbnosti se stanje ni izboljševalo. Zadnji mesec pred smrtjo je čutil, da se mu življenje izteka. Ni si upal zaspati. “Ob njem smo bile vseskozi tri. Jaz, njegova najboljša prijateljica in bratrančeva žena. Dve od nas sta sedeli z njim, ena pa je počivala.”

Ko ji je razlagal, kaj vse mora storiti, ko ga ne bo več, ga ni želela poslušati. A sledile so njegove pomenljive besede: “Če se to ne bo zgodilo, bo super. Če pa se bo, moraš živeti naprej. Imava tri otroke. Treba jih je pripeljati na pravo pot.”

“Ne mi njega, on je tolažil nas. Dan pred smrtjo sva še plesala, šla na sladoled. A je že grozljivo hropel, glavo je imel vse bolj oteklo. Bilo je le vprašanje časa … Šla sem na drugi konec stanovanja. Naenkrat je na ves glas zaklical moje ime. Nato še dvakrat. Stekla sem do njega, omahnil je, umrl mi je na rokah.”

Štiri dni pred smrtjo je bil še pri sveti maši

“Zdravnikom sva zaupala. Vera pa nama je obema dajala moč. Boris je umrl na četrtek. Ko sem to sporočila domačemu župniku, ni mogel verjeti, saj je bil v nedeljo še pri maši. Včasih se sprašujem, zakaj je to doletelo ravno njega. A nimam pravice za taka vprašanja. Zdi se mi, da Bog pri sebi želi dobre ljudi.”

Zdaj je Jelenino življenje usmerjeno predvsem v otroke in ljubečo skrb zanje. “Da bomo zdravi, da nihče ne bo kazal s prstom na moje otroke, češ ni ji uspelo, ni bila dobra mama. Želim si biti dobra in da bodo oni dobri,” si želi in se vsem, ki ste tako ali drugače pomagali in olajšali primež kredita, srčno zahvaljuje.

Tudi Martin Golob in ekipa Aleteie sta ponosna in hvaležna za vašo darežljivost.

Zahvala gospe Jelene

Spoštovani, težko je zapisati misli, ki jih nosim v sebi. Globoka hvaležnost do vseh vas, ki ste zavzeli za našo
družino, za vse vas, ki nam pomagate, da lahko ostane naša družina v našem domu. Naša družina s
pomočjo vseh vas dobrotnikov dobiva moč za naprej.

Hvala vam, hvala vam iz vsega srca!

Družina Pranić

Tags:
dobrodelnostMartin Golob
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.