Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Avtorici prvega slovenskega priročnika za nego kože: “Zdravju kože sledi tudi lepota”

Tika Hribar in Tajka Selan

Fotografija je last Tike Hribar in Tajke Selan

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/12/22

"Naša naloga je, da se izobrazimo in da ne padamo na marketinške finte"

Ste se običajno med poličkami s kremami, toniki, serumi in drugimi izdelki za nego kože dobesedno izgubili? Odslej ni nujno, da je tako. Pri založbi Vida je namreč izšel prvi slovenski priročnik za nego kože z naslovom Živjo, lepa koža, ki naslavlja vse potrebe naše kože in nam na razumljiv način razloži, katere sestavine so pomembne in kako se odločiti za nakup.

Avtorici Tajka Selan (kozmetologinja in avtorica bloga cosmedoc.si) in Tika Hribar (avtorica bloga tixibeauty.com) sta poznavalki nege kože, na svojih socialnih omrežjih pa že leta delita nasvete in ocenjujeta različne kozmetične izdelke. Imata ogromno izkušenj in znanja, ki sta ga želeli deliti s slovenskimi potrošniki, da se bomo bolje znašli, ko bomo izbirali izdelke za svojo kožo.      

Kaj je lepa koža? Kako sta povezana zdravje kože in njen videz?
Tajka: Lepota kože se lahko dojema zelo individualno – nekdo z neproblematično kožo bo morda mnenja, da je lepa koža samo tista, ki je porcelanastega videza in popolnoma brez nepravilnosti, nekdo, ki ima že vse življenje težavno kožo, pa bo mnenja, da je koža lepa, ko se njeno stanje po letih truda končno izboljša, zato je to zelo subjektivno.

Zdravje kože je seveda tisto, kar je bistveno pomembnejše od njene ”lepote”. To ne pomeni nujno, da je koža zmeraj porcelanastega videza in popolnoma brez nepravilnosti, ampak da ima zdravo bariero, da v koži ni prisotnih vnetnih procesov.

Tajka Selan
Tajka Selan

Kot sva že v knjigi zapisali, koža ni tukaj, da je lepa, pač pa da opravlja svoje ključne funkcije, in to lahko počne samo, ko je zdrava. Bo pa nezdrava koža s poškodovano bariero ali prisotnimi vnetnimi procesi to nakazovala tudi navzven, medtem ko bo zdrava koža večinoma tudi videti lepo.

Tika: Ideal lepe kože, ki nam ga ponujajo mediji, je večini povsem nedosegljiv, kar je zelo podobno idealom popolne postave. Tu se mi zdi res pomembno poudariti, da morajo biti naša pričakovanja realna in da moramo z ljubeznijo sprejeti omejitve naše kože. Se veseliti vsakega napredka in spremembe na bolje, ne pa secirati vsako poro in žalovati, ker naša koža ni taka, kot jo vidimo v medijih. Ne nazadnje je ta v večini primerov zelo “sfiltrirana”. Večina nas res ne more imeti popolne kože in to je v redu! Najpomembneje je, da poskrbimo za njeno zdravje, lepota ji bo zagotovo sledila.

Če koži ponudimo vse, kar potrebuje, bo preprosto imela čas biti lepa, saj ji ne bo potrebno toliko časa in energije vlagati v to, da bi bila zdrava. Podprite svojo kožo in ta vam bo izkazala hvaležnost v lepšem videzu.

Kako smo prišli od “modre Nivea kreme” do vseh sestavin in aktivnih učinkovin, ki jih opisujeta v svojem priročniku?
Tajka: Menim, da tudi na kozmetičnem trgu ponudba zasleduje povpraševanje. Potrošniki postajamo vse bolj zahtevni in žal preprosta krema več ni dovolj, da bi zadostila vsem našim modernim potrebam po lepi koži. Prav tako se okolje, v katerem živimo, bistveno spreminja, kar vpliva tudi na našo kožo in na porast števila diagnoz različnih kožnih obolenj in stanj, ki jih uporabniki želijo nasloviti s pomočjo kozmetičnih izdelkov. Kompleksnejša kožna stanja, kot so hiperpigmentacije, poškodovana kožna bariera, navsezadnje pa tudi želja po vse mlajšem videzu, lahko naslovijo samo kompleksnejši kozmetični izdelki, kar je gonilo za razvoj vseh novih aktivnih učinkovin.

