Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako naj moški podpre svojo žensko?

shutterstock_1194926587.jpg

Zoran Zeremski | Shutterstock

Alison Kogoj - objavljeno 24/10/22

Ženska v tistih dneh potrebuje prav to, da moški zdrži ta napor ...

Gotovo je vsak moški ob svoji ženski v obdobju njenih tečnih dni, ki se najpogosteje pojavijo ravno teden dni pred menstruacijo, že kdaj pomislil: “Joj, kako je ta ženska naporna!” Ženska pa v tistih dneh potrebuje prav to, da moški zdrži ta napor; da z njo vztraja ter na svojevrsten način tudi on živi njeno cikličnost in jo podpre.

Razumeti ženski in moški svet

Narava ženske in njeno telo sta ciklična, delovanje hormonov niha, izmenjujeta se plodno in neplodno obdobje, ciklični ritem pa odigravajo tudi čustva, kjer se izmenjujejo obdobja z vrhunci energije in obdobja utrujenosti, čas novih idej in dnevi bolečih krčev ter občutki tesnobe, želja po druženju in želja po umiku v samoto. Lahko bi rekli, da je ženska narava kot spremenljivo vreme.

Svet moškega pa je linearen. Njegova narava in telo ne vsebujeta tako izrazitega hormonskega nihanja, sposobnost oploditve je ves čas prisotna, čustveno stanje pa je veliko bolj stabilno. Testosteron je glavni hormon, ki moškega dela moškega. Testosteron v grščini pomeni “moški stvaritelj”.

Ta hormon izločajo moda in nadledvična žleza in je pomemben za videz moškega telesa, spolnost in doživljanje orgazma, za moč, ravnovesje, občutke in izražanje navdušenja ter za njegovo psihofizično zdravje. Moškega lahko primerjamo z mogočno goro, ki jo leta in leta niso spodkopali niti tektonski premiki.

Dober trening

V resnici mora biti moška narava prav takšna, da lahko dopolni ženski svet (in obratno). Pa ne le to, namen te njegove linearne, bolj stabilne in močne narave je tudi v tem, da lahko zaščiti in obvaruje svojo žensko.

Podpora ženske je del moškega življenjskega izziva, ki pa ni vedno ravno lahek. Ta izziv bi včasih lahko primerjali celo s plezanjem na visoko goro ali z maratonskim tekom. Da pa moški lahko dosega in presega vse te telesne napore, mora pred tem trenirati.

MAN HIKING

Ni le testosteron tisti, ki moškega dela moškega, ampak je za to pomembno tudi ustrezno ravnovesje med testosteronom in estrogenom v krvi. Testosteron v moškem telesu redno nastaja sproti, vendar pa mora moški s svojim načinom življenja poskrbeti za njegovo zadostno količino ter ustrezno ravnovesje med estrogenom in testosteronom. Telesna aktivnost in fizični napor spodbujata sintezo testosterona. Raziskave kažejo, da se moškemu po koncu fizične aktivnosti testosteron dvigne kar za 30 odstotkov.

Maščevje vsebuje encim aromataze, ki testosteron pretvarja v estrogen. Kadar je v moškem telesu preveč maščevja, se ravnovesje med testosteronom in estrogenom poruši, kar hitro vodi do zmanjšanja telesne moči, številnih fizičnih bolezni, pa tudi do nihanja razpoloženja, tesnobe, razdražljivosti, izgube interesa in celo do depresije. Moškemu torej prevelika količina estrogena jemlje tisto, kar mu testosteron daje; pobira mu moč in živost, obenem pa mu jemlje možnost, da je ob ženski to, kar želi biti.

Na robu zemlje

Moški je ustvarjen, da živi svoj pustolovski duh, da ohranja in neguje svojo raziskovalnost, da ima nekaj, kjer nabira, preizkuša in dokazuje svojo moč. Potrebuje nekaj ali nekoga, s komer lahko tekmuje, potrebuje boj, da je lahko borben, mora se izpostavljati nevarnemu, da lahko tvega, mora se izpostaviti adrenalinu, da lahko občuti živost, potrebuje telesni napor, da lahko presega samega sebe, potrebuje celo prostor, ki je odprt in razprostran, brez meja in zadrgnjenosti. Imeti mora nekaj, čemur je lahko, poleg svoji ženski, predan. Ali drugače povedano: “Moški včasih potrebuje nekaj, kar ga skoraj pahne čez rob zemlje.”

To je moški trening, ta njegova divjina in rob zemlje pa sta lahko karkoli in kjerkoli; adrenalinski športi, hribolazenje, alpinizem, boks, kolesarski maraton, tek, ples, odbita potovanja, preživetje v naravi, delo z golimi rokami, obdelava njive, igranje v bendu ali glasno dretje na nogometni tekmi. Prav prek njemu pomembnih aktivnostih moški skrbi za zadostno količino testosterona, ki je odgovoren tudi za moč, stabilnost, vzdržnost in vztrajnost.

Trening, ki pripomore k temu, da je moški ob ženski tisto, kar ona najbolj potrebuje, pa ni nič drugega kot to, da zares živi svojo moško naravo.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.