Dejstvo pa je, da večina aktivnih učinkovin, ki jih opisujeva, ni zares novih – poznamo jih že več desetletij in so že odlično raziskane, le prej niso bile toliko poznane, ker tudi znamke niso oglaševale aktivnih izdelkov na način, kot to počnejo danes. Aktivne učinkovine so sedaj glavna zvezda izdelkov – midve sva želeli v v najin priročnik vključiti takšne, ki imajo močno znanstveno zaledje in dokazano delujejo.

Tika Hribar
Tika Hribar

Tika: Z eno besedo – biznis. Je pa ta dejansko povezan s povpraševanjem in tem, da živimo v dobi, ko se imamo čas ukvarjati s tem – tako s stališča razvoja kot s stališča naraščajočih potreb, pa tudi zahtev potrošnikov. Jaz sem toliko stara, da sem imela priložnost doživljati 20 let razvoja kozmetičnega trga, in ta napredek je sorazmeren z napredki v drugih industrijah. Lep primer je tudi medicina. Povsod se pozna, da se imamo čas ukvarjati z razvojem in ne denimo golim preživetjem. To je seveda zelo eksistencialen pogled na razvoj kozmetične industrije, a realen. Imamo to srečo, da lahko uživamo v sadovih napredka, ki presegajo osnovne potrebe nege kože. No, ali pa tudi nesrečo, da je videz postal tako pomemben. Odvisno od perspektive.

Kako naj se laik znajde v poplavi vseh kozmetičnih izdelkov? Ali bi morala res vsaka ženska poznati vse sestavine in postati prava kozmetologinja, ko nakupuje kreme zase?
Tajka: Edini način je, da kot potrošnik opravimo svojo nalogo – identificiramo glavne problematike na svoji koži in se ustrezno informiramo, kako lahko k tem problematikam pristopimo. Zavedam se, da bi potrošniki raje slišali, da nekdo to delo opravi zanje, a zares so nam vse informacije večinoma že ponujene na dlani – najbolje so seveda strnjene in jasno razložene v najini knjigi Živjo, lepa koža, sicer pa tudi obe na svojih profilih na družbenih omrežjih deliva ogromno koristnih informacij, pa tudi zelo konkretnih ocen, ki lahko potrošniku pomagajo pri končni odločitvi za izdelek.

Dovolj je, da se naučimo poslušati svojo kožo, prepoznavati njene potrebe in se izobraziti do te mere, da ne nasedamo marketinškim trditvam, pač pa iščemo oprijemljiva dejstva.

Tika: Moramo se zavedati, da je v informiranosti moč. Treba je narediti “domačo nalogo”. Živimo v dobi, ko je informacij preveč. Iz njih moramo izluščiti relevantne za nas. Področje nege kože je denimo pogosto tarča psevdoznanosti in zavajajočega marketinga, zato je pomembno najti pravi vir informacij. To je na koncu najenostavneje in tudi odličen začetek. S Tajko se po več letih aktivnega dela na socialnih omrežjih tega močno zavedava, zato je tudi nastala knjiga Živjo, prava koža. Njeno poslanstvo je ravno to – opolnomočiti potrošnika in mu ponuditi neodvisne informacije, s katerimi bo pot do optimalne nege kože lažja, pot pa bo popeljala tudi do bolj informiranih, smotrnih in učinkovitih kozmetičnih nakupnih odločitev.

Ali se ženska in moška koža razlikujeta? Kako?
Tajka: Načeloma ja, prav zaradi tega trg kozmetičnih izdelkov za moške iz leta v leto raste. Moški imajo v primerjavi z ženskami debelejšo povrhnjo plast kože, drugačno razporeditev kolagenske strukture, drugačno razporeditev telesne maščobe (to igra pomembno vlogo tudi pri staranju kože na obrazu), bolj aktivne žleze lojnice, intenzivnejšo poraščenost.

Ne glede na to, da je razlik med žensko in moško kožo precej, moški dejansko ne potrebujejo posebej zanje formulirane kozmetike. Generalno so potrebe njihove kože zelo podobne potrebam žensk, le da smo ženske pri svoji negi večinoma zahtevnejše. Večina izdelkov na tržišču je dejansko namenjena obema spoloma – kar običajno loči moško kozmetiko od ženske, je vonj, ampak prav tako vemo, da je veliko izdelkov že neodišavljenih, zato pokrijejo oba segmenta.

Tika: Moški imajo na primer to srečo, da je (med drugim) njihova koža debelejša, ampak fiziološke razlike niso faktor, zaradi katerega bi se morali ženska in moška nega bistveno razlikovati. Koža obeh spolov ima enake osnovne potrebe, ki jih naslavljamo z istimi sestavinami, bolj specifične potrebe so pa potem individualne. Žensko in moško nego razlikuje v resnici samo marketing, ki se pa prilagaja vzorcem povpraševanja. Pod črto gre za razliko v barvah embalaž, izbiri dišav in pristopu k oglaševanju. V splošnem pri moških deluje praktični minimalizem, ženske pa smo bolj naklonjene “skintertainmentu” in nas dejansko tudi veseli več cirkusa okoli nege kože.

shutterstock_1397007482.jpg

Ali se moramo pri negi kože ravnati tudi po letnih časih, se ta razlikuje npr. poleti in pozimi?
Tajka: Odvisno, kako koža sprejema spremembe letnega časa. Nekateri odlično shajajo z enako rutino nege skozi celo leto, spet drugi pa morajo svojo nego adaptirati glede na sezono. Generalno pozimi v poštev pridejo bogatejše teksture, pa tudi močnejše aktivne učinkovine, saj v tem letnem času ni tako velikega tveganja za poškodbe kože s strani UV-sevanja. Poleti pridejo v poštev lažje, bolj vlažilne teksture, predvsem pa konkretna zaščita pred UV-sevanjem. Več o sezonskih spremembah nege pa piševa v knjigi – temu sva namreč namenili celotno podpoglavje.

Tika: Pravilo je vedno enako – nego prilagajamo potrebam kože. Dejstvo je, da jo sezonske spremembe lahko zahtevajo, ampak ni nujno, da se potrebe spreminjajo samo s sezono. Skratka, naučite se poslušati svojo kožo.

Kaj vama pomeni ta priročnik? S kakšnim namenom sta se ga lotili in ali so vajini cilji doseženi? Kakšen je občutek?
Tajka: Izpolnitev najinega poslanstva, da širiva svoje znanje in da pomagava ustvarjati informirane potrošnike, ki bodo bolj suvereno pristopali k negi kože in optimizirali svoje finančne vložke v kozmetiko.

Lotili sva se ga z namenom, da strniva vse najino znanje in izkušnje na enem mestu – zavedava se namreč, da je loviti informacije na več profilih na družbenih omrežjih, blogu ter spletu lahko zelo utrujajoče in da velikokrat naletimo na nasprotujoče si informacije, kar nas kot laike le zmede. V priročniku je dejansko vse, kar potrebujete na enem mestu. Občutek ob izidu knjige je fenomenalen in menim, da sva obe izredno ponosni na to, kar sva ustvarili!

Tika: Priročnik je preprosto izpolnitev najinega poslanstva – ustvarjanje opolnomočenih in informiranih potrošnikov na področju nege kože. Priročnik je dejansko logično nadaljevanje oz. nadgraditev najinih prizadevanj na socialnih omrežjih. Ali so cilji doseženi, bodo pa povedali bralci, midve sva dali res vse od sebe. Dušo in srce! Občutki? Zmagoslavje, ponos in v nestrpnem pričakovanju vtisov bralcev.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